Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Zhrine - Unortheta
Jaar van release: 2016
Label: Season Of Mist
Zhrine - Unortheta
Zhrine is een black/deathmetaband die is ontstaan uit Gone Postal. Deze formatie speelde brutal death metal, maar met Zhrine gooien deze IJslanders het over een andere boeg. Met een deal bij Season Of Mist in de pocket brengen de heren hun debuut uit. Een plaat die de naam Unortheta draagt en met een fikse hoeveelheid zwarte gal is besmeurd.

Wat direct opvalt, is dat het niveau van deze plaat erg hoog ligt. Het geheel gaat van start met een nummer dat rustig begint met cleane gitaar. Een tokkel in mineur bouwt langzaam op tot een climax van death metal die de luisteraar direct bij de lurven grijpt. Het tempo ligt geregeld lekker hoog, maar er is ook zat ruimte voor tragere passages met schitterende akkoorden en melodieën. Zo nu en dan komen er rare geluiden voorbij in de vorm van samples. Dit wordt dusdanig spaarzaam gebracht dat het ook daadwerkelijk wat toevoegt.

Bij tijd en wijle doet Unortheta mij aan Esoteric Warfare van Mayhem denken. Dit zit hem in het lekkere voortstuwende tempo en de rustige, soms jazzy passages die er toch als vanzelfsprekend tussen lijken te passen. Deze vergelijking is zeker op de track The Earth Inhaled van toepassing. Hiernaast wordt er gebruik gemaakt van diepe deathgrunts en angstaanjagende blackmetalscreams, waardoor het geheel afwisselend en levendig blijft. Ook durven de heren gebruik te maken van rustige cleane passages met Immortal/Abbath-achtige gitaartokkeltjes, maar dan op een duisterdere manier ingezet.

Als er toch een punt van kritiek moet komen, dan zit dat hem in het feit dat deze langspeler maar rond de veertig minuten klokt. Dit is jammer, want na de laatste klanken verwachtte ik nog meer, maar het bleef stil (dit kan natuurlijk ook een goed teken zijn). Conclusie: door de perfecte afwisseling en samensmelting van brute death en black metal, denk ik dat vele liefhebbers van extreme metal deze plaat enorm gaan waarderen. Fans van Behemoth, Mayhem, Deathspell Omega en Immolation zullen hier wel pap van lusten. Hopelijk gaan we nog veel meer van Zhrine horen.

Tracklist:
1. Utopian Warfare
2. Spewing Gloom
3. The Syringe Dance
4. World
5. Empire
6. The Earth Inhaled
7. Unortheta

Score: 90 / 100

Reviewer: Sander
Toegevoegd: 22 maart 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]