Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-08-2020

Nieuwe enquête: Wat is jouw favoriete album van juli 2020?
Geplaatst op 05-08-2020 om 14:00u

In juli kwamen er weer een aantal zeer aardige rock- en metalplaten uit. Zoals elke maand vragen we je ook nu weer om aan te geven welke uitgave jouw favoriet is van de afgelopen periode. We geven al een voorzet met een lijst van albums die bij onze recensenten goed scoorden. Staat jouw favoriet er niet tussen? Dan is er de optie 'Een ander album, namelijk:' en kun je jouw favoriet in een reactie kwijt. Let op, het gaat alleen om platen die zijn uitgekomen in juli 2020.

Nieuwe enquête: Wat is jouw favoriete album van juli 2020?

Voormalige Crowbar- en Machine Head-drummer overleden
Geplaatst op 05-08-2020 om 12:23u

Drummer Tony Costanza is gisteren (4 augustus) op 52-jarige leeftijd overleden. Dit nieuws is bekendgemaakt door Afzaal Nasiruddeen, zijn voormalige bandmakker bij Crisis. Tony Costanza was de originele drummer van Machine Head. Hij deed enkele shows met de Amerikaanse groovemetalband, speelde mee op een demo en werkte mee aan de voorbereidingen op het debuutalbum Burn My Eyes (1994), om vervolgens plaats te maken voor eerste keus Chris Kontos, die in eerste instantie niet beschikbaar was geweest. Vervolgens speelde Costanza nog bij enkele andere bands. In het bijzonder verzorgde hij het drumwerk op het uitstekende studio-album Sonic Excess In Its Purest Form (2001) van de sludgemetalband Crowbar.

Uitslag enquête: het beste studio-album van Kiss
Geplaatst op 05-08-2020 om 11:58u

Naar aanleiding van de recent aangekondigde Europese tournee van Kiss, die in de zomer van 2021 zal plaatsvinden, vroegen we jullie afgelopen week naar je favoriete studio-album van deze Amerikaanse hardrockers. Destroyer uit 1976 eindigt met bijna een kwart van de uitgebrachte stemmen op de eerste plaats. Dat is niet zo gek, want die langspeler bevat publieksfavorieten als Detroit Rock City, God Of Thunder, Shout It Out Loud en de tranentrekker Beth. In 2012 bracht Kiss zelfs nog een geremixte versie van het album uit, onder de titel Destroyer: Resurrected.

Op de tweede plaats vinden we (op gepaste afstand) het relatief harde Creatures Of The Night uit 1982, gevolgd door het enigszins verrassende Love Gun (1977). Het populairste album uit de jaren negentig is Revenge (1992), terwijl de commercieel uiterst succesvolle langspeler Dynasty (1979), met de monsterhits I Was Made For Lovin' You en Sure Know Something, ook behoorlijk wat stemmen krijgt.

Opvallend is dat het destijds zeer omstreden conceptalbum Music From The Elder (1981), dat in commercieel opzicht een gigantische flop was, toch nog plek zeven weet te halen (van de in totaal 24 studio-albums van Kiss, inclusief de vier gelijktijdig uitgebrachte soloplaten uit 1978). De top tien ziet er als volgt uit:

1. Destroyer (1976)
2. Creatures Of The Night (1982)
3. Love Gun (1977)
4. Revenge (1992)
5. Dynasty (1979)
6. Kiss (1974)
7. Music From The Elder (1981)
8. Rock And Roll Over (1976)
9. Hotter Than Hell (1974)
10. Dressed To Kill (1975)

Review: Gaerea - Limbo
Geplaatst op 05-08-2020 om 11:35u

Review: Gaerea - LimboHet is moeilijk om iets negatiefs te vinden over Gaerea. De recensies van de vorige plaat zijn alom lovend en de band begint een steeds grotere groep fans op te bouwen. De complexe songstructuren en emotionele lading die de heren in hun black metal weten te verweven, zonder daarbij coherentie uit het oog te verliezen, zijn ook zeker alle lof waard.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Eerste single van Anaal Nathrakh's album Endarkenment
Geplaatst op 05-08-2020 om 10:00u

Op 2 oktober brengt Metal Blade Records Endarkenment van Anaal Nathrakh uit. De muziek van de elfde full-length van de industrial/black grindformatie werd opgenomen in Michael Kenney's studio in Californië. De vocalen werden opgenomen in een industrieel gebouw in Birmingham. De bijgaande videoclip van het titelnummer is geregisseerd door Dave Brodsky/ My Good Eye.

Guns N' Roses naar Sweden Rock Festival
Geplaatst op 05-08-2020 om 09:38u

Onlangs maakte de organisatie van het Pinkpop-festival bekend dat Guns N' Roses volgend jaar niet naar het Limburgse evenement kan komen en wordt vervangen door Pearl Jam. Vreemd genoeg blijkt Guns N' Roses nu in juni 2021 wel degelijk naar Europa te reizen, om enkele andere concerten in te halen die vanwege het coronavirus zijn uitgesteld. Zo zullen de Amerikaanse hardrockers op 12 juni op het Zweedse festival Sweden Rock aantreden, naast shows in onder andere Groot-Brittannië en Duitsland. Het (voorlopige) tourschema is als volgt:

2 juni 2021: Lissabon, Portugal
5 juni 2021: Sevilla, Spanje
12 juni 2021: Sweden Rock Festival, Zweden
18 juni 2021: Londen, Groot-Brittannië
19 juni 2021: Londen, Groot-Brittannië
22 juni 2021: Dublin, Ierland
24 juni 2021: Glasgow, Groot-Brittannië
30 juni 2021: München, Duitsland

Weer ruzie binnen Immortal
Geplaatst op 04-08-2020 om 21:00u

Er is weer ruzie in het Immortal-kamp! Enkele jaren geleden had frontman Abbath ruzie met drummer Horgh en mede-oprichter/schrijver Demonaz, waarna Abbath de band verliet. Nu hebben Horgh en Demonaz ruzie.

Waar gaat de ruzie over? Over precies dezelfde kwestie als de ruzie van destijds met Abbath: de rechten op de naam Immortal. Demonaz heeft de naam in juli 2019 als handelsmerk laten registreren bij het Norwegian Industrial Property Office, waardoor hij de exclusieve rechten heeft om de naam Immortal te gebruiken. In eerste instantie was dit goedgekeurd, maar Horgh heeft daar met succes bezwaar op aangetekend. Hij was namelijk niet op de hoogte van de snode plannen van Demonaz.

In een reactie aan de Noorse krant VG (Verdens Gang) laat Reidar "Horgh" Horghagen weten dat het nooit in hem zou zijn opgekomen om de naam exclusief voor hemzelf te registeren, maar omdat Demonaz dat nu wel doet, vindt hij dat hij zijn verworven rechten moet verdedigen. Het is tenslotte een groot deel van zijn inkomen waar het om draait.

Harald "Demonaz" Nævdal is het op zijn beurt weer niet eens met de goedkeuring van het bezwaar van Horgh. Demonaz vindt dat hij de rechten op de naam hoort te bezitten. Hij is per slot van rekening het enige overgebleven originele bandlid en heeft aan alle albums meegewerkt, terwijl Horgh er pas vanaf het vierde album Blizzard Beasts bijzit. Het Norwegian Industrial Property Office heeft nu echter beslist dat de naam Immortal behoort bij de band als geheel en niet aan één bandlid specifiek.

Horgh is daar blij mee: "We hebben de naam Immortal samen opgebouwd en dan behoort deze ook toe aan de hele band." Verder hoopt hij dat de mannen deze onenigheden snel achter zich kunnen laten en dat Immortal spoedig weer eens live kan optreden. Overigens heeft Abbath in een recent interview juist laten weten dat hij open staat voor een eventuele terugkeer bij Immortal.

Weer ruzie binnen Immortal

Review: Heavy Harvest - Iron Lung
Geplaatst op 04-08-2020 om 10:30u

Review: Heavy Harvest - Iron LungWanneer je Iron Lung, het tweede album van het Zwitserse drietal Heavy Harvest, voor het eerst opzet, zou je haast vergeten dat noiserock een genre is dat alweer decennia meegaat. Zo fris, energiek en intens is het geluid van het trio dat bestaat uit O'Neal Haas (zang/gitaar), Aaron Wetzel (bas) en Jonas Häne (drums). De band begon in 2011 als stonerkwartet en is door de jaren heen geëvolueerd tot een driemanschap dat in 2017 debuteerde met Rats.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Geen extra financiële steun voor kunst en cultuur
Geplaatst op 04-08-2020 om 10:00u

Als het aan minister Van Engelshoven (D66) ligt, komt er niet meer steun voor de kunst- en cultuursector. Drie fractievoorzitters in de Tweede Kamer, te weten Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) geven aan dat kleinere podia, bioscopen en musea dreigen om te vallen, maar Engelshoven geeft aan "dat we los moeten komen van het verhaal dat er meer steun bij moet."

De culturele sector mist dit jaar al zo'n 2,6 miljard euro aan inkomsten. Ongeveer 38.000 makers ontvangen nog altijd helemaal geen steun. Kleinere poppodia, schouwburgen en theaters geven aan dat ze er zonder extra steun volgend jaar simpelweg niet meer zijn. Steeds meer mensen die op die podia horen te staan, verlaten de sector.

Klassiekers van de dag op Facebook en Spotify
Geplaatst op 03-08-2020 om 20:51u

Dagelijks plaatsen we op onze Facebook-pagina een klassieker van de dag. De aanleiding is vaak de verjaardag of sterfdag van een bandlid, of dat de single of het bijbehorende album op die datum is uitgebracht. Zo vierden we precies een jaar geleden de verjaardag van Metallica-zanger/gitarist James Hetfield (die op 3 augustus 1963 ter wereld kwam) met het nummer One en zetten we vandaag de exact 33 jaar oude kassakraker Hysteria van Def Leppard in het zonnetje middels de single en openingstrack Women.

Je kunt bijna alle Metalfan.nl Klassiekers Van De Dag beluisteren op de bijgevoegde Spotify-playlist, die we regelmatig aanvullen. Op dit moment bevat de afspeellijst exact vijfhonderd songs en meer dan 42 uur hoogstaande muziek. Slechts vier voormalige Klassiekers Van De Dag ontbreken, namelijk Liar van Rollins Band, Headless Cross van Black Sabbath, Manowars Gloves Of Metal en Heartwork van Carcass. Die tracks staan namelijk niet (meer) op Spotify.

Daar staat tegenover dat we de afgelopen maanden nog favoriete songs hebben toegevoegd in allerlei metalgenres en aanverwante muzieksoorten, van onder meer AC/DC, Asphyx, Black Sabbath, Carach Angren, Cannibal Corpse, Cradle Of Filth, Death, Devildriver, Golden Earring, Guns N' Roses, Heart, Heidevolk, Judas Priest, Legion Of The Damned, Manowar, Megadeth, Metal Church, Poison, Rammstein, Satyricon, Saxon, System Of A Down, Twisted Sister, Vandenberg en Volbeat. We wensen jullie veel luisterplezier toe!

Negen nieuwe clips met onder meer Joe Satriani en Lyria
Geplaatst op 03-08-2020 om 18:45u

We beginnen de week waarin Def Leppard elke dag het 33-jarig jubileum van Hysteria viert met verschillende activiteiten, met negen clips van andere bands.

  • Joe Satriani (instrumentale rock)
  • Lyria (ballad)
  • Saber (old school metal)
  • Silius (groovy thrash)
  • From Ashes To New feat. Anders Fridén (modern rock)
  • Delusional (nu metal)
  • Moon Tooth (akoestisch)
  • Peripheral Cortex (prog death jazz)
  • The Tangent (progressieve rock)

Negen nieuwe clips met onder meer Joe Satriani en Lyria

Herinnering enquête: het beste studio-album van Kiss
Geplaatst op 03-08-2020 om 13:22u

In de huidige frontpage-enquête op Metalfan.nl vragen we jullie: "Wat is jouw favoriete studio-album van Kiss?" De aanleiding is de recente aankondiging van een Europese (afscheids)tournee van de Amerikaanse hardrockband, die in juni en juli 2021 plaats moet vinden. Komende woensdag, 5 augustus, maken we de einduitslag bekend. Je kunt dus nog zo'n anderhalve dag stemmen en reageren via de bijgaande link!

Review: Angel - A Woman's Diary - Chapter II
Geplaatst op 03-08-2020 om 12:00u

Review: Angel - A Woman's Diary - Chapter IIAngel is de artiestennaam van zangeres Helena Iren Michaelsen en tevens de naam van haar dochter. In 2002 maakte Michaelsen deel uit van de eerste line-up van Sahara Dust, de voorloper van Epica, voordat Simone Simons de positie achter de microfoon overnam. De Noorse zangeres richtte vervolgens samen met drummer Steve Wolz Imperia op, een symfonische band waarmee ze vorig jaar nog optrad op FemME en Flames Of Eternity op de markt bracht. Daarnaast heeft ze altijd solomateriaal geschreven. Op het tweede solo-album album krijgt ze hulp van multi-instrumentalist en levenspartner Oliver Philipps (Everon, Phantasma). Hij is verantwoordelijk voor alle instrumentatie.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Eerste namen voor Download Festival 2021
Geplaatst op 03-08-2020 om 11:27u

Ook het Download Festival heeft de eerste namen voor 2021 bekendgemaakt, en dat zijn er aardig wat. Headliners zijn Kiss, Biffy Clyro en System Of A Down. Verder zien we nog onder meer Korn, Deftones, A Day To Remember, Volbeat, Gojira, Killswitch Engage, Steel Panther, Mastodon, Sepultura, Funeral For A Friend, Alestorm, Powerwolf, Skillet, Lacuna Coil, Airbourne Haken, Obituary en Blues Pills op de poster staan. Download Festival vindt plaats van 4 t/m 6 juni op Donington Park bij het Britse Leicestershire. De kaartverkoop begint aanstaande vrijdag. Alle informatie vind je op www.downloadfestival.co.uk.

Eerste namen voor Download Festival 2021

Einde voor Stairway aan de Mariaplaats in Utrecht
Geplaatst op 03-08-2020 om 10:00u

Na 25 jaar doen Henk Westbroek (68) en zijn vrouw Julia Harris het aan de Mariaplaats in Utrecht gevestigde Stairway over aan hun dochter Chrissie (31) en diens partner Dani Aguilera. De vanwege Vara's Vuurwerk bij metalheads populaire radio-dj vindt het mooi genoeg geweest. In de beginjaren gaat het crescendo voor het rockcafé. Onder meer Alanis Morissette, Golden Earring, Shania Twain en Herman Brood treden er op. Als echter de bezoekersaantallen teruglopen, wordt in 2012 de naam Stairway To Heaven veranderd in Stairway en maken de rockoptredens plaats voor horeca op aanvraag met ruimte voor hiphop, happy hardcore, jongerenfeesten en feesten voor nudisten en lesbiennes. Omdat er veel concurrentie is op zalengebied, gaan na acht jaar de naam Stairway en het concept echter verdwijnen. Chrissie: "Ik wil een plek voor jong en oud, waar je overdag met je kinderen kunt zijn, en ’s avonds een lekker drankje kunt doen. De zaak zal een warme, Zuid-Amerikaanse sfeer krijgen. 25 augustus begint de verbouwing, die ongeveer zes weken gaat duren."

Einde voor Stairway aan de Mariaplaats in Utrecht