Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-10-2021

Wardruna - Runaljod - Ragnarok
Jaar van release: 2016
Label: Fimbulljod Productions

Wardruna - Runaljod - Ragnarok

Het is volbracht. Met deze derde release komt er een einde aan het conceptproject van Wardruna. Wardruna, dat zoveel betekent als 'beschermer van de runen', levert zijn laatste plaat af, of niet? De Noren (waaronder ons aller Gaahl, die overigens op dit album niet te horen is) bezingen het runenalfabet dat opgedeeld is in drie groepen (ætt genoemd). Met deze derde plaat komt er na dertien jaar symbolisch een einde aan deze trilogie.

En wat voor een plaat! Goeie genade. Dat begint al met de opener Tyr. Een hoorn, trommels en het aanroepen van de Noordse god van de gerechtigheid, Týr. Dit ruim zes minuten durende intro wordt gevolgd door het langste nummer uit de discografie: UruR. Dat begint met het geluid van een oeros, want dat is wat de rune uruz betekent. De mystiek neemt almaar toe in dit prachtig opgebouwde nummer waarin de bezwerende stem van Einar 'Kvitrafn' Selvik je meeneemt naar hogere hoogtes en diepere sferen.

De kenmerkende kalmte en beheersing laten horen wat de Noren allemaal geleerd hebben. De natuurinstrumenten klinken nog puurder en tezamen met de ijzersterke productie komt de melancholische en duistere folksfeer nog meer tot uiting. Intens, mystiek, mysterieus, bezwerend, ritueel, spiritueel, alle ingrediënten zijn er weer. Prachtig!

Opvallend is ook dat Einars kinderen te horen zijn op deze plaat. Odal betekent familie en nalatenschap. Ook hier is dus goed over nagedacht. En dat merk je aan alles.

Op je hoogtepunt moet je stoppen, zeggen ze. Maar of Ragnarok nou echt het einde vormt, ik denk het eigenlijk niet. Ragnarok is in de Noordse mythologie zowel het einde van een periode als het begin van een nieuwe. Einar laat niets aan het toeval over, er moet een reden zijn geweest dat hij deze titel koos.

Voor nu: Koop deze plaat en geniet!

Tracklist:
1. Tyr
2. UruR
3. Isa
4. MannaR – Drivande
5. MannaR – Liv
6. Raido
7. Pertho
8. Odal
9. Wunjo
10. Runaljod

Score: 95 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 16 oktober 2016

Koop dit album in

Meer Wardruna:

[ Terug naar de Album Reviews ]