Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Kingfisher Sky - To Turn The Tables
Jaar van release: 2017
Label: Eigen Beheer
Kingfisher Sky - To Turn The Tables
Lang leve Kingfisher Sky! Op 7 januari vierde de Haagse band het tienjarig bestaan in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer. Aldaar werd voor het eerst de kersverse ep ten gehore gebracht. To Turn The Tables bevat slechts een track, maar dat is er dan wel direct een van tien minuten.

Het is de meest ambitieuze track in de geschiedenis van de Haagse formatie. Ondanks dat Kingfisher Sky reeds eerder veelvuldig wereldmuziek met progressieve rock vermengt in zijn composities, is To Turn The Tables weer een stap verder in de evolutie. De kenmerkende elementen, zoals de mooie, soms aan Kate Bush herinnerende zang van Judith Rijnveld en de nostalgische rock zijn aanwezig, maar het progressieve aspect overheerst in zowel de ritmiek als in de melodieën.

Daarbij valt in het bijzonder de bijdrage van de nieuwe toetsenist Erik van Ittersum op. Niet alleen zijn ambient intro zet de toon voor het nummer, maar ook zijn solo's en zijn prachtige samenspel met gitarist Edo van der Kolk (sinds het vertrek van Chris Henny in mei de enige gitarist) zijn vermeldenswaardig. Edo verrast op zijn beurt met zijn Spaanse gitaarspel en schittert met zijn jankende solo in de epische climax. Violist Ludo De Goeje en bassist Kristoffer Gildenlöw zijn overigens te gast op deze ep.

De compositie is zowel bijzonder middels zijn veelzijdigheid en nieuwe elementen alsmede vertrouwd middels het avontuurlijke drumwerk van Ivar de Graaf, de karakteristieke, verhalende vocalen van Judith en het typische Kingfisher Sky-gevoel. Geen andere band die zo klinkt als deze. Het duurt even een aantal luisterbeurten voordat To Turn The Tables lekker in het gehoor ligt, maar degene die de moeite neemt om de ep vaker op te zetten, ontdekt een knap werkstuk met voldoende hooks om van een zeer geslaagd werkstuk in de discografie van deze ondergewaardeerde band te spreken.

Tracklist:
1. To Turn The Tables

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 12 januari 2017

Koop dit album in

Meer Kingfisher Sky:

[ Terug naar de Album Reviews ]