Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

11-08-2020

Nederlandse muziek- en evenementenindustrie voert actie
Geplaatst op 11-08-2020 om 19:40u

Gisteren berichtten we over de Sound Of Silence-actie van de Belgische muziek- en evenementenbranche. Vandaag komt de branche in Nederland in actie onder de noemer Wij Maken Events (Red Alert).

Effenaar: "Het is vijf voor twaalf in de cultuursector. Wij maken ons zorgen over het voortbestaan van onze branche, om onze collega's en de artiesten die we een podium bieden. In solidariteit met de actie Wij Maken Events (Red Alert) kleurt de Effenaar daarom vanavond van 21:00 tot 23:55 uur rood."

Nederlandse muziek- en evenementenindustrie voert actie

Mercyful Fate naar Bloodstock 2021
Geplaatst op 11-08-2020 om 17:22u

Mercyful Fate had voor deze zomer een comebacktournee gepland, maar deze viel door het coronavirus in het water. Gelukkig keert de Deense formatie komend jaar (als de pandemie dan tenminste is overgewaaid) alsnog op het podium terug. Het lijkt er echter op dat zanger King Diamond en zijn metgezellen dan (in sommige gevallen) andere festivals aan zullen doen, dan voor 2020 geboekt waren. De organisatie van Bloodstock Open Air kondigt namelijk aan dat Mercyful Fate op zaterdag 14 augustus 2021 de tweede dag van het festival zal headlinen.

Mercyful Fate neemt daar de plek over van de Poolse formatie Behemoth, die voor de afgelaste editie van dit jaar was geboekt. Verder prijken op de voorlopige affiche voor Bloodstock 2021, dat van woensdag 11 t/m zondag 15 augustus zal plaatsvinden, onder meer Judas Priest, Devin Townsend, Skindred, Dimmu Borgir, Saxon, Paradise Lost en Gloryhammer. Zie de bijgaande poster voor de rest van de namen. Meer informatie over Bloodstock vind je op www.bloodstock.uk.com.

Wat Mercyful Fate betreft, gaat het om een exclusief optreden binnen het Verenigd Koninkrijk. Het gezelschap is verder tot dusver louter bevestigd voor het Amerikaanse Psycho Las Vegas en het Poolse Mystic Festival. Hopelijk komen daar binnenkort meer speeldata voor de zomer van 2021 bij, inclusief voor de Benelux!

Yoga-lessen en meditatie-cd van Sylvaine
Geplaatst op 11-08-2020 om 16:40u

In deze onevenwichtige en hectische tijd is het belangrijk om fysiek en energetisch in balans te blijven. Dat kan bijvoorbeeld door yoga-oefeningen te doen. Johan Hegg (Amon Amarth) en zijn vrouw Maria organiseerden op 7 april een online-sessie. Ook Sylvaine, die we kennen van haar atmosferische muziek die veel fans van Alcest aanspreekt, is al jaren bezig met yoga en heeft de laatste maanden meerdere keren gratis online lessen op Facebook aangeboden. Sinds juni is Kathrine Shepard, zoals haar echte naam luidt, gecertificeerd lerares en heeft de in Oslo woonachtige zangeres Akiko Yoga in het leven geroepen. Via die site biedt de multi-instrumentaliste Zoom-lessen aan tegen betaling. Daarnaast heeft ze samen met Tim Yatras (Autumn's Dawn, Germ) een digitaal meditatie-album gemaakt met de titel Guided Meditations On Mindfullness, dat je via de Bandcamp-pagina van Akiko Yoga kunt beluisteren en bestellen.

Yoga-lessen en meditatie-cd van Sylvaine

Review: Kamelot - I Am The Empire - Live In The 013
Geplaatst op 11-08-2020 om 15:00u

Review: Kamelot - I Am The Empire - Live In The 013Wie was erbij op 14 september 2018, toen Kamelot een speciale show verzorgde in Tilburg? Toen er nog zo'n drieduizend fans bij elkaar mochten komen van over de hele wereld om samen te genieten van "a very special moment which we will carry with us forever", zoals Tommy Karevik het samenzijn destijds noemde. Bijna twee jaar later verschijnt de beloofde concertregistratie op live-album, dvd en blu-ray. I Am The Empire – Live From The 013 bevat alle tracks van het optreden.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Teaser van debuutalbum van Doodswens
Geplaatst op 11-08-2020 om 14:00u

In 2021 komt het debuutalbum van Doodswens uit. De Eindhovense blackmetalband, die bestaat uit Fraukje van Burg (zang, gitaar) en Inge van der Zon (drums), gaat hopelijk eind dit jaar de studio in en zal daar zo'n acht tracks opnemen. Het duo speelde tijdens de afstudeerpresentatie van de Metal Factory in Dynamo te Eindhoven in juni al drie tracks die op het album komen (Het Zwartewaterland, Eindzicht en de titeltrack Lichtvrees).

Negen nieuwe clips met o.a. Finntroll en Skeletal Remains
Geplaatst op 10-08-2020 om 17:30u

Op de dag dat we vernemen dat Metallica te gast zal zijn bij de virtuele Howard Stern-show en daarnaast aangeeft op 29 augustus (een dag na het uitbrengen van S&M˛ een show te zullen spelen die op verschillende plekken te zien zal zijn als onderdeel van de Encore Drive-In Nights-serie, delen we negen clips.

 • Finntroll (folk)
 • Skeletal Remains (death metal)
 • Nuclear Warfare (punkthrash)
 • Red Moon Architect (doom metal)
 • Barst (avant-garde elektro)
 • Scarlet feat. Thirsty & Ĺsa Netterbrant (alternative rock)
 • Angelic Foe(dark folk)
 • Tallah (nu-core)
 • Seas Of The Moon feat. Lena Scissorhands (rock)

Negen nieuwe clips met o.a. Finntroll en Skeletal Remains

Review: Chiasmata - Severance
Geplaatst op 10-08-2020 om 16:00u

Review: Chiasmata - SeveranceEr broeit daar iets in Engeland, hoor hey! Kenners weten al langer dat de Britse metalscene niet alleen vroeger garant stond voor kwaliteit, maar ook vandaag de dag een broedkamer van talent is. De ene na de andere band waagt zijn kop boven het maaiveld uit te steken. Met wisselend succes, uiteraard.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Belgische muziek- en evenementensector voert online actie
Geplaatst op 10-08-2020 om 14:45u

Wellicht heb je er al enkele voorbij zien komen. Vandaag zie je op Facebook en Instagram voornamelijk Belgische organisaties en mensen hun profielfoto aanpassen met een oranje Sound Of Silence-kruis erdoor. Het is een nieuwe actie van de Belgische muziek- en evenementensector om aandacht te vragen van de politiek.

"Het is letterlijk 5 na 12", klinkt het bij de dj's, artiesten en de cultuursector. Het geluid dooft uit. "Wie ooit nog naar een show, concert, festival, bedrijfsfeest, beurs, trouwfeest of theater wil kunnen gaan: update alsjeblieft je profielfoto met het #SOS-kader".

Belgische muziek- en evenementensector voert online actie

Brand legt kantoor en magazijn Riffs Merchandise in as
Geplaatst op 10-08-2020 om 10:05u

Update: Riffs Merchandise verwacht donderdagavond de webshop weer open te doen, ook al zal niet de gehele voorraad direct weer beschikbaar zijn.

Afgelopen nacht heeft er in Tilburg een grote brand gewoed in het gebouw waar het kantoor en de opslag van Riffs Merchandise zijn gevestigd. Het merchandisebedrijf met webshop stond vorig jaar op onder meer Stonehenge, Wacken, Hellfest, FortaRock, PitFest en Alcatraz. De brandweer kreeg mede door de weersomstandigheden het vuur niet onder controle. Eigenaren Richard en Corina Nikkels zijn er kapot van en hebben tijd nodig om verder te gaan. Het is momenteel niet mogelijk om spullen op de website te bestellen. Voor lopende bestellingen geldt dat mensen een vergoeding krijgen.

Brand legt kantoor en magazijn Riffs Merchandise in as

Legendarische producent Martin Birch overleden
Geplaatst op 10-08-2020 om 09:47u

Martin Birch is gisteren (zondag 9 augustus) overleden. Dit trieste nieuws werd als eerste bevestigd door Whitesnake- en voormalig Deep Purple-zanger David Coverdale. De kans is groot dat je door Birch geproduceerde albums in de kast hebt staan. De Brit maakte vanaf 1969 eerst naam als engineer van diverse Fleetwood Mac-, Deep Purple- en Wishbone Ash-albums. Als producent heeft Martin Birch een reeks klassieke langspelers van onder meer Rainbow, Whitesnake, Black Sabbath, Blue Öyster Cult en Iron Maiden op zijn naam staan. In 1992, na het afronden van Maidens succesvolle Fear Of The Dark-album, koos de legendarische producent voor een vervroegd pensioen. Martin Birch is (slechts) 71 jaar oud geworden.

Legendarische producent Martin Birch overleden

Review: Domination Black - Judgement IV
Geplaatst op 10-08-2020 om 08:00u

Review: Domination Black - Judgement IVUit Finland komt Domination Black, een symfonische metalband die sinds 2003 bestaat. Ondanks zijn lange bestaan is de formatie nooit echt doorgebroken. In 2005 en 2006 verschenen de eerste albums, maar vervolgens heeft het tot 2012 geduurd totdat de derde plaat het levenslicht zag. Pas nu zijn de Finnen toe aan de vierde full-length. De geschiedenis leert dat Domination Black een aantal keer op omvallen heeft gestaan. Drie jaar geleden zaten drie overgebleven bandleden om het kampvuur om wederom over de toekomst te praten. Ze wilden het toch nog niet opgeven, waarna op de akoestische gitaar de aanzet werd gegeven voor de openingstrack van het nieuwe album Judgement IV.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Kanker geconstateerd bij Entombed A.D.-zanger
Geplaatst op 09-08-2020 om 16:10u

Update: Het gaat om een zeldzame en ongeneeslijke vorm van galwegkanker. Petrov worstelt er al een tijd mee. De tumor kan in veel gevallen niet in zijn geheel operatief verwijderd worden. De behandelaren kunnen het slechts met chemotherapie onder controle houden om de kwaliteit van het leven te verbeteren.

Frontman LG Petrov van Entombed A.D. en Firespawn heeft kanker, zo bericht de Zweedse deathmetalband op zijn Facebook-pagina. Hij volgt een chemokuur om zijn gezondheidssituatie hopelijk te laten verbeteren. Via de volgende link kun je een donatie doen:

GoFundMe LG Petrov

Kanker geconstateerd bij Entombed A.D.-zanger

Nieuwe single van Equilibrium
Geplaatst op 09-08-2020 om 12:55u

Een jaar na het zesde studio-album Renegades komt het Duitse Equilibrium met een nieuwe single. One Folk is "een ode aan de mensheid die onze solidariteit viert en individuen onder de vlag van gemeenschappelijke waarden verbindt". Drijvende kracht en multi-instrumentalist achter de paganmetalband René 'Berthammer' Berthiaume: "2020 is het eerste jaar sinds 2003 dat we niet op festivals kunnen spelen. We hebben besloten om de studio in te gaan om aan nieuwe songs te werken. One Folk bevat veel Equilibrium-karakteristieken en ik denk dat de track laat horen wat je van ons kunt verwachten in de toekomst."

Valkyre heeft een nieuwe zangeres
Geplaatst op 09-08-2020 om 10:00u

In maart berichtten we dat zangeres Liesbeth Cordia de steampunkmetalband Valkyre had verlaten en dat er een nieuwe zangeres was gevonden. Gisteren werd bekendgemaakt dat Evelin Szilágyi a.k.a. Lhana de nieuwe frontvrouw is bij de zuiderburen. De Hongaarse natuurliefhebster en zangdocente woont in Nederland, studeerde op jonge leeftijd af aan Metal Factory en zong als vervangster van Marcela Bovio (ex-Stream Of Passion, Ayreon) bij Maiden uniteD.

Valkyre heeft een nieuwe zangeres

Clips: Schandmaul, Ólafur Arnalds, The Pineapple Thief ...
Geplaatst op 08-08-2020 om 18:40u

Een dag nadat Dream Theater kenbaar maakt dat de band deze herfst de studio ingaat om een nieuw album op te nemen en Marty Friedman aangeeft dat hij bezig is om de puntjes op de i te zetten voor zijn komende solo-album, delen we negen clips.

 • Schandmaul, dArtagnan (folk metal/rock)
 • Ólafur Arnalds, JFDR (filmmuziek)
 • The Pineapple Thief (progrock)
 • Comaniac (thrash)
 • Carnation (death metal)
 • Loch Vostok (prog metal)
 • Tim Bowness (prog rock)
 • Zuberoa Aznárez (folk)
 • Heads. (noise, post-punk)

Clips: Schandmaul, Ólafur Arnalds, The Pineapple Thief ...