Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Alestorm - Sunset On The Golden Age
Jaar van release: 2014
Label: Napalm Records
Alestorm - Sunset On The Golden Age
Het is alweer zes jaar geleden dat het uitermate vermakelijke Captain Morgan’s Revenge het begin van het succesverhaal van Alestorm inluidde. De zelfbenoemde ‘pirate metal’ van de Schotse schavuitenstoet rondom Christopher Bowes bleek een instant hit: opzwepende, folkachtige feestnummers met veel bravoure en platte teksten over rum, deernes en kanonnen. Wie had destijds gedacht dat ze het zo lang zouden volhouden? Een flink aantal zuurpruimen, die in Alestorm alles zien wat er in hun ogen mis is met folkmetal, hoopte in ieder geval van niet. Toch is de band met Sunset On The Golden Age alweer aan zijn vierde full length toe.

En ook deze vierde plaat is zeker de moeite waard geworden. Toegegeven, het verrassende is er inmiddels wel af, maar de band is nog steeds in staat om een handvol feestelijke nummers te schrijven die nog altijd fris en energiek klinken. Zo het is triomfantelijke en zwierige Walk The Plank een heerlijke opener, vol lekkere ´cheesy´ keyboards en met een catchy refrein. Het hierop volgende Drink zal zich dankzij de amusante tekst met hoog meezinggehalte ongetwijfeld ontpoppen tot live-favoriet.

Ook de meer ´serieuze´ kant van de band overtuigt nog steeds, zoals vooral het epische 1741 (The Battle of Cartagena) duidelijk maakt. Alestorm klinkt dus nog steeds enorm herkenbaar, maar gaat op Sunset On The Golden Age toch behoorlijk divers te werk. Je zou het hier en daar zelfs een poging tot enige diepgang kunnen noemen (een poging die overigens nooit te lang duurt). Gelukkig maar, want het allerbest is Alestorm toch in de overenthousiaste drinkliederen, zoals Mead From Hell en de ronduit hilarische Talo Cruz-cover Hangover, die keer op keer voor een hele dikke grijns op mijn gezicht zorgt. Met het elf minuten durende titelnummer, dat de plaat afsluit, neemt de band dan weer iets te veel hooi op zijn vork. Daar had best wat geschrapt kunnen worden.

Hoewel Sunset On The Golden Age niet meer zo vermakelijk is als het heerlijke debuut, bewijst Alestorm wederom meer dan een eendagsvlieg te zijn. Bowes gaf het zelf al aan tijdens een recent interview: hij kan nog jaren zo doorgaan. Laten we hopen dat de voortdurende stroom aan alcoholische versnaperingen die hij ongetwijfeld op zijn uitgebreide tours tegenkomt, zijn creativiteit niet doet opdrogen.

Tracklist:
1. Walk The Plank
2. Drink
3. Magnetic North
4. 1741 (The Battle Of Cartagena)
5. Mead From Hell
6. Surf Squid Warfare
7. Quest For Ships
8. Wooden Leg!
9. Hangover (Taio Cruz Cover)
10. Sunset On The Golden Age

Score: 76 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 9 november 2014

Koop dit album in

Meer Alestorm:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Alestorm - Sunset On The Golden Age
Reactie van Een Metalfan op 09-11-2014 om 11:43u

Lekker op tijd jongens!
Overigens zijn de meeste van deze nummers live echt fantastisch om te horen.

prima plaat.

Alestorm - Sunset On The Golden Age
Reactie van Jeroen op 09-11-2014 om 12:51u
Score: 90 / 100

Extreem goed album. Met deze plaat heb ik het gevoel dat Alestorm eindelijk een balans hebben gevonden tussen serieus en cheesy. En de hangover cover is werkelijk waar geniaal.

Alestorm - Sunset On The Golden Age
Reactie van Rens op 14-11-2014 om 10:04u
Score: 90 / 100

Lekker op tijd deze review, hij is allang uit:)

Afijn, Alestorm heeft hiermee bewezen een band te zijn die met hun eigen sound een goed album kan neerzetten. Ik was heel benieuwd naar wat de nieuwe plaat ging brengen, en was zeer blij verrast toen ik Walk The Plank voor het eerst hoorde.

Die Hangover cover, nou ja het maar wat je leuk vind. Ik had het persoonlijk niet gedaan.