Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 02-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 39
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 47
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 43
 • Dirk Schlächter (Gamma Ray) - 56
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 49
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 74
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 40
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 45
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 53
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 61
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 54
 • Rick Savage (Def Leppard) - 61
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 80

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Concertreview

Speedfest 2009
Op 28 november 2009 in Klokgebouw, Eindhoven
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie
Voor de vierde keer organiseerde Peter Pan Speedrock het eigen feestje Speedfest, natuurlijk in hun thuisstad Eindhoven Rock City. En zoals het hoort: groter dan voorheen. Over drie podia verdeeld traden in totaal negentien bands op, en werd de muziek tussendoor verzorgd door enkele DJ's. Omdat er op de twee grote podia, de Demolition Stage en de Wrecker Stage, altijd iets stond als er op het kleinste podium, de Trashers Stage, iets stond, heb ik van dat laatste podium helaas niets meegekregen.

Op het moment dat ik een van de arena's betreed beginnen de mannen van The Shavers net aan hun set. Met slechts drums en gitaar zetten de gebroeders De Jong een lekkere sfeer neer, en zodra zanger Johannes De Boom erbij komt is het feestje compleet. Nummer die veelal over drank gaan gaan er bij het Speedfest-publiek natuurlijk goed in, evenals de "hit" Halvarine (Gadverdamme). En als er dan ook nog eens een beeldschone danseres het podium op komt stijgt de interesse van het mannelijk deel van het publiek nog meer.

Het Franse Banane Metalik heeft niet alleen een rare naam, zodra het podium opgebouwd wordt wordt al duidelijk dat het ook een eigenaardige band is. En zodra de bandleden het podium betreden is duidelijk dat het hier om een horrorpunkband gaat. Maar het blijkt geen slappe Misfits ripoff. Deze band gaat veel verder. Latex maskers, diverse horrorattributen, en een lekker wijf verkleed als non, zuster en cheerleader die de show nog verder komt opleuken. En de muziek is ook nog eens verdomde gaaf. Punkrock zoals we die van the Misfits of recentelijker Murderdolls kennen, maar dan met een meer metalen rand. Het boeit dan niet dat het niet allemaal even strak is, het is gewoon een lekker potje gore 'n' roll, zoals ze het zelf noemen.

Valient Thorr verhoogt het metalgehalte van Speedfest. Zij hebben geen mooie vrouwen of latex maskers nodig, want de muziek spreekt voor zich. Het grote enthousiasme van de band heeft z'n uitwerking op het publiek, dat de opzwepende speedmetal (met southern-invloed) goed oppikt. De bebaarde frontman draagt nog een nummer op aan ms. Pacman, en later gaat het publiek los op ondermeer Mask Of Insanity en Tomorrow Police. De energie van deze Amerikanen is ongelofelijk, en het optreden is dan ook een van de hoogtepunten van de dag.

Een week eerder stond de band nog in m'n lokale platenzaak, maar helaas had ik toen andere plannen. Op Speedfest is dus mijn herkansing om Triggerfinger te zien. Al snel is duidelijk dat dit drietal de cleanste band op het festival vormt. Niet alleen staan de heren strak in pak op het podium, ook de muziek klinkt strakker en cleaner dan bij de andere bands. De nummers zijn tot in de puntjes uitgewerkt, en de band zorgt er dan ook voor dat dat live ook perfect overkomt. Kort erna breekt de band in Nederland door na een tv-optreden bij De Wereld Draait Door. Het is ze gegund, want het is een klasse-band, dat de mannen ook op Speedfest laten horen.

Minder clean is de springerige punk van New Bomb Turks. De pit is heftig, de muziek intens, het volume hoog en de band enthousiast. Maar net als met collega's U.S. Bombs (misschien komt het door de "bomb" in de naam?) kan ik er zelf vrij weinig mee, en aangezien er ook gegeten moet worden blijft het verder bij foto's van deze punkers.

Karma To Burn is een vreemd fenomeen op een festival. Instrumentale nummers doen het namelijk veelal minder goed, want men wil mee kunnen brullen met de tekst. Zo ook op Speedfest. Het duurt dan ook een paar nummers voordat het publiek de geweldige stonergroove die uit de instrumenten komt ook oppikt. En als dat eenmaal gebeurt lijkt heel het publiek wel in trance, genietend van de gave klanken van deze Amerikanen.

Het maakt niet uit hoe vaak je Peter Pan Speedrock ziet, het is altijd goed. Ja, het is meestal wel hetzelfde als de vorige keer, maar dat deert niet. Om de mannen dan op hun eigen festival te zien geeft toch nog net dat beetje extra, want de band had er heel veel zin in. Het publiek ook, want de zaal was bomvol, en veranderde al snel in een grote pit. Gelijk vanaf het begin werd het gaspedaal diep ingetrapt, om pas na bijna een uur weer losgelaten te worden. Natuurlijk was ook Dikke Dennis aanwezig, die ook weer wat rare capriolen uithaalde op het podium. Dus eigelijk was het een normale Peter Pan Speedrock show, zoals we van de mannen gewend zijn.

Na de prachtige chaos van Peter Pan Speedrock was het duidelijk dat velen even moesten bijkomen, waardoor het in de zaal bij U.S. Bombs een stuk leger was. Deze old-school Amerikaanse punkers zetten een degelijke set neer, maar het publiek was toch even wat tammer dan voorheen. Ondergetekende kon er echter vrij weinig mee.

"Eindhoven is ons tweede thuis" sprak zanger Mark Osegueda van Death Angel. Zo'n twintig jaar terug stond de band hier al op Dynamo Open Air, en een paar jaar geleden begon in deze stad de reünietour. En vanavond zetten deze thrashers Eindhoven weer op z'n kop. Het geluid was wel wat schel, maar dat maakte het publiek niets uit, want het was wel duidelijk dat Death Angel een van de bands was waar velen voor gekomen waren. Het is iets minder druk dan bij Peter Pan Speedrock, maar de zaal staat nog goed vol en wordt ook nog eens getrakteerd op twee nummers van de nieuwe cd, die volgend jaar uitkomt.
Peter Pan Speedrock:


US Bombs:


Karma To Burn:


New Bomb Turks:


Triggerfinger:


Valient Thorr:


Banane Metalik:


Banane Metalik

The Shavers:


Klik op de foto's voor grotere versies

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.