Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Black Sabbath - The Ultimate Collection
Jaar van release: 2016
Label: BMG
Black Sabbath - The Ultimate Collection
Terwijl Black Sabbath bijna toe is aan de allerlaatste shows, gooit platenbaas BMG er nog een verzamelaar tegenaan. Met hetzelfde artwork als de huidige The End-tournee verschijnt nu The Ultimate Collection, met daarop 31 songs die het allerbeste werk van Black Sabbath zouden vormen.

Het betreft hier echter het "allerbeste werk" van Black Sabbath totdat Ozzy Osbourne vertrok. Was het echt het allerbeste, dan had er ook minimaal een schijf vol met songs uit de periode van Ronnie James Dio bij moeten zitten. Maar goed, alle bekende songs van de eerste acht albums (1970-1978) vind je terug op deze dubbel-cd: Paranoid, Iron Man, War Pigs, Sabbath Bloody Sabbath, N.I.B, Spiral Architect... Ze staan er allemaal op, samen met nog een stuk of 25 andere uitstekende songs. Eerlijk is eerlijk, er stond erg veel goed materiaal op die platen. Materiaal dat je later bij veel andere bands kunt terughoren, op een of andere manier.

Henry Rollins zei niet voor niets: "You can only trust yourself and the first six Black Sabbath albums." Dat deze verzamelaar nog is aangevuld met wat materiaal van de twee platen daarna, stoort echter niet. Het is alleen jammer van het uitermate karige boekje en het feit dat je eigenlijk al deze nummers al op de originele albums hoort te hebben. Dus eigenlijk is deze The Ultimate Collection wat overbodig. Maar voor een verzamelaar is het geen slechte.

Cd 1:
1. Paranoid
2. Never Say Die
3. Iron Man
4. Black Sabbath
5. Children Of The Grave
6. Fairies Wear Boots
7. Changes
8. Rat Salad
9. Sweet Leaf
10. War Pigs
11. Sabbath Bloody Sabbath
12. Hole In The Sky
13. Symptom Of The Universe
14. Spiral Architect
15. Rock ĎNí Roll Doctor

Cd 2:
1. Dirty Women
2. Evil Woman, Donít Play Your Games With Me
3. A Hard Road
4. Lord Of This World
5. Into The Void
6. Behind The Wall Of Sleep
7. Snowblind
8. Tomorrowís Dream
9. The Wizard
10. N.I.B.
11. Electric Funeral
12. Embryo
13. Killing Yourself To Live
14. Am I Going Insane
15. Wicked World
16. Itís Alright

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 28 oktober 2016

Koop dit album in

Meer Black Sabbath:

[ Terug naar de Album Reviews ]