Helloween & Hammerfall in Tilburg
Enquête

Op Dynamo Metalfest spelen Death Angel, Dress The Dead, Exodus en Testament uit de Bay Area. Welke song van deze acts of van een band waarbij een lid van de gelegenheidsgroep Bay Area Interthrashional heeft gespeeld, wil jij het liefst op DMF 2022 horen?

D.R.I. – Beneath The Wheel
D.R.I. – The Five Year Plan
Death Angel – Seemingly Endless Time
Death Angel – Thrown To The Wolves
Death Angel – Voracious Souls
Dress The Dead – 1969
Exodus – Bonded By Blood
Exodus – The Toxic Waltz
Exodus – War Is My Shepherd
Forbidden – Chalice Of Blood
Forbidden – Step By Step
Heathen – Death By Hanging
Heathen – Hypnotized
Hirax – Bombs Of Death
Hirax – El Diablo Negro
Machine Head – Davidian
Machine Head – Old
M.O.D. – Get A Real Job
Testament – D.N.R. (Do Not Resuscitate)
Testament – Into The Pit
Testament – Over The Wall
The Boneless Ones – Keg Kept A Flowin'
Toxik – There Stood The Fence
Toxik – World Circus
een andere song van de bovengenoemde bands, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Justin Broadrick (Godflesh) - 53
  • Louis Svitek (Ministry) - 59
  • Sander Gommans (After Forever) - 44
Review

Star One - Live On Earth
Jaar van release: 2003
Label: InsideOut Music
Star One - Live On Earth
Vorig jaar was het dan eindelijk zo ver, Arjen Lucassen ging met zijn Star One album op tournee, waarbij ze een handje vol shows in Nederland, Belgie en Duitsland speelden. Wie daar niet bij kon zijn kan dan nu met de live cd en DVD proeven van wat ze gemist hebben. En wie er wel bij was kan hiermee nog eens goed nagenieten. De dubbel-cd is opgenomen tijdens het concert in Rijssen, wat ook de laatste show op de tour was. Het was eigenlijk niet de bedoeling om het concert op te nemen en uit te brengen. Gelukkig voor de fans is dat dus wel gebeurd.

Het geluid op dit live album is goed, maar het is gelukkig goed te horen dat het live is en dus niet perfect klinkt. Het enige nadeel is dat de Star One nummers niet zo gek veel verschillen van de studio versies, behalve dat Robert Soeterboek de plaats van Dan Swanö inneemt. Gelukkig doet Robert niets voor Dan onder. Al met al wordt er zo'n 70% van heel het Space Metal album ook live gespeeld. De overige 11 songs zijn Ayreon materiaal.

Het Ayreon materiaal wordt afgetrapt met het gevoelige Dreamtime, deze keer gezongen door Russell Allen (ipv Edward Reekers die het op The Final Experiment zingt, en het ook op een paar concerten in Nederland zong). De rest van de Ayreon nummers bestaat uit nummers van elk album, en het zijn erg goede versies geworden. Het is gewoon een genot om dit eens live gespeeld te horen. Het grootste verschil met de versies op de Ayreon album is dat nu elk nummer door Russell Allen, Floor Jansen, Robert Soeterboek en Damian Wilson gezongen wordt, in plaats van de tientallen zangers op de albums. Oh ik mag natuurlijk Irene Jansen niet vergeten die de voornamelijk de achtergrondzang deed. Erg leuk is trouwens hoe de bandleden aangekondigd worden door Russell, tijdens afsluiter The Two Gates. Jammergenoeg staat de Deep Purple cover Space Truckin' niet op de cd (wel op de DVD, gelukkig), maar dat zal wel met de rechten te maken hebben want er was plaats genoeg op cd 2.

Dan is er nog de DVD, die alleen bij de luxe uitvoering zit (en voor zover ik weet niet los te krijgen is). Hierop staat hetzelfde concert als op de cd, maar met nog een paar extras. Eerlijk is eerlijk, Live On Earth is niet de meest flitsende concert-DVD ooit gemaakt. Het concert is namelijk met slechts enkele camera's opgenomen, welke ook nog eens op vaste posities stonden. Het aantal camera-moves is dus redelij beperkt. Toch geeft de DVD goed weer wat voor show het was, en met hoeveel plezier de band op het podium stond. En dat vind ik in ieder geval altijd een genot om naar te kijken.

Als extra's staan er op de DVD nog veel foto's, een kijkje achter de schermen tijdens onder andere de repetities (zo zie je ze bijvoorbeeld nog The Boxer van Simon & Garfunkel zingen), en nog 3 songs die niet op de cd staan. Het eerdergenoemde Space Truckin' staat wel op de DVD, maar jammergenoeg bij de extra's. Dit hadden ze gewoon bij de normale setlist moeten plakken vind ik. Tevens staat de Intergalactic Laxative er op, wat de bonussong was op het Space Metal album. Arjen Lucassen stond in Tilburg met z'n acoustische gitaar op het podium tijdens de toegift om dit nummer nog te spelen. Tevens zingt Edward Reekers het nummer Dreamtime, welke ook in Tilburg is opgenomen.

Is er dan niets negatiefs te zeggen over dit live album? Nee, eigenlijk niet. Het geluid is goed, de songs worden prima vertolkt door de band, en het plezier straalt er vanaf. Ok, er is op een paar puntjes wel iets gesleuteld aan de opnames, want er zijn minimale verschillen met de bootleg die ik van dezelfde show heb, maar dat doet niets af aan dit album. En ondanks de iets hogere prijs voor de box is dat het zeker waard, want Arjen Lucassen heeft alweer een prima album afgeleverd. En wie geen DVD speler heeft kan zich ook perfect vermaken met alleen de dubbel-cd versie.

Tracklist:
CD 1:
1. Lift Off
2. Set Your Controls
3. High Moon
4. Dreamtime
5. Eyes Of Time
6. Songs Of The Ocean
7. Dawn Of A Million Souls
8. The Dream Sequencer
9. Into The Black Hole
10. Actual Fantasy
11. Valley of the Queens

CD 2:
1. Isis And Osiris
2. Amazing Flight In Space
3. Intergalactic Space Crusaders
4. The Castle Hall
5. The Eye Of Ra
6. Starchild
7. The Two Gates

Score: 90 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 18 mei 2003

Meer Star One:

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.