Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Pain Of Salvation, Dark Suns en Casual Silence
Op 22 april 2005 in Plato, Helmond
Een review door Rik
Sinds het vorig jaar verschenen meesterwerk “BE” heb ik de eigenzinnige progressieve metalband Pain of Salvation pas ten volle weten te waarderen. Toen de heren besloten Nederland aan te doen voor enkele shows, stond het voor mij dan ook al vast dat ik hier bij wilde zijn. De keuze viel op het jeugdcentrum Plato te Helmond, waar de band vrijdagavond 22 april mocht spelen. In het voorprogramma vinden we het Nederlandse Casual Silence en het Duitse Dark Suns terug.

Toen ik tegen kwart voor negen dankzij de nodige NS-perikelen ruim een half uur later dan gepland bij de Plato aankwam, was Casual Silence al bezig met haar set. De keyboardgeoriënteerde progrock kwam in eerste instantie wat mak over, maar na enkele nummers kwam de band beter in haar vel te zitten en sloeg de muziek ook wat beter aan bij het publiek. Aangezien ik niet eerder bekend was met de muziek van Casual Silence, weet ik niet precies welke nummers de band heeft gespeeld, maar in ieder geval lag de nadruk op het onlangs verschenen debuutalbum Once in A Blue Moon. Hoewel de muziek af en toe nét iets te lichtvoetig klinkt, maakt Casual Silence een aardige indruk. Vooral bij de dubbele (en af en toe zelfs driedubbele) zangpartijen komt de band professioneel en overtuigend over.

Het Duitse Dark Suns heeft al heel wat lovende kritieken ontvangen met het pas verschenen album Existence. Mijn collega Bob gaf het album onlangs nog de niet misselijke score van 89 punten. Dat de band ook in Nederland inmiddels vrij populair is, bleek wel uit het daverende applaus dat de heren ten deel viel. De “progressieve dark metal” van de band kwam live vrij goed over en kreeg veel response van de grotendeels volle zaal. Het meest opvallende was toch wel de drummer, die schijnbaar moeiteloos ook nog eens de belangrijkste zangpartijen (cleane zang ook nog wel!) voor zijn rekening nam. Hoewel de band regelmatig met Opeth vergeleken wordt, vertoont Dark Suns mijns inziens meer overeenkomsten met melancholische progmetal dan met deze progressieve death metalband. Een behoorlijk optreden.

Allemaal leuk en aardig, die voorprogramma’s, maar toen Pain of Salvation het podium betrad, was het duidelijk waar iedereen voor was gekomen. De band zette sterk in met het nummer Used van The Perfect Element Part I. Daniel Gildenlow was prima bij stem en kwam, evenals de rest van de band, enthousiast over en dat enthousiasme sloeg prima over op het publiek. Middels een videoscherm werd allerhande aanvullend videomateriaal vertoond, waarin de sfeer van het nummer vaak goed weergegeven werd. Na de goede opener volgde een werkelijk magisch moment toen de band het nummer Diffidentia van het album BE inzette, aangevuld met schitterende videobeelden. Zeven minuten lang liepen de rillingen me over de rug. Jammer genoeg speelde de band echter geen conceptshow, maar of er nu materiaal van Entropia, One Hour By the Concrete Lake of Remedy Lane werd gespeeld, alles werd met open armen ontvangen. Helaas voor mij en enkele andere mensen die van het openbaar vervoer afhankelijk waren, was het concert voor mij al na een dik half uur afgelopen, aangezien om kwart over 11 al de laatste trein richting Zuid-Limburg vertrok. Met pijn in mijn hart vertrok ik dan ook uit Plato, waar Pain of Salvation het publiek zeker nog een uur een prima optreden heeft voorgeschoteld.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Maurice op 27-04-2005 om 22:54u


Laat in het vervolg iemand een reactie geven die ook werkelijk de hele avond aanwezig is. Alsof de NS deze avond overschaduwd heeft.

Reactie van Martijn op 28-04-2005 om 13:29u


Lag het aan mij, of was het geluid wel erg schel? Vond het overigens prima dat ze geen conceptshow speelden, als je die wil zien kun je toch net zo goed de DVD bekijken?

Reactie van Rik op 28-04-2005 om 21:12u


Ik vond het geluid niet te schel eerlijk gezegd, maar ik stond dan ook niet echt vooraan, misschien dat het daar aan lag... Tjah, ik kan me voorstellen dat een hele hoop mensen er blij mee zijn dat het geen "BE"-concept show was, hoewel ik dat persoonlijk gewoon wel heel erg apart en gaaf zou hebben gevonden. Maar ik heb de DVD dan ook maar gekocht idd ;)

Reactie van Danthaman op 01-05-2005 om 08:57u


Oke, Pain of Salvation heeft inderdaad nog tot ongeveer hals een gespeeld. Daniel Gildenlow vertelde op en gegeven moment dat het europese publiek wel wat mak was, of we daar niet iets aan wilden doen, nou, dat heeft ie geweten! Ik heb zelden zo'n uitzinnig (nederlands) publiek gehoord, ik heb zelf mijn keel schorgeschreeuwd! Of het nou goed geacteerd was of werkelijk spontaan weet ik niet maar ze moesten gewoon nog een tweede toegift komen geven, hele mooie avond daar in Helmond. Kut NS...

Reactie van Martin op 02-05-2005 om 16:11u


Helemaal eens met deze recensie! De voorprogramma's waren zeker goed, alhoewel ik moeite blijf houden met een zingende drummer qua podiumpresentatie is dat toch wat lastig (Dark Suns) en ook het Helmondse bandje was best oké (soms wat oudbollig, maar gitaarwerk was zeker oké). Pain of Salvation bestaat uit geweldige muzikanten/componisten, die ook nog iets te melden hebben ook. Zeer de moeite waard was het. Breaching The Core van de laatste CD BE vond ik de topper van de avond, volgende keer hoop ik dat ze in de nieuwe Effenaar gaan optreden.... Ik vond zelf dat de voorprogramma's wel een uurtje eerder hadden mogen beginnen, want ook wij moesten voortijdig weg om de laatste trein naar Eindhoven te kunnen halen. Eerder te wijten aan Plato's progammering, dan de NS vind ik.

Reactie van Linda op 10-05-2005 om 15:42u


OOOOOWH twas helemaal geweldig hopelijk komen ze met de 2de leg van de tour nog een keer!!! Ik heb zelfs staan janken tijdens het begin van Used ( tis me favoriete nummer) en second love!! Goed goed ik ben dan ook wel een meisje maar gewoon het hele geheel raakte me zo !! Ik had gehoopt op dat ze iter impius zouden spelen maar het maakte niet uit want het was gewoon GEWELDIG!!!! Ik vraag me alleen af heeft iemand foto's ? ik heb er zelf namelijk wel en die zijn redelijk goed maar kwil altijd meer as posible!!! ik zag dat hier ook fot's op moesten staan maar kan ze niet vinden.... Laat ff weten als iemand iets weet !! Oja ook nog fans die de hidden pages op de dvd hebben unlocked ?? Tlukt me niet namelijk! Linda