Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Twelve Foot Ninja, Uneven Structure en Hibakusha
Op 19 april 2017 in Patronaat, Haarlem
Een review door Wouter
Foto's door Wouter

Wie het tripje naar Euroblast, Keulen in 2013 te veel moeite vond, ziet het Australische Twelve Foot Ninja vanavond waarschijnlijk voor het eerst. Er heerst dan ook duidelijk een bepaalde spanning in de zaal. Lokale opener Hibakusha wordt ongetwijfeld door de meesten voor lief genomen. De tweede support act, Uneven Structure, zal waarschijnlijk wat hogere ogen gooien. Met name vanwege het vandaag voor het eerst te verkrijgen nieuwe album La Partition.

Het is ietwat verbazingwekkend dat Hibakusha, als core-georiënteerde band, het voorpgrogramma voor deze avond verzorgt. Wellicht om de Haarlemse local heroes te prmoten maar het past niet echt bij de rest van de bands, en Nederland heeft toch meer te bieden. Dat gezegd hebbende voeren de heren een set uit zoals we die van ze kennen: energiek, technisch, heftige deathgrunts en vooral leuk voor hun eigen fanschare. Aan compositie moet nog wat gewerkt worden en zeker op zang is het heel erg veel van hetzelfde. Wat niet wegneemt, dat het goed is dat dergelijke bands een kans krijgen.

Hibakusha @ Patronaat, Haarlem, 19-04-2017

Hibakusha @ Patronaat, Haarlem, 19-04-2017

Uneven Structure heeft flink de tijd genomen om met de opvolger van Februus te komen. Dat debuutalbum stamt alweer uit 2011. Maar sindsdien zijn er grote stappen gemaakt. Behalve dat La Partition voor het eerst te koop is, worden er ook natuurlijk ook stukken live gespeeld.

Uneven Structure @ Patronaat, Haarlem, 19-04-2017

Opvallend is de wijziging in de sound van de band. Die klinkt stukken voller; moderner, zo u wilt. Helaas staan de gitaren veel te zacht in de mix en de kickdrum veel te hard, waardoor we vooral veel lage tonen horen. Dat neemt niet weg dat Uneven Structure erg goed klinkt; volwassen en krachtig.

Metalfan.nl had natuurlijk al een voorproefje van het nieuwe album gehad op Euroblast afgelopen jaar, en we wisten dus al dat La Partition één lang muziekstuk is. Dat merken we live dan ook. De heren zijn nooit van de korte nummers geweest, maar nu is het helemaal raak. Dat leidt er af en toe toe dat de aandacht verslapt. Met name in de rustigere, atmosferische stukken komen hier en daar de mobieltjes in de zaal tevoorschijn. Bij de headbangstukken is het echter steevast raak. Niet al het cd-materiaal is geschikt om live te spelen. Om een echt strakke show neer te zetten zouden de Fransozen het aloude adagium 'schrijven is schrappen' moeten hanteren.

Uneven Structure @ Patronaat, Haarlem, 19-04-2017

Hoewel er zeker een aantal mensen voor een van de voorprogramma's in de zaal is, komt het merendeel toch echt voor het Australische kwintet dat schuilgaat achter de exotische naam Twelve Foot Ninja. Laatsteling Outlier stamt alweer uit 2016 dus om dit nou nog een promotietour te noemen voor die plaat, gaat wat ver. Gezien het überhaupt de eerste keer is dat ze hier spelen, is het vooral ook een promotie voor zichzelf. En dat gaat ze goed af.

Twelve Foot Ninja @ Patronaat, Haarlem, 19-04-2017

Het is namelijk met opener Collateral gelijk raak. Het is één groot feest. Niet in de laatste plaats vanwege de door de band zelf meegebrachte strobo's. De nummers die zich karakteriseren door de enorme dynamiek en gebruik van veel genrevreemde elementen, gaan erin als zoete koek. Er wordt vrolijk gedanst op reggae, geheadbangd op de ruigere stukken en tussen alles door wordt er heel veel gepogood.

Twelve Foot Ninja @ Patronaat, Haarlem, 19-04-2017

Het is een van die zeldzame shows waar band en zaal één worden. Die interactie drijft beide dan ook naar hogere sferen. Dat zie je in alle ogen. Met zo'n strakke lichtshow en perfect afgesteld geluid is er ook alle reden om uit je dak te gaan. Ook al bestaan de heren al bijna tien jaar, ze leveren een retestrakke show af, waar het spelplezier van afspat. Ze laten zien dat je jezelf als metalgeoriënteerde band niet altijd te serieus moet nemen. Zonder daarbij slordig te worden, of de aandacht te laten verslappen. En dat is precies waar men vanavond behoefte aan heeft.

Twelve Foot Ninja @ Patronaat, Haarlem, 19-04-2017

Meer foto's op www.basementonline.nl

[ Terug naar de Concert Reviews ]