Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Tribulation en Demon Eyes
Op 24 november 2019 in 't Beest, Goes
Een review door Walter
Foto's door Tonnie

Het Zweedse Tribulation vult een rustdag in zijn tour als voorprogramma bij Ghost op met een optreden in 't Beest. Het kwartet bracht vorig jaar het ijzersterke Down Below uit en sindsdien is het viertal vrijwel non-stop onderweg om de wereld nader kennis te laten maken met zijn sfeervolle duistere rock met invloeden van gothic, death metal en meer. De nieuwe, Nederlandse band Demon Eyes opent deze donkere avond in het in nevelen gehulde Goes.

Demon Eyes stond de afgelopen maand een aantal maal in het voorprogramma van de rockformatie Baroness. Geen geringe prestatie voor een groep die nog geen materiaal uit heeft gebracht. De band treedt vanavond aan als powertrio. Gitarist/zanger Marc Emmerik (Vitamin X) bevindt zich net als tijdens voorgaande shows in het gezelschap van gitarist/bassist Georgios Maxouris (onder andere Nuclear Devastation en Dödsrit) en drummer Brendan Duffy (Dödsrit). Drummer Barry van Esbroek (Vanderbuyst) en bassiste Janneke Nijhuis (The Deaf) zijn verhinderd. Het drietal maakt stevige hardrock, waarin het flirt met Motörhead, Hawkwind en Black Sabbath. Hier en daar klinkt er een zweem occulte rock en doom in door. De zang is vanavond in delen van 't Beest niet altijd goed te verstaan en het publiek kijkt de kat wat uit de boom. Het energieke spel, dat zich vooral kenmerkt door heerlijk zware baspartijen en lekker gitaarwerk, nodigt echter uit en maakt nieuwsgierig naar toekomstige opnames. De band werkt daar op dit moment aan, dus hopelijk duurt het wachten op eerste studio-indrukken niet lang meer.

Demon Eyes @ 't Beest, Goes, 24-11-2019

Na een korte pauze is het tijd voor hoofdact Tribulation. De zaal is plots snel gevuld wanneer de backingtracks met Trollens Brudmarsch wordt ingezet. Enthousiaste reacties volgen wanneer de band zijn entree maakt en het beresterke Melancholia inzet. Op plaat lijkt Tribulation soms meer op sinistere sfeermuziek, maar live is het intens en fysiek. Hoewel het qua showelementen beperkt is, zorgt de groep met hulp van licht en rook voor een interessante vertoning. Het is vooral gitarist Jonathan Hultén die de aandacht trekt met zijn dansen, bewegingen en uitdossing. Als een soort van duistere bruid dartelt hij over het podium. Adam Zaars loopt rond als een 19de-eeuwse edele. Interacties met het publiek zijn er genoeg. Zanger/bassist Johannes Andersson roept af en toe wat de zaal in of kondigt een song aan. Beide gitaristen poseren geduldig voor fans die een digitaal aandenken willen. Het geluid is doorgaans goed met natuurlijk veel aandacht voor het sterke dubbele gitaarwerk, diverse geluidseffecten en uiteraard de bas van de frontman.

Tribulation @ 't Beest, Goes, 24-11-2019

Het is bijzonder knap hoe eenvoudig de groep de aanwezigen meekrijgt in de horrorverhalen. Op plaat zijn de songs al indrukwekkend, maar live werkt het materiaal ook prima. Langere instrumentale stukken worden niet vermeden en blijven interessant. Het stevige, ietwat toegankelijkere materiaal van Down Below wordt afgewisseld met ouder werk van The Children Of The Night (2015) en The Formulas Of Death (2013). De death metal van het debuutalbum The Horror (2009) wordt vermeden en is ook niet te vinden op de recente liveregistratie Alive & Dead At Södra Teatern (2019). Het in Goes aanwezige publiek maalt er niet om en geniet met volle teugen van wat er wel wordt geboden. Naarmate de avond vordert, lijkt ook drummer Oscar Leander (lid sinds 2017) zich steeds meer uit te leven met hoogtepunten tijdens The World en Lacrimosa. Het bruist in 't Beest. Na een optreden van ongeveer een uur en een kwartier zit het erop. Andersson neemt onder luid gejuich met een oerkreet afscheid om alle energie van de avond van zich af te schreeuwen. Een uitstekend optreden.

Tribulation @ 't Beest, Goes, 24-11-2019

Setlist Tribulation:
1. Trollens Brudmarsch
2. Melancholia
3. Nightbound
4. The Lament
5. The Motherhood Of God
6. Suspiria De Profundis
7. Rånda
8. Cries From The Underworld
9. Ultra Silvam
10. The World
11. Strange Gateways Beckon
12. Lacrimosa

 @ 't Beest, Goes, 24-11-2019

Setlist Demon Eyes:
1. Run Through The Shadows Of The Night
2. Lucifer
3. Midnight Walker
4. In My Head
5. Watch Out
6. Darkness Falls
7. Witching Hour
8. Evil Creeper
9. Outro

Demon Eyes @ 't Beest, Goes, 24-11-2019

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

[ Terug naar de Concert Reviews ]