Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Edguy - Space Police - Defenders Of The Crown
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records
Edguy - Space Police - Defenders Of The Crown
Hoewel Tobias Sammet inmiddels al richting de veertig loopt en een gepokt en gemazeld muzikant is (die vooral met Avantasia zeer verdienstelijk werk heeft afgeleverd), is de puberale humor nooit helemaal uit zijn systeem verdwenen. Gelukkig ook maar, kunnen we daaraan toevoegen, want hoewel Duitsers en humor niet altijd een succesvolle combinatie is, werkt het recept bij Edguy over het algemeen erg goed. De onversneden power metal van dit gezelschap is echter zeker geen grap: dat bewezen fantastische albums als Mandrake en Hellfire Club wel.

Hoewel de band met ietwat fletsere albums als Rocket Ride en Tinnitus Sanctus een beetje leek in te zakken, was het in 2011 verschenen Age Of The Joker een aangename verrassing. Niet direct op hetzelfde niveau als het oudere werk, maar desondanks een schijfje met een aantal erg sterke nummers. Met Space Police – Defenders Of The Crown (wat een verschrikkelijke titel overigens) zet Edguy de stijgende lijn voort, waarbij vooral het eerste deel van de schijf enorm verfrissend klinkt (en ook wel beduidend beter is dan de tweede helft).

Zo is opener Sabre & Torch een heerlijk opzwepend nummer, waarin Sammet zich van zijn beste kant laat horen middels een aantal fantastische uithalen. Het spelplezier spat ervan af en het is best knap dat Edguy op deze tiende full length nog steeds een bepaalde mate van frivoliteit en speelsheid heeft weten te behouden in zijn sound. Ook nummers als het titelnummer (een fijne midtempo-stamper met een enorm lekker refrein en subtiele ‘retro-sci-fi’-effecten), het opzwepende Defenders Of The Crown en het foute, maar o zo vermakelijke Love Tyger) behoren tot het betere materiaal dat deze band heeft geschreven. Mooi is ook dat het gitaargeluid weer een stuk vetter klinkt dan het ietwat weggemoffelde geluid op Age Of The Joker.

Halverwege het album gaat het even finaal mis met de potsierlijke cover Rock Me Amadeus (met een in het Duits rappende Sammet), maar het hierop volgende Do Me Like A Caveman weet metal en humor een stuk beter te combineren. De laatste nummers sprankelen iets minder dan het eerste deel van het album, maar klinken desondanks zeker niet verkeerd. De laatste jaren is het aantal sterke powermetalreleases op één hand te tellen geweest, maar dit jaar belooft een uitstekend jaar te worden voor de liefhebbers. Eerder leverden Gamma Ray en Sonata Arctica al fris klinkende platen af en ook Edguy heeft een puik werkje ingeblikt. Het niveau van een plaat als Mandrake wordt waarschijnlijk niet meer geëvenaard, maar desondanks bewijst Edguy met Space Police - Defenders Of The Crown absoluut zijn relevantie.

Tracklist:
1. Sabre & Torch
2. Space Police
3. Defenders Of The Crown
4. Love Tyger
5. The Realms Of Baba Yaga
6. Rock Me Amadeus (Falco Cover)
7. Do Me Like A Caveman
8. Shadow Eaters
9. Alone In Myself
10. The Eternal Wayfarer

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 15 april 2014

Koop dit album in

Meer Edguy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Edguy - Space Police - Defenders Of The Crown
Reactie van Andre Smoor op 25-04-2014 om 12:25u
Score: 60 / 100

Ik heb hem geprobeerd te beluisteren maar na drie nummers wilde ik al afhaken. Wat een slechte plaat. Ik vind aangehaalde klassiekers als Mandrake en Hellfire club ijzersterk en zelfs Rocket Ride kan mijn goedkeuring wegdragen. Deze plaat is volgens mij in alle haast gemaakt en rammelt aan alle kanten. Te simpel en kinderachtig, bah. De score geef ik omdat ik het wel een goede band vind. Nee ik bedank voor deze uitgave en zet Mandrake maar weer eens op.