Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Mazzarol (Chaos Divine) - 35
  • Blaise Borboën-Léonard (Unexpect) - 36
  • Jack Russell (Great White) - 61
  • Mark Boals (Yngwie Malmsteen) - 63
  • Matt Marinelli (Borealis) - 36
  • R.J. Herrera (Suicidal Tendencies) - 60
  • Van Williams (Nevermore) - 55
Concertreview

The Gathering en Autumn
Op 19 oktober 2019 in Hedon, Zwolle
Een review door Jeffrey
Foto's door Geertjan Kuper

Onder de noemer AutoReverse: 30th Anniversary Tour tourt The Gathering door Europa en ons eigen land om het dertigjarig jubileum te vieren. De laatste show in Nederland is die in Hedon te Zwolle, een paar uur voordat de band écht dertig jaar geleden werd opgericht door de broers Hans en René Rutten en Bart Smits.

Supportact Autumn begint al relatief vroeg in de avond aan zijn set. Het is aanvankelijk nog niet druk in de zaal, maar gedurende het optreden komen er steeds meer mensen kijken, die wellicht even daarvoor nog genoten van een diner in het gezellige centrum van Zwolle. De in de herfst van 1995 opgerichte groep is volgend jaar ook al aan een jubileum toe. Eerder dit jaar verscheen het zesde album Stacking Smoke. Dat was na een lange periode van wat minder activiteit een prettig teken van leven. Ook werd er weer meer opgetreden. Die ervaring zie en hoor je vandaag terug. Op enkele schoonheidsfoutjes na staat het optreden als een huis. Er wordt strak gemusiceerd en de samenzang in bijvoorbeeld Beacon is bijzonder fraai.

Autumn @ Hedon, Zwolle, 19 oktober 2019

Bovendien tonen de bandleden veel beleving en hebben ze onderling veel contact. Het is evenwel jammer dat er een begrenzing zit op het geluidsvolume, want anders had de melancholische rock/metal nog wat meer geknald. Van de nieuwe songs is vooral Blackout een sterk visitekaartje. Zangeres Marjan Welman is al tijden in topvorm en ook vandaag maakt ze een uitstekende indruk. Hoogtepunten zijn het geweldige Altitude en The Venamoured, waarop de heren de laatste paar minuten nog even flink losgaan. Autumn kan met zijn unieke, melancholische stijl niet iedereen tevredenstellen, maar maakt met een goed opgebouwde set op de meeste bezoekers een positieve indruk.

Autumn @ Hedon, Zwolle, 19 oktober 2019

Voordat The Gathering aan zijn set begint, is het al een stuk drukker in de zaal. Het optreden is niet uitverkocht, maar er kunnen niet heel veel mensen bij. Eerder dit jaar speelde de band op Prognosis in Eindhoven, maar in de grote zaal van Effenaar was de groep helaas niet in topvorm en kwam de muziek niet goed tot zijn recht. Dat is vandaag anders. Al vanaf de goed opgebouwde opener How To Measure A Planet staat het geluid prima afgesteld. Het is direct de eerste verrassing op de setlist, want de track was voorafgaand aan dit jaar in 2003 voor het laatst live gespeeld. Er staan vandaag nog wel meer songs op de lijst die al een tijdje niet aan bod zijn gekomen, zoals No One Spoke en Bad Movie Scene.

The Gathering @ Hedon, Zwolle, 19 oktober 2019

Uiteraard is er ook ruimte voor het bekendere songmateriaal, zoals Saturnine, Probably Built In The Fifties, Éleanor en Great Ocean Road. Op die momenten leeft en danst het publiek nadrukkelijker mee en zie je fans meezingen. Toch doen de minder bekende songs, mede vanwege de uitstekende afstelling van het geluid en de prima uitvoering, niet veel tot niets onder voor de hits. Neem bijvoorbeeld No One Spoke en Heroes For Ghosts, dat de reguliere set fantastisch afsluit.

The Gathering @ Hedon, Zwolle, 19 oktober 2019

Vanaf het begin van de set kun je alle bijdragen van de muzikanten prima volgen vanwege de heldere mix; het gevarieerde drumspel, het rijke palet aan in effecten verdronken gitaarpartijen, het sfeervolle toetsenspel en het kleurrijke basspel. Zangeres Silje Wergeland is vandaag in topvorm. Het enige smetje op haar performance is het begin van Éleanor, maar ze herstelt zich daarna prima. Vooral de interpretatie van Nighttime Birds is fantastisch, maar er zijn nog veel meer voorbeelden, zoals Hero For Ghosts. Het is daardoor een genot om toehoorder te zijn. Behalve horen kun je op het projectiescherm diverse beelden volgen, die samen met de lichtshow beslist bijdragen aan de beleving. Iedereen zal zo zijn eigen favoriet hebben en hoogtepunten zijn er vele, maar er zijn songs die live veel extra power meekrijgen en boven de studioversie uitstijgen, zoals Meltdown. Zowel op het podium als in de zaal zorgt die track voor veel beweging.

The Gathering @ Hedon, Zwolle, 19 oktober 2019

Na Heroes For Ghosts zit de reguliere set erop, maar het is al snel duidelijk dat er een toegift volgt. Die begint met een korte toespraak van drummer Hans Rutten. Hij blikt terug op de oprichting en stelt de bandleden voor. Medeoprichter Bart Smits is vanavond trouwens als bezoeker in de zaal aanwezig en krijgt ook nog even de spotlight op zich gericht. Daarna wordt met On Most Surfaces (Inuït) een van de publieksfavorieten ingezet. Met het intense I Can See Four Miles komt er een einde aan de show. Geen Travel of Leaves vandaag helaas. Het optreden had derhalve nog wel langer mogen duren. Toch maakte The Gathering vandaag een zeer positieve indruk met een uitstekende uitvoering van een mooie dwarsdoorsnede van de discografie. Het is na afloop dan ook druk bij de merchandisestand, waar je ook nog even met de bandleden kunt bijkletsen. Derhalve een prima concertavond vanavond in Hedon.

The Gathering @ Hedon, Zwolle, 19 oktober 2019

The Gathering @ Hedon, Zwolle, 19 oktober 2019

Setlist The Gathering:
1. How To Measure A Planet?
2. Probably Built In The Fifties
3. No One Spoke
4. Broken Glass
5. Analog Park
6. Bad Movie Scene
7. Great Ocean Road
8. Eléanor
9. Nighttime Birds
10. Paper Waves
11. Meltdown
12. Saturnine
13. Heroes For Ghosts

Toegift:
14. On Most Surfaces (Inuït)
15. I Can See Four Miles

The Gathering @ Hedon, Zwolle, 19 oktober 2019

Setlist Autumn:
1. The Phantom Limb
2. Blackout
3. Synchro-Minds
4. Shift To Silence
5. Beacon
6. Cold Comfort
7. Altitude
8. The Venamoured

Autumn @ Hedon, Zwolle, 19 oktober 2019

Met dank aan Geertjan Kuper van Hedon voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.