Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Alter Bridge - Fortress
Jaar van release: 2013
Label: Roadrunner Records
Alter Bridge - Fortress
Eerlijk gezegd heb ik het vorige album ABIII gemist. Ik weet ook niet waarom, maar het zij zo. Voor de rest vind ik alles wat Alter Bridge en gitarist Mark Tremonti zelf uitgebracht zeker de moeite waard. Zodoende heb ik voor het recenseren van Fortress diens voorganger even geluisterd. En dan is het een kwestie van zoek de verschillen.

Laat ik voorop stellen dat Fortress werkelijk uit je speakers spat. Ofwel, met de productie is absoluut niets mis. Het is luid, hard, maar vooral zuiver en transparant. Daardoor hoor je precies wat de band doet en dat is volop genieten. Vergeleken met ABIII heeft Alter Bridge een iets luchtigere koers aangehouden. Het is nog steeds intens, maar iets minder donker dan voorheen. Dit neemt niet weg dat dit HARD ROCK in optima forma is. Juist, het moet in hoodletters om de kwaliteit ervan te benadrukken.

Wat Alter Bridge altijd al was, maar nu tot een kunst verheven heeft, is meeslepend zijn en je meevoeren in hun muzikale avontuur. Maakt niet uit of je van stadionrock houdt of van intiemere settings, wat deze heren doen past altijd. En na zoveel jaren bij elkaar zijn kun je horen dat ze echt op elkaar ingespeeld zijn. Met als knallers de talloze schitterende solo’s, maar zeker ook het sublieme vocale vuurwerk van Myles Kennedy. Wat een wereldzanger, van een absolute topband, die een schitterende statement maakt met Fortress. Ik zeg: verplicht luisteren!

Tracklist:
1. Cry Of Achilles
2. Addicted To Pain
3. Bleed It Dry
4. Lover
5. The Uninvited
6. Peace Is Broken
7. Calm The Fire
8. Waters Rising
9. Cry A River
10. Farther Than The Stream
11. All Ends Well
12. Fortress

Score: 86 / 100

Reviewer: Wim
Toegevoegd: 1 oktober 2013

Koop dit album in

Meer Alter Bridge:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Alter Bridge - Fortress
Reactie van Agony op 01-10-2013 om 10:06u
Score: 80 / 100

Goed album. Absoluut, maar als hier iets niet in orde is, dan is het wel de productie. Totaal 'over'geproduceerd met laagje over laagje waardoor het vooral in de echte harde stukken 1 grote brei wordt. Luchtiger dan ABIII? Vind dit album juist stuk zwaarder en harder?! Hardrock? Nou vooral metal als je het mij vraagt.

Alter Bridge - Fortress
Reactie van Karel op 01-10-2013 om 14:52u
Score: 85 / 100

Top album, maar inderdaad niet veel luchtiger. Aan de ene kant heb je hele zware tracks, maar aan de andere kant staan er nummers op als 'Calm the Fire' etc. op waardoor de recensent wellicht het lichtere eruit haalt. Wel is het zo dat thematisch gezien ABIII ook veel duisterder was. Lyricaal is het allemaal veel positiever.

Ik weet ook nog niet of ik de productie wel heel vet vind. Aan de ene kant is het weer behoorlijk heavy, maar dit is volgens mij wel de meest compressed sound die ze hebben gehad. ABIII klinkt zelfs opener dan deze. Neemt niet weg dat ik dit album hoe dan ook een stap vooruit vind t.o.v. ABIII, en muzikaal beslist niet onder doet voor de eerste twee platen.

Alter Bridge - Fortress
Reactie van Bert op 01-10-2013 om 14:55u
Score: 82 / 100

Sjezus Wim, werden de kroketten koud? Je had toch wel iets meer tijd in deze recensie kunnen steken? Kom op, wat zijn de sterkere en zwakkere nummers en waarom? Het opnoemen van een tracklist was zeker om aan het minimum aantal woorden te komen?

Verder helemaal eens met reaguurder Agony.

Goede plaat, flutrecensie.

Alter Bridge - Fortress
Reactie van Damien op 01-10-2013 om 22:14u
Score: 94 / 100

Ik ben totaal overdonderd door deze cd, wat een kwaliteit is dit zeg. Ik moet toegeven dat ze gevaarlijk dichtbij de kwaliteit van One Day Remains komen, en deze misschien ook wel overtreffen. Top album, kan niet wachten tot de HMH

Alter Bridge - Fortress
Reactie van Rene op 02-10-2013 om 17:57u

Goede band , goede productie ( althans op mijn apparatuur ) , geweldige gitarist maar wat een vreselijke jankerd is die zanger . De man zal op zich best wel kunnen zingen maar ik kan er in ieder geval niet naar luisteren , horrible ... en die albumhoes .. smaken verschillen maar dit is toch wel heel deprimerend en droevig .. ja toch . Zet Creed maar weer even op !

Alter Bridge - Fortress
Reactie van enchant op 04-10-2013 om 19:24u
Score: 65 / 100

Ik vind het vooral méér van hetzelfde. We kennen het kunstje ondertussen wel. En ja, ik vind de productie ook ronduit verschrikkelijk. In die mate zelfs dat het me mijn plezier van het luisteren ontneemt. Ik begrijp niet dat muzikanten dit zelf niet horen... Al die overdubs zijn naar mijn gevoel totaal onnodig. Ondanks het feit dat Alter Bridge zich beweegt in het genre dat ik tot mijn favorieten tel, snap ik niet waarom uitgerekend zij in Europa opgepikt worden... Chevelle en Red om er maar enkele te noemen kent hier geen kat...

Alter Bridge - Fortress
Reactie van De pomper op 19-10-2013 om 12:25u
Score: 75 / 100

Meer van hetzelfde zonder écht sterke songs.