Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-08-2021

Cryptosis - livestream
Op 24 april 2021 in Metropool, Hengelo
Een review door Tonnie

Bij gebrek aan liveoptredens streamen bands af en toe een show. Cryptosis bracht onlangs de eerste plaat Bionic Swarm uit en krijgt van Metropool in Hengelo de gelegenheid om de albumreleaseshow aldaar te houden en te streamen op YouTube en Facebook. Daar waar je bij andere bands ervoor moet betalen, is het bij Cryptosis gratis.

Cryptosis

De livestream begint met een kijkje achter de schermen van de opnames van het eerste album. Nou ja, eigenlijk is het niet het eerste album, want voorheen stond de band bekend als Distillator en brachten de mannen onder die naam al twee platen uit. De bandleden vertellen wat over het opnameproces en diverse anderen die aan het album hebben bijgedragen, komen aan het woord.

Zodra de liveshow begint, zien we een film geprojecteerd op het achtergronddoek. "A mesmerizing cinematic experience" staat er onder meer. Dat belooft dus wat. De beelden sluiten perfect aan bij de hoes van het album. Het is gelijk duidelijk dat er aardig wat werk in deze show gestoken is. Zo zien we het natuurlijk graag. Het podium is ook wat opgeleukt. Zo lijkt de microfoonstandaard op iets wat zo uit Battlestar Galactica had kunnen komen, al beweegt de lamp achter de "ogen" niet heen en weer.

Cryptosis livestream

De mannen spelen het album Bionic Swarm in z'n geheel. Na de instrumentale opener hakt de band erin met de eerste single Decypher, waarbij gelijk opvalt dat het geluid zeer ok is. De vele gitaarsolo's van frontman Laurens Houvast spetteren van het podium af, ondersteund door de vette, Motrhead-achtige bassound van Frank te Riet en de strakke drums van Marco Prij. Muzikaal borduurt het voort op voorganger Distillator, maar met wat nieuwe elementen. Zo is het allemaal wat gelikter en zitten er wat meer death- en blackmetalinvloeden in, precies zoals Laurens ons beloofde toen we hem vorig jaar spraken. Het past allemaal perfect bij het futuristische doch misantropische plaatje dat de albumhoes ons voorschotelt. De soms krijsende, soms smerige strot van de frontman maakt het helemaal af. Alle puzzelstukjes zijn op hun plaats gevallen.

Cryptosis livestream

Zoals gezegd wordt het hele album gespeeld, terwijl op de achtergrond een film meeloopt waarop de band ook te zien is. Spontaan afwijken van de setlist is er dus niet bij. Dat hoeft ook niet met zo'n ijzersterke plaat. De hele show wordt goed in beeld gebracht door het team van Metropool, maar ondanks dat de wat duistere lichtshow goed bij de thematiek past, mogen er van mij soms best wat meer lampen aan. De band beweegt lekker over het podium, maar toch merk je dat de mannen de feedback van het publiek missen. Hopelijk komt daar over niet al te lange tijd dan eindelijk verandering in, want dit is wel een band die je live moet horen, zien en voelen. Liefst vanuit de moshpit.

Cryptosis livestream

Setlist:
1. Overture 2149
2. Decypher
3. Death Technology
4. Prospect Of Immortality
5. Transcendence
6. Perpetual Motion
7. Conjuring The Egoist
8. Game Of Souls
9. Mindscape
10. Flux Divergence

[ Terug naar de Concert Reviews ]