Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 30-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 45
 • Billy Idol (Generation X) - 66
 • Cherie Currie (The Runaways) - 62
 • John Moyer (Disturbed) - 48
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 52
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 64
 • Roger Glover (Deep Purple) - 76
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 53
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 41

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Review

Star One - Live On Earth
Jaar van release: 2003
Label: InsideOut Music
Star One - Live On Earth
Vorig jaar was het dan eindelijk zo ver, Arjen Lucassen ging met zijn Star One album op tournee, waarbij ze een handje vol shows in Nederland, Belgie en Duitsland speelden. Wie daar niet bij kon zijn kan dan nu met de live cd en DVD proeven van wat ze gemist hebben. En wie er wel bij was kan hiermee nog eens goed nagenieten. De dubbel-cd is opgenomen tijdens het concert in Rijssen, wat ook de laatste show op de tour was. Het was eigenlijk niet de bedoeling om het concert op te nemen en uit te brengen. Gelukkig voor de fans is dat dus wel gebeurd.

Het geluid op dit live album is goed, maar het is gelukkig goed te horen dat het live is en dus niet perfect klinkt. Het enige nadeel is dat de Star One nummers niet zo gek veel verschillen van de studio versies, behalve dat Robert Soeterboek de plaats van Dan Swanö inneemt. Gelukkig doet Robert niets voor Dan onder. Al met al wordt er zo'n 70% van heel het Space Metal album ook live gespeeld. De overige 11 songs zijn Ayreon materiaal.

Het Ayreon materiaal wordt afgetrapt met het gevoelige Dreamtime, deze keer gezongen door Russell Allen (ipv Edward Reekers die het op The Final Experiment zingt, en het ook op een paar concerten in Nederland zong). De rest van de Ayreon nummers bestaat uit nummers van elk album, en het zijn erg goede versies geworden. Het is gewoon een genot om dit eens live gespeeld te horen. Het grootste verschil met de versies op de Ayreon album is dat nu elk nummer door Russell Allen, Floor Jansen, Robert Soeterboek en Damian Wilson gezongen wordt, in plaats van de tientallen zangers op de albums. Oh ik mag natuurlijk Irene Jansen niet vergeten die de voornamelijk de achtergrondzang deed. Erg leuk is trouwens hoe de bandleden aangekondigd worden door Russell, tijdens afsluiter The Two Gates. Jammergenoeg staat de Deep Purple cover Space Truckin' niet op de cd (wel op de DVD, gelukkig), maar dat zal wel met de rechten te maken hebben want er was plaats genoeg op cd 2.

Dan is er nog de DVD, die alleen bij de luxe uitvoering zit (en voor zover ik weet niet los te krijgen is). Hierop staat hetzelfde concert als op de cd, maar met nog een paar extras. Eerlijk is eerlijk, Live On Earth is niet de meest flitsende concert-DVD ooit gemaakt. Het concert is namelijk met slechts enkele camera's opgenomen, welke ook nog eens op vaste posities stonden. Het aantal camera-moves is dus redelij beperkt. Toch geeft de DVD goed weer wat voor show het was, en met hoeveel plezier de band op het podium stond. En dat vind ik in ieder geval altijd een genot om naar te kijken.

Als extra's staan er op de DVD nog veel foto's, een kijkje achter de schermen tijdens onder andere de repetities (zo zie je ze bijvoorbeeld nog The Boxer van Simon & Garfunkel zingen), en nog 3 songs die niet op de cd staan. Het eerdergenoemde Space Truckin' staat wel op de DVD, maar jammergenoeg bij de extra's. Dit hadden ze gewoon bij de normale setlist moeten plakken vind ik. Tevens staat de Intergalactic Laxative er op, wat de bonussong was op het Space Metal album. Arjen Lucassen stond in Tilburg met z'n acoustische gitaar op het podium tijdens de toegift om dit nummer nog te spelen. Tevens zingt Edward Reekers het nummer Dreamtime, welke ook in Tilburg is opgenomen.

Is er dan niets negatiefs te zeggen over dit live album? Nee, eigenlijk niet. Het geluid is goed, de songs worden prima vertolkt door de band, en het plezier straalt er vanaf. Ok, er is op een paar puntjes wel iets gesleuteld aan de opnames, want er zijn minimale verschillen met de bootleg die ik van dezelfde show heb, maar dat doet niets af aan dit album. En ondanks de iets hogere prijs voor de box is dat het zeker waard, want Arjen Lucassen heeft alweer een prima album afgeleverd. En wie geen DVD speler heeft kan zich ook perfect vermaken met alleen de dubbel-cd versie.

Tracklist:
CD 1:
1. Lift Off
2. Set Your Controls
3. High Moon
4. Dreamtime
5. Eyes Of Time
6. Songs Of The Ocean
7. Dawn Of A Million Souls
8. The Dream Sequencer
9. Into The Black Hole
10. Actual Fantasy
11. Valley of the Queens

CD 2:
1. Isis And Osiris
2. Amazing Flight In Space
3. Intergalactic Space Crusaders
4. The Castle Hall
5. The Eye Of Ra
6. Starchild
7. The Two Gates

Score: 90 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 18 mei 2003

Meer Star One:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.