Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Earupt - Belief/Relief
Jaar van release: 2013
Label: eigen beheer

Earupt - Belief/Relief

Ik heb het de afgelopen jaren al vaker gezegd: wat betreft harde muziek komt er veel interessant werk uit België. Earupt mag zich daar ook zeker onder scharen met het debuut Belief/Relief. Dat doen zij in eigen beheer, maar dat maakt voor het geluid van deze schijf niets uit, want dat is haarfijn in orde.

Het vijftal maakt naar eigen zeggen groove metal, met een vleugje progressieve rock en thrash metal. Die mengelmoes hebben deze mannen tot een echt eigen geluid weten te verweven, hoewel er flink wat invloeden te vinden zijn van bijvoorbeeld Sepultura, Messhugah en Pantera. Belief/Relief opent na een melodie van Tchaikovsky met een set ijzersterke laaggestemde gitaren, strakke drums en een heerlijke baslijn. De groove waar deze mannen het over hebben, voel je direct, en houdt vrijwel de gehele plaat aan. Slechts af en toe maakt de groove een pas op de plaats en wordt er gekozen voor het ruigere thrashy beukwerk, bijvoorbeeld tijdens het nummer Lies.

Naast traditionele vocalen is er gekozen voor gedeelten van ritmisch gesproken teksten en dat werkt soms verrassend goed. Toch zijn de vocalen op dit debuut aan de zwakke kant; sommige zanglijnen lijken te hoog gegrepen en het ritmisch spreken is een hit and miss-verhaal. Een ander storend element zijn de sirene-achtige effecten tijdens enkele songs, waaronder de fantastische titeltrack, die na een paar luisterbeurten zeer gaan vervelen.

Het is verrassend dat deze plaat in eigen beheer is uitgebracht, want buiten de genoemde punten van kritiek, valt er weinig op Belief/Relief aan te merken. Het is een zeer sterk debuut van een band die op fijne wijze een eigen geluid probeert te vinden. Wellicht dat veertien songs iets teveel van het goede is, want niet alle nummers zijn even sterk, maar dat is in het geval van Earupt een luxeprobleem.

Tracklist:
1. Freakshow
2. Heaven Came Down
3. Let Go
4. One Step Beyond
5. Voices (In My Head)
6. Belief/Relief
7. Space Between Us
8. The Power Within
9. Scandal
10. Memories
11. Lies
12. No More
13. Electrified
14. Killing Time

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 19 maart 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]