Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Brainstorm - Scary Creatures
Jaar van release: 2016
Label: AFM Records

Brainstorm - Scary Creatures

De Duitse powermetalformatie Brainstorm levert al sinds eind jaren negentig met enige regelmaat oerdegelijke metalalbums af. Het grote succes is tot op heden echter uitgebleven, ondanks de hoge kwaliteit van voorgangers Memorial Roots en Firesoul. Met Scary Creatures probeert de groep de sterke lijn van de afgelopen tien jaar voort te zetten.

Helaas lukt het de heren echter maar deels om het niveau van de voorgaande platen vast te houden, en valt Scary Creatures enigszins tegen ten opzichte van directe voorganger Firesoul. Wat betreft instrumentatie is Scary Creatures wederom dik in orde. Het geheel is lekker bombastisch met een lekker stampende ritmesectie en heerlijk snijdende gitaren. Er valt echter wel het een en ander af te dingen op de zanglijnen en de songs zelf.

Voor dit album heeft de groep gekozen voor een, over het algemeen, lager tempo met grootse zanglijnen, zodat de nummers soms doen denken aan hymnes. Dat is op zich niet verkeerd, maar er is daarbij weinig rekening gehouden met het toch wat beperkte kunnen van vocalist Andy B. Franck. In de snelle songs doet zijn ruige stem het aardig, met name in de lage registers, bijvoorbeeld in de spetterende opener The World To See. Fout gaat het echter wanneer de nadruk vooral op zijn vocalen komt te liggen. De zanglijnen die soms niet meer omhelzen dan wat ritmisch spreken, bijvoorbeeld tijdens afsluiter Sky Among The Clouds, zijn met enige regelmaat vervelend en nodigen weinig uit tot herbeluisteren. Tel daarbij op dat de voor de groep zo kenmerkende tweede zanglijn, die eveneens door Franck wordt waargenomen, te lijden heeft onder hetzelfde euvel, en het is duidelijk dat dit een negatieve invloed heeft op de luisterervaring.

Hoewel dit een lichte tegenvaller is na een serie van bijzonder sterke uitgaven, betekent dit niet dat er geen plezier valt te beleven aan Scary Creatures. De eerdergenoemde opener, maar ook de dreigende songs Scars In Your Eyes, Scary Creatures en het beladen We Are mogen er zijn. Met spetterende solo's en in laatstgenoemde song een moment van contemplatie zo tegen het einde, valt er zeker nog het een en ander te ontdekken op deze plaat. Kortom, een album dat over het algemeen goed te pruimen is, maar je na sommige songs laat zitten met gemengde gevoelens.

Tracklist:
1. The World To See
2. How Much Can You Take
3. We Are
4. Where Angels Dream
5. Scary Creatures
6. Twisted Ways
7. Caresses By The Blackness
8. Scars In Your Eyes
9. Take Me To The Never
10. Sky Among The Clouds

Score: 70 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 18 januari 2016

Koop dit album in

Meer Brainstorm:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van richie op 19-01-2016 om 19:51u
Score: 90 / 100

Ik ben het niet helemaal eens met deze review, ik vind het een uitstekend album. Uitstekende zang, supergave gitaarsolo's en lekker pakkende song die in je hoofd blijven hangen, topper voor iedere power metal liefhebber.