Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

House Of Lords - Precious Metal
Jaar van release: 2014
Label: Frontiers Records
House Of Lords - Precious Metal
Vol verwachting gleed deze schijf in de cd speler. In de afgelopen tien jaar heb ik vol belangstelling de wederopstanding van deze band van nabij gevolgd, nadat James Christian en (andere) consorten in de vorige eeuw een aantal fantastische platen had afgeleverd. Met name Cartesian Dreams was in mijn beleving een wereldplaat. Al weer drie jaar geleden verscheen het prima Big Money en nog niet zo lang geleden bracht James Christian na lange tijd weer eens een prima soloalbum uit, dus het werd hoog tijd voor een nieuw House of Lords album.

Het is het wachten dubbel en dwars waard geweest. House Of Lords moet het hebben van gave riffs, veel melodie, meerstemmige zang en power. En dat is in ruime mate aanwezig op deze terecht als "precious" betitelde cd. Vanaf het begin vlamt de band als vanouds met Battle waarvoor ook een clip opgenomen is. Ook I'm Breakin Free is een geweldig beukend nummer dat het live prima zal doen, met een in uitstekende vorm verkerende gitarist Jimi Bell. Dat Christian nog steeds een enorm bereik en een prachtig timbre heeft bewijst het rustige Live Every Day (Like It's Your Last).

Het titelnummer is een rasechte ballad waarbij vele aanstekers de lucht in kunnen. Wat een stem heeft James Christian toch, en wat speelt de band hier prachtig ingetogen! Maar dan, het water in, voor een stukje ouderwets pompende hardrock in Swimmin' With The Sharks waarin de versnelling weer in de gewenste stand is gezet. Echtgenote Robin Beck (aanwezig in de backing vocals) heeft een mooie gastrol in het slepende Enemy Mine dat een commercieel klinkende melodie heeft, waarna men in Action de groove terugbrengt met weer fantastische harmonieuze zang en een geweldige solo van Jimi Bell.

Afsluiter You Might Just Save My Life is een typisch Amerikaans radio-georiënteerd hardrocknummer en als de band nog een videoclip zou moeten opnemen zou ik dit nummer nemen.
Ik vind dit een van de betere House Of Lords albums uit deze eeuw en de band verdient een veel grotere bekendheid en aanhang. De kwaliteit van alle muzikanten is ver boven het gemiddelde en het songmateriaal is weer heerlijk ouderwets. Op dit moment nog niet officieel bevestigd maar ik zag al dat De Boerderij in Zoetermeer de heren heeft geboekt voor 13 april. Eén advies: ga dat zien.

Tracklist:
1. Battle
2. I'm Breakin' Free
3. Epic
4. Live Every Day (Like It's Your Last)
5. Permission To Die
6. Precious Metal
7. Swimmin' With The Sharks
8. Raw
9. Enemy Mine
10. Action
11. Turn Back The Tide
12. You Might Just Save My Life

Score: 91 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 20 februari 2014

Koop dit album in

Meer House Of Lords:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van ZardoZ op 20-02-2014 om 13:44u

Ik ben erg benieuwd, ga deze zeker checken. Maar dan die hoes?! Die deed me vooral denken aan een IQ album uit vervlogen tijden...

Reactie van Andre Smoor op 20-02-2014 om 14:30u
Score: 90 / 100

House of Lords in de Boerderij? Toch maar een kaartje kopen

Reactie van Een Metalfan op 20-02-2014 om 17:02u

House of Lords in Uelsen(Duitsland )toch maar een kaartje kopen)

Reactie van Bastiaan op 20-02-2014 om 17:07u
Score: 78 / 100

Boerderij inderdaad, maar ook Helmond (Cacaofabriek, ipv Lakei). Uitstekende plaat van House Of Lords inderdaad (alweer).

Reactie van Erik op 22-02-2014 om 21:20u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat weer en op 13-4 in de Boerderij ben ik er natuurlijk bij, dit wil ik niet missen!