Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Hammerfall - Built To Last
Jaar van release: 2016
Label: Napalm Records

Hammerfall - Built To Last

Het is bijna twintig jaar geleden dat het debuutalbum Glory Of The Brave van de Zweedse voorvechters van heavy metal Hammerfall uitkwam. De jonge true metal warriors van toen zijn inmiddels mannen van in de veertig, maar dat weerhoudt ze er niet van om stevig voort te denderen met de tiende langspeler Built To Last. Na de identiteitscrisis rond het uitkomen van het album Infected in 2011 herpakte de groep zich met het aardige (r)Evolution uit 2014. De band greep daarmee terug op zijn verleden en mascotte Hector sierde wederom de cover. Hammerfall borduurt hier met Built To Last op voort, met een consistentere kwaliteit.

De plaat opent sterk met het vlotte Bring It! en de marcherende single (inclusief videoclip) Hammer High. Niets nieuws onder de zon voor trouwe fans, want het is de muziek waar Hammerfall groot mee is geworden. De teksten omvatten eenvoudige rijmelarij over kruistochten, heroïsche veldslagen en bijzonder stoere mannen. Het is true metal in optima forma. De muziek is pakkend met sterke refreinen en niet al te gecompliceerde coupletten. De productie klinkt gelikt en ondanks dat het muziek is waar we allemaal al jaren graag naar luisteren, verveelt het niet. Hammerfall is wat dat betreft net zo solide als Primal Fear, de Duitse collega’s met ongeveer hetzelfde bouwjaar.

Hoe voorspelbaar een single als Hammer High dan ook mag zijn, je moet wel een enorme zuurpruim zijn, wil je niet uit volle borst het pakkende refrein meebrullen na een eerste luisterbeurt. Het dubbele gitaarwerk van gitaristen Oscar Dronjak en Pontus Norgren is wederom zeer solide met sterke solo’s en frontman Joacim Cans zingt wellicht hoger dan ooit. Met name tijdens The Sacred Vow haalt hij het uiterste uit zijn stem. Het is nog maar de vraag of hij dat tijdens de aankomende tour avond na avond zal kunnen volhouden.

Eigenlijk valt er maar bijster weinig negatiefs aan deze plaat op te merken. Over het algemeen zijn de tien songs vrij goed en hoewel sommige delen aanvoelen als fillers, is de kwaliteit over het algemeen hoger en meer solide dan die van voorganger (r)Evolution). Vernieuwend is Built To Last niet, maar trouwe luisteraars zitten waarschijnlijk ook niet te wachten op grootse experimenten. Built To Last blinkt uit in degelijkheid. Het is met nieuwe muziek van een groep die al zolang meedraait altijd de vraag of de sterke nummers uit zullen groeien tot publieksfavorieten. De eerdergenoemde single Hammer High, maar ook het snelle New Breed, maken in ieder geval een goede kans.

Tracklist:
1. Bring It!
2. Hammer High
3. The Sacred Vow
4. Dethrone And Defy
5. Twilight Princess
6. Stormbreaker
7. Built To Last
8. The Star Of Home
9. New Breed
10. Second To None

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 2 november 2016

Koop dit album in

Meer Hammerfall:

[ Terug naar de Album Reviews ]