Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-12-2019

Visionatica - Force Of Luna
Jaar van release: 2016
Label: Dr. Music Records
Visionatica - Force Of Luna
Visionatica is een symfonische metalband uit Nürnberg. De Duitse formatie bestaat sinds 2013 dankzij de initiators/songwriters Manuel Buhl (gitaar) en Amara Avodem (zang). Gerhard Spanner (drums) en Michael Wolnitza (bas) completeren de line-up. Het kwartet brengt in 2015 het eerste wapenfeit ter wereld in de vorm van de single She Wolf. Dit nummer staat ook op de eerste full-length Force Of Luna, dat een connectie heeft met de maan, wolven en mythen.

De muziek van de oosterburen is duidelijk beïnvloed door Delain, Xandria en Within Temptation. De hemelse en zachte zang van Amara heeft wel wat weg van Sharon Den Adel, alleen dan wat meer richting pop. Heel origineel is het dus niet, maar het kwartet beschikt wel over de kwaliteiten om met zeer aangename en compacte songs te komen. Daarin staan de keyboardpartijen en de zang van buikdanseres Amara prominent in de mix van Olaf Reitmeier (bekend van zijn werk met Rhapsody (Of Fire), Avantasia en Epica). Met name het volume van de bas moet het daardoor ontgelden. De drumpartijen zijn relatief eenvoudig (soms is er sprake van elektronische beats) en ook de gitarist beperkt zich veelal tot powerakkoorden. De leads in She Wolf zijn dan ook zeer welkom. Het toetsen- en gitaarwerk vullen elkaar goed aan. Het zijn echter vooral de orkestraties, zoals die in Never Will Die, die muzikaal een luisterplezier verhogende factor zijn.

De release lijdt iets onder een wat vlakke en in de stevige passages ruizige productie, maar komt desondanks energiek over. Doorgaans lijken de songs wel wat op elkaar in hun aanpak. Een uitzondering daarop is het veelzijdige Imprinting Lies, dat als een ballad begint, maar verrassende wendingen en elementen bevat, waaronder zelfs blastbeats en een kerkorgelmelodie.

Alleen The Thorns, een geslaagd duet met Winterstorm-frontman Michael Liewald, doet het over de hele lengte rustig aan. Hierin zorgen violist Tobias Heindl (Fiddler’s Green) en fluitiste Paula Riehl voor een folktouch. De zangstemmen van Michael en Amara passen goed bij elkaar en de fraaie orkestraties versterken een cinematisch gevoel. Het duo zorgt ervoor dat het nummer een van de hoogtepunten is. Ook de Delain-achtige stamper Lilith en She Wolf zijn highlights. Swamp Of The World is een bombastische opener, maar bevat een gesproken gedeelte dat beslist weggelaten had mogen worden. Ook volgen de gitaar- en zanglijnen elkaar wat té veel. Wat meer fantasie in de gitaarpartijen kan beslist geen kwaad.

Force Of Luna is desondanks een geslaagd debuut. Als je zoekt naar originaliteit en afwisseling kun je evenwel deze cd overslaan. De invloeden van met name Within Temptation liggen er namelijk dik bovenop en de zanglijnen lijken soms veel op elkaar. Ben je uit op een aangename symfonische metalplaat in het straatje van voorgenoemde acts, Nightwish, Sirenia, Beyond The Black en Leave’s Eyes, dan is het zeker de moeite waard om onderstaande clip te bekijken.

Tracklist:
1. Visions (Intro)
2. Swamp Of The World
3. Lilith
4. She Wolf
5. Imprinting Lies
6. Certainty Of Benevolence
7. The Thorns
8. Totem
9. Never Will Die

Score: 76 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 28 juni 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]