Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2021

Abnormality - Mechanisms Of Omniscience
Jaar van release: 2016
Label: Metal Blade Records
Abnormality - Mechanisms Of Omniscience
Na de vele optredens tekende Abnormality vorig jaar bij Metal Blade en inmiddels is het eerste product van die samenwerking een feit. Mechanisms Of Omniscience is na Contaminating The Hive Mind (2012) de tweede full-length van de technische brutal deathmetalformatie. Leadgitarist Sam Kirsch heeft Ben Durgin opgevolgd, maar verder is de line-up al sinds de oprichting in 2005 stabiel.

Het nieuwste werk gaat technisch weer een stap verder dan voorheen. Vooral drummer Jay Blaisdell, die in het verleden veel kritiek heeft ontvangen vanwege zijn gebrek aan techniek, snoert de critici de mond met een indrukwekkende performance. Luister bijvoorbeeld eens naar zijn variaties in het titelnummer. De ritmesectie staat dan ook prominent in de mix (bas is af en toe goed te horen) evenals de vocalen van Mallika Sundaramurthy. Dat laatste is eigenlijk jammer, want alhoewel het knap is dat Mallika diep kan grunten, heb je het vanwege het gebrek aan afwisseling met andere technieken na verloop van tijd wel gehoord.

Meer ruimte voor de riffs had beslist geen kwaad gekund. Ze vormen namelijk samen met het drumwerk het sterkste onderdeel in de muziek van de uit Massachusetts afkomstige groep. Desondanks is het gitaarwerk, mede vanwege de cleane productie, goed te volgen. Vigilant Ignorance is de meest veelzijdige track in de discografie van de Amerikanen. In zes minuten varieert zowel het tempo als de stijl. Gravity blast rolls, breakdowns en door Cryptopsy, Morbid Angel, Cannibal Corpse en Death geïnspireerde riffs volgen elkaar op. Waar het tempo naar beneden gaat, is Abnormality op zijn sterkst, zoals in het memorabele titelnummer.

Waar de voorganger geen moment van rust bevatte, zijn er op de nieuweling twee instrumentale tracks die de luisteraar een welkome adempauze gunnen. Catalyst Of Metamorphosis is niet zo’n hoogvlieger, maar het atmosferische Assimilation is beslist een aanwinst. Het is tevens het startsein voor een shift naar een sectie die de nadruk legt op sfeer met Wormed- en Revocation-achtige ideeën. Een vernieuwend onderdeel in de sound van de Amerikanen, waarin Sam een groot aandeel heeft.

Mechanisms Of Omniscience is wat zwaarder, atmosferischer en gevarieerder dan het debuut, zonder op het gebied van bruutheid te verliezen. Het technische niveau ligt hoger, maar dat leidt niet automatisch tot een hogere herinneringswaarde van de songs. Dat wil niet zeggen dat het geen goede plaat is, maar het kost meerdere luisterbeurten om de songs in te laten zinken. Liefhebbers van brutale technische death metal nemen de moeite om deze tweede plaat van Abnormality eens aan een aantal luisterbeurten te onderwerpen.

Tracklist:
1. Swarm
2. Synthetic Pathogenesis
3. Mechanisms Of Omniscience
4. Catalyst Of Metamorphosis
5. Vigilant Ignorance
6. Irreversible
7. Hopeless Masses
8. Assimilation
9. Cymatic Hallucinations
10. Consuming Infinity

Score: 78 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 22 mei 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]