Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Gormathon - Following The Beast
Jaar van release: 2014
Label: Napalm Records
Gormathon - Following The Beast
Gormathon is een Zweedse band die een catchy mix speelt van death metal en traditionele heavy/power metal die zich uitstekend leent voor een liveconcert. De formatie maakte in 2010 een positieve indruk met het debuutalbum Lens Of Guardian, dat veel deed denken aan Amon Amarth.

Inmiddels is de opvolger Following The Beast verschenen. De invloeden van Amon Amarth zijn niet meer zo nadrukkelijk aanwezig als op het debuut maar nog steeds hoor je dat er Vikingen aan het werk zijn, bijvoorbeeld in World Of Sin en het Arch Enemy-achtige Celestial Warrior. De kracht van de muziek ligt vooral in de zang van Tony Sunnhag. De frontman overtuigt zowel met zijn cleane vocalen als zijn grunts waarbij hij een veelvuldigheid aan technieken aanwendt. Niet alleen technisch heeft hij het prima voor elkaar, ook zorgt hij voor memorabele zanglijnen. Met name het refrein van de geweldige 'hit' Land Of The Lost kun je direct meezingen en ook de melodieŽn van het dansbare Warlords Of Doom en Break The Chains beklijven goed en zo zijn er nog wel meer te noemen.

Waar de zang de overtuigende factor is, valt er op het gitaarwerk wel wat aan te merken, ook al is de combinatie van death metal en power metal zeer geslaagd. Veelal wordt teruggevallen op eenvoudige powerchord-structuren. Doorgaans zijn die functioneel en daardoor niet storend maar op den duur hebben ze wel de neiging om hetzelfde te klinken. Remember, bijna het enige nummer waarin structureel andere technieken (zoals getokkel) worden toegepast, komt dan ook zeer gelegen. De melodieuze leads zijn zeer aardig, zoals die in Remedy en Abscence Of Trust (dat wat doet denken aan Dark Tranquillity), maar de soloís voegen helaas weinig tot niets toe. Wat meer spetterend gitaarwerk en afwisseling zou geen overbodige luxe geweest zijn.

Following The Beast laat desondanks een prima indruk achter, ook al is de productie wat gruizig (met name in de uptempogedeeltes). Veel nummers blijven goed hangen, met name dankzij de catchy refreinen. De Vikingsliederen hebben een mooie lengte van vier minuten en komen tijdens concerten nog krachtiger over dan op de plaat. Niet voor niets heeft Gormathon al een aardige live-reputatie opgebouwd. Dus lekker meezingen, headbangen, met een vuist in de lucht en een biertje in de hand! Ideale muziek voor een liveconcert maar ook thuis is het een feest.

Tracklist:
1. Remedy
2. Land Of The Lost
3. Hellbender
4. Break The Chains
5. Celestial Warrior
6. In Benevolence
7. World Of Sin
8. Remember
9. Absence Of Trust
10. Warlords Of Doom
11. Into Oblivion (bonus track)
12. Silent Walk (bonus track)

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 12 oktober 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]