Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 4 februari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Haken
 • Harakiri For The Sky
 • Soen
  1 maart:
 • Nervosa, Warbringer en Warfect
Kalender
Vandaag jarig:
 • Carmen R. Schäfer (Brainstorm) - 43
 • Eddie Jackson (Queensrÿche) - 61
 • Nicola Pirroni (Holy Martyr) - 46
 • Olaf Zissel (Tankard) - 54
 • Stuart Marshall (Dungeon) - 43
 • Vrangsinn (Carpathian Forest) - 48

Vandaag overleden:
 • Dave G. Halliday (Hell) - 1987
 • Willie Dixon - 1992
Concertreview

Shinedown, Starset en Press To MECO
Op 12 november 2018 in Poppodium 013, Tilburg
Een review door Dirk
Foto's door Dirk

Het Amerikaanse Shinedown is voor de vierde keer dit jaar in ons kleine landje. Ditmaal in Poppodium 013 in Tilburg. Is vier keer in 2018 niet te veel? Is daar interesse voor of is het overkill? Geconcludeerd kan worden dat het Shinedown in ieder geval bevalt om in ons land op te treden.

In een niet uitverkochte, maar half gevulde 013 opent het in 2011 opgerichte, Britse Press To MECO de avond. Veel ruimte op het podium is er niet. Drie bands en drie van tevoren opgestelde drumstellen zorgen ervoor dat de drumkit van de Britten op de rand van het podium is geplaatst. Hierdoor is er geen ruimte voor gitarist Luke Caley en bassist Adam Roffey om een interactieve show neer te zetten. Tel daarbij de saaie alternatieve rock met een britpoprandje op van het recent uitgebrachte eerste album Here's To The Fatigue plus de Ieniemienie-zang en de desinteresse van het publiek is verklaard. Wellicht komt de band voor eigen publiek op een klein podium beter tot zijn recht, maar vanavond is het geen overtuigend optreden.

Press To MECO @ Poppodium 013, Tilburg, 12-11-2018

Als de lichten aan gaan voor de Amerikaanse band Starset waan je je in een of andere futuristische Star Wars-film. Op het podium staan videopanelen welke beelden vanuit het universum laten zien. De band betreedt het podium in lichtgevende ruimtepakken en maskers. De reis in de ruimte begint zodra frontman Dustin Bates met een kap over zijn hoofd als een look-a-like van Darth Vader het podium opkomt. De sciencefiction-uitstraling in combinatie met rock en electronica mag toch wel uniek worden genoemd. Zelfs het geluid van de cellist en violist dragen bij aan een futuristische vibe. De band zet muzikaal een strakke en goed uitgedachte theatrale show neer, waarbij het publiek zowel muzikaal als visueel vermaakt wordt. De interactie met het publiek levert een goede respons op. Op weg naar de sanitaire stops en bij het bevochtigen van de kelen wordt er bewonderend over het optreden gesproken. Wat een show!!

Starset @ Poppodium 013, Tilburg, 12-11-2018

Als hoofdact Shinedown een kwartier te laat start, is 013 inmiddels goed gevuld, al blijft het balkon gesloten. De band betreedt het podium met de eerste single Devil van de in mei dit jaar uitgebrachte zesde langspeler Attention Attention. Vanaf het eerste moment gaat het publiek al volledig uit zijn plaat. Energiek en enthousiast gaan de band en het publiek verder met Diamond Eyes en Cut The Cord. Al vroeg in de set loopt zanger Brent Smith het trapje bij het podium af om handen te schudden met het publiek en de aanwezige fotografen. Interactie is iets wat in de genen van Smith zit. De gehele show houdt hij contact met het publiek. Een van zijn onderwerpen is rock-'n'-roll. Hij vindt dat rock-'n'-roll altijd zal overleven. Het is niet zomaar een muziekgenre; het is een levenswijze. Volgens hem zijn concerten zoals vanavond hiervan het bewijs. Iets waar het publiek het volledig mee eens is.

Shinedown @ Poppodium 013, Tilburg, 12-11-2018

Bij Enemies instrueert Brent het publiek voor het podium tot achteraan de zaal in tweeën te splitsen. Hij springt het publiek in en gebiedt iedereen het hele nummer te springen en mee te zingen. Hier wordt enthousiast gehoor aan gegeven. Na State Of My Head en Black Soul kondigt de zanger het nummer Call Me aan. Een nummer wat al een lange tijd niet live gespeeld is en dat speciaal voor Nederland in de set is geplaatst. Na het eerste couplet van 45 stopt Brent met zingen en zegt dat hij dit nummer te depressief vindt. Het concert is geen begrafenis. Vervolgens pakt leadgitarist Zach Myers zijn akoestische gitaar op en luidt de tonen in van Simple Man . Helaas is dit niet de allerbeste uitvoering die zanger Brent laat horen. Af en toe hapert zijn stem en zo ook zijn microfoon. Maar het mag de pret niet drukken; het publiek brult er gewoon overheen. Met Sound Of Madness en Brilliant wordt de show afgesloten.

Shinedown @ Poppodium 013, Tilburg, 12-11-2018

Shinedown zet een uitermate goede set neer met de nodige tempowisseling. De interactie met het publiek is zoals altijd tijdens de hele show aanwezig. Zeker wanneer Brent een van de fans complimenteert met zijn uithoudingsvermogen. De fan is namelijk de hele show mee aan het springen en daar is de zanger jaloers op. Muzikaal staat het allemaal als een huis. Het optreden is conform verwachting en daarmee ook weinig vernieuwend. Dat Nederland Shinedown in het hart heeft gesloten, wordt wel bewezen door de vier shows die in korte tijd zijn gegeven, waarbij het publiek massaal kwam opdagen en vanaf het begin tot aan het einde enthousiast meedeed.

Shinedown @ Poppodium 013, Tilburg, 12-11-2018

Setlist Shinedown:
1. Devil
2. Diamond Eyes (Boom-Lay Boom-Lay Boom)
3. Cut The Cord
4. Kill Your Conscience
5. The Crow & The Butterfly
6. Unity
7. Bully
8. Get Up
9. Enemies
10. State Of My Head
11. Black Soul
12. Call Me
13. Second Chance
14. 45
15. Simple Man
16. Sound of Madness
17. Brilliant

Shinedown @ Poppodium 013, Tilburg, 12-11-2018

Setlist Starset:
1. Unbecoming
2. Monster
3. Die For You
4. Carnivore
5. Ricochet
6. Frequency
7. It Has Begun
8. Bringing It Down
9. My Demons

Starset @ Poppodium 013, Tilburg, 12-11-2018

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.