Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Uitslag enquête: Hoeveel ben jij bereid te betalen voor een lp?
Geplaatst op 13 oktober 2021 om 08:45u

De afgelopen week vroegen we aan lezers van Metalfan.nl hoeveel zij bereid zijn neer te leggen voor vinyluitgaven. Deze vraag volgt op ervaringen uit de platenzaken en berichten vanuit de media dat de prijzen van vinyl in rap tempo toenemen. Hier worden verschillende redenen voor genoemd. Zo stijgen de kosten van de grondstoffen voor het produceren van een langspeler en nemen de kosten voor transport toe.

Dat verklaart echter niet waarom de prijs van sommige uitgaven met een paar euro stijgt en die van andere met enkele tientallen. De detailhandel wijst dan ook naar de grote rol van platenmaatschappijen die een slaatje willen slaan uit de hernieuwde populariteit van vinyl en de platenboeren proberen te omzeilen door torenhoge prijzen te vragen bij de inkoop. Dit heeft extra hoge prijzen voor de consument tot gevolg. Deze ontwikkeling is voor niemand leuk. In diverse krantenartikelen valt te lezen dat dit tot vervelende gesprekken leidt tussen platenverkoper en klant.

Uit onze enquête blijkt dat het merendeel (ongeveer een derde) van onze lezers een prijs van tussen de éénentwintig en vijfentwintig euro het maximale vindt. Ongeveer de helft van dat aantal wil niet hoger gaan dan twintig, terwijl voor een groep van ongeveer dezelfde grootte dertig euro het maximum is. Een minderheid is bereid dieper in de buidel te tasten. Uit de reacties valt op te maken dat daar echter wel iets tegenover moet staan. Zo zou het moeten gaan om een bijzondere persing, anderszins speciale uitgave of een dubbelaar. Het maakt ook nog een verschil of het een nieuw album of een heruitgave betreft.

Uit de lezersreacties blijkt verder dat, indien mogelijk, platen worden gekocht van de band zelf, bijvoorbeeld bij een optreden. Zo heeft de aankoop nog iets persoonlijks. In de reacties wordt ook gewezen op de rol van de grote platenmaatschappijen. Daarnaast zijn er enkelen die alleen nog tweedehandsvinyl kopen met als reden dat het niet alleen vaak goedkoper is, maar ook nog eens beter klinkt dan het moderne vinyl. Dat laatste is bij nieuwe uitgaven echter niet altijd mogelijk. Er zijn dan ook mensen die geen vinyl meer kopen. Dat heeft niet alleen met de prijzen te maken, maar ook met de beschikbaarheid van het materiaal via andere media zoals cd's en via streamingdiensten.

Uitslag enquête: Hoeveel ben jij bereid te betalen voor een lp?