Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Opeth
Op 25 juni 2006 in Lucky, Rijssen
Een review door Jeroen
Na een dag eerder in België op Graspop te hebben gestaan hadden de Zweedse Heren van Opeth besloten om tijdense de terugreis Lucky in Rijssen nog maar even aan te doen. Geweldig natuurlijk, omdat een set is beloofd met nummers die niet al te vaak worden gespeeld.

Daags voor het optreden gaan echter wel de verhalen rond dat er kaartjes worden teruggebracht en doorverkocht omdat er bij een zeker voetbaltoernooi Nederlandse deelname zou zijn. Geen reden om daarvoor Opeth te missen en dus staan we met toch nog heel wat mensen in één van de betere en gezelligere zalen van Nederland.

Wanneer Opeth het podium betreedt klinkt er natuurlijk luid gejuich. De opening is echter weinig verrassend. De band trapt af met het weergaloze openingsnummer van Ghost Reveries. Ghost of Perdition wordt door velen al beschouwd als een nieuwe klassieker in het omvangrijke repertoire van de band. Het geluid is van begin af aan al behoorlijk goed. Vooral opvallend zijn de knallende breaks die beter dan ooit klinken dankzij nieuwe drummer Martin Axenrot.

Ook de rest van de set blijft het niveau ongekend hoog. Zanger/Gitarist Mikael Akerfeldt is zeer goed bij stem. Hij is zoals meestal goed geluimd en ontpopt zich als een stand-up comedian. Zijn droge aankondigingen zijn lachwekkend en de gezellige sfeer wordt er alleen maar beter op.
De show zal zoals verwacht een aaneenschakeling zijn van slechts hoogtepunten. Hoewel hier en daar het zanggeluid wat aan de zachte kant is, is er ook qua geluid bijna sprake van perfectie.

Geweldig is vooral dat de standaard oudjes nu achterwege worden gelaten. Men overtuigt deze maal met het van My Arms, Your Hearse afkomstige The Amen Corner en het van Orchid komende nummer Under the Weeping Moon. De band straalt ondanks de depressief klinkende melodieën en keiharde death metal passages positivisme uit en na fantastische uitvoeringen van (a satanic song) The Grand Conjuration en The Leper Affinity gaat de band van het podium. Even later keert de band nog terug om de suf gebeukte gemoederen nogmaals te overtuigen met een lekkere uitvoering van Deliverance.

Over het algemeen gezien een geweldig optreden met geweldige muzikanten, prachtige melodieën, loepzuiver geluid en heel veel humor. De sfeer was top en hoewel de sfeer aan het einde iets inkakte vanwege het verlies van Nederland, kunnen we zowel als publiek als de band zelf terugkijken op een geslaagde show. Opeth speelde het normaal zo christelijke Rijssen op deze zondag in ieder geval compleet plat. Enig commmentaar is de vraag, wanneer de band weer terug gaat komen. Dat zegt mijnsinziens genoeg.

Setlist
Ghost of Perdition
The Amen Corner
White Cluster
The Baying of the Hounds
Closure
Under the Weeping Moon
The Grand Conjuration
The Leper Affinity

Toegift
Deliverance

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Ed op 08-07-2006 om 11:13u


Helemaal mee eens het was een goede show. Het geluid had denk ik iets zachter gemogen. Laatste keer in de Melkweg was dit het geval en daar kwamen zowel de damnation-nummers als het ruigere materiaal iets beter uit de verf.

Reactie van Ricardo op 08-07-2006 om 12:32u


wij waren er ook en we hebben genoten!

Reactie van ponk op 16-07-2006 om 20:28u


damn, humor, dat is precies waar Opeth de mist inging. Nadat Mikael een kind heeft gekregen is de vonk weg. Die gast moet geen grappen maken of gladde progmetal met keyboards. Nee, doe mij maar het donkere sfeervolle Opeth van Morningrise, MAYH en Still Life en niet Dream Theater vocalen en weeige prog keyboards.

Reactie van een Metalfan op 18-08-2006 om 17:03u


>omdat een set is beloofd met nummers die niet al te vaak worden gespeeld. Dat verbaast me enigszins omdat de setlist identiek is aan die van Boerderij en Tivoli vorig jaar