Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Exit Eden en Phantom Elite
Op 10 mei 2019 in Corneel, Lelystad
Een review door Jeffrey
Foto's door Conny van den Heuvel

Twee jaar geleden kwamen vier zangeressen, waarvan Amanda Somerville de bekendste is, onder de naam Exit Eden bij elkaar om een collectie pop(rock)songs in een symfonisch metaljasje op te nemen, die op het debuutalbum Rhapsodies In Black (2017) te vinden zijn. Dat concept sloeg aan en direct was er een grote vraag naar optredens. Het duurt echter tot vandaag dat Amanda samen met Clémentine Delauney (Visions Of Atlantis), Marina La Torraca en Anna Brunner en een begeleidingsband de eerste clubshow verzorgen. Dat gebeurt in Corneel te Lelystad, waar Phantom Elite supportact is.

Dat betekent dat Marina overuren maakt vandaag, want ze zingt zowel bij de hoofdact, die gisteren nog diep in Duitsland aan het repeteren is geweest, als bij Phantom Elite. Naast de Braziliaanse zangeres bestaat de line-up uit gitaristen Ted Wouters (die na deze show afscheid neemt van de band) en Max van Esch, bassist Vincent de Bruin en drummer Joeri Warmerdam. De symfonische en progressieve metalband (denk aan een mix van HDK, Stream Of Passion, Lamb Of God, Dream Theater, After Forever) heeft één album op zijn naam staan. Het zijn dan ook tracks van Wasteland (2018) die de setlist sieren.

Phantom Elite @ Corneel, Lelystad, 10-5-2019

Helaas staat het geluid wat lawaaierig afgesteld, waardoor sommige nummers (vooral de progressieve) niet heel goed uit de verf komen en de drukke instrumentatie de zang van de sympathieke en energieke Marina wegdrukt, waardoor ze bijna moet schreeuwen om erbovenuit te komen. Spectrum Of Fear, Lockdown, het swingende Wasteland en Siren's Call zijn de composities die echter wel een positieve indruk achterlaten. Vermakelijk is dat Ruurd Woltring kort mee mag schreeuwen tijdens Rise With The Dawn. De bandleden werken zich flink in het zweet (Vincent heeft al na een paar nummers een rode kop) en krijgen daarvoor een verdiend applaus.

En dan het moment waarop zo'n driehonderd "fellow exiles" hebben gewacht en waarvoor fans vanuit verschillende landen naar Lelystad zijn gekomen: Exit Eden. Eerst verschijnen de drie heren, die de begeleidingsband vormen. Dat zijn gitarist Jim Müller (bekend van Kissin' Dynamite), drummer Tino Calmbach (Bloodflowerz, Eyes Of Solace) en bassist Jan Lilienthal (IZE). Maar het gaat natuurlijk om de dames. Onder luid applaus en gejuich komen ze het podium op. De sfeer zit er direct goed in tijdens Unfaithful (Rihanna) en Impossible van Shontelle). Zowel de bandleden als het publiek hebben er veel zin in en de ruimte vult zich al snel met positieve energie.

Exit Eden @ Corneel, Lelystad, 10-5-2019

De zangeressen wisselen de plek in de spotlights af. Daarbij valt niet alleen het krachtige stemgeluid van Amanda in positieve zin op (Total Eclipse Of The Heart van Bonnie Tyler), maar ook het rauwe van de stoere Anna Brunner (Fade To Grey van Visage). De Amerikaans-Duitse mag dan de meest onbekende van de vier zijn, ze laat vandaag een uitstekende indruk achter. Ze staat vol overtuiging mee te doen. Iedere dame heeft zo haar eigen karakter. De elegante Clémentine, die net als de anderen fraai gestyled is, zingt heel zuiver en Marina, die wat pech heeft met technische problemen, zingt gepassioneerd. De verschillende karakters en stemmen vullen elkaar prima aan.

Wat opvalt, is het enorme plezier waarmee zowel de heren als de dames het optreden beleven. Ze staan te dansen, er is onderling veel contact en enorm veel beweging. Die energie straalt af op de toeschouwers, die de nummers meezingen. Ieder heeft zo zijn eigen favoriet. Total Eclipse Of The Heart en Thunderstruck (een zeer aangename verrassing en misschien wel hét hoogtepunt van de avond met een uitblinkende Anna) maken de meeste decibels los, maar de andere tracks, zoals covers van Katy Perry en Bryan Adams, doen er niet veel voor onder. Het is feest! De dames stralen van geluk en bedanken de fans meermaals.

Exit Eden @ Corneel, Lelystad, 10-5-2019

Tussen de nummers door is er ruimte voor verschillende aankondigingen. Het is erg warm op het podium en Amanda verzoekt de Schotse fans dan ook de ventilator op het podium aan te zetten, maar die krijgen dat in eerste instantie niet voor elkaar, waarop de ex-Avantasia-zangeres zich hardop afvraagt: "How many Scottish people does it take to turn on a fan?" Ze krijgt de zaal stil met een krachtige boodschap over "suicide awareness". Ze heeft een paar weken geleden een dierbare vriend verloren en steekt iedereen een hart onder de riem: "You are loved. You matter! The world is better with you in it." Vermakelijk is de aankondiging van verschillende songs, waarbij een link gelegd wordt tussen de aankondiging zelf en de tekst of titel van de compositie (Clémentine: "Face life with an open heart. Do not stay Frozen" en Marina: "We have to go, because it's just A Question Of Time", waaraan Clémentine toevoegt: "... before we come back").

Exit Eden @ Corneel, Lelystad, 10-5-2019

Na afloop van de reguliere set klinkt dan ook al snel het "we want more". Gelukkig komt het zevental muzikanten terug voor een toegift, bestaande uit Skyfall ("We are not done with you, but we will let the sky fall") en Paparazzi, alvorens Amanda met een leuk accent afsluit met: "Jullie waren geweldig." Daarna is er voor de vips nog een akoestisch optreden en nemen de dames ruim de tijd om met de fans bij te praten. Ondertussen zijn de metalheads en poplovers zeer tevreden huiswaarts gekeerd dankzij een unieke en zeer geslaagde concertavond. En over tevredenheid gesproken: omdat Exit Eden zo'n succes is, kondigen de dames tijdens de show aan dat ze met een tweede album komen. Beslist iets om naar uit te kijken.

Exit Eden @ Corneel, Lelystad, 10-5-2019

Setlist Exit Eden:
1. Unfaithful
2. Impossible
3. Fade To Grey
4. Firework
5. Heaven
6. Frozen
7. Total Eclipse Of The Heart
8. Thunderstruck
9. Incomplete
10. A Question Of Time

Toegift:
11. Skyfall
12. Paparazzi

Exit Eden @ Corneel, Lelystad, 10-5-2019

Setlist Phantom Elite:
1. Intro
2. Revelation
3. Spectrum Of Fear
4. Every Man For Himself
5. Lockdown
6. Wasteland
7. Rise With The Dawn
8. Siren's Call

Phantom Elite @ Corneel, Lelystad, 10-5-2019

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.