Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

The Answer - New Horizon
Jaar van release: 2013
Label: Napalm Records
The Answer - New Horizon
The Answer is één van de grotere acts die zich bezig houdt met de herleving van de jaren '70. Teruggrijpend op het kenmerkende nostalgische geluid van die tijd, hebben ze met drie albums aardig furore gemaakt. Het Ierse viertal refereert aan materiaal van onder andere AC/DC, Led Zeppelin, The Black Crowes en Deep Purple en houdt daarbij een eigen gezicht. De band levert de laatste jaren netjes om de twee jaar een nieuwe langspeler af, en presenteert met New Horizon zijn vierde album.

De tien nieuwe tracks zijn ontstaan uit jamsessies van de groep, waarbij al het materiaal werd opgenomen. De beste ideeën werden gesorteerd en uitgewerkt tot volwaardige composities. Het voorziene doel was een rechttoe rechtaan rockplaat waar iedereen los op zou kunnen gaan.

Wanneer je de cd opzet, is het al snel duidelijk dat je naar The Answer luistert. Het typerende gitaarspel van Paul Mahon aangevuld met zang van Cormac Neesson laten daar geen twijfel over bestaan. Wat je krijgt zijn directe en compacte nummers die op één uitzondering na allemaal beneden de vier minuten blijven. Gestript van experimentele uitspattingen wordt het tempo er ingehouden. Dit zorgt er tevens voor dat er bijna geen gitaarsolo's te horen zijn.

Gelijk goed in het gehoor liggende songs zijn Leave With Nothing en eerste single Spectaculair, deze weten zich te kenmerken door een fris en zomers gitaargeluid. Ook het iets zwaardere The Concrete weet te overtuigen, maar het hoogtepunt is zeker het rustig opbouwende Call Yourself A Friend. Het nummer is met zijn langere speelduur en afwijkende toon een welkome afwisseling. Een andere noemenswaardige track is Speak Now, waar heerlijk naar een climax toe gewerkt wordt. Alleen is het een teleurstelling als de climax uitmondt in het herhalen van het refrein.

De productie is verzorgd door Toby Jepson, die de plaat heeft voorzien van een helder geluid. Daarbij is het plezierig om te horen dat de bas van Micky Waters naar voren is geschoven. Dit zorgt er samen met het gestelde doel voor dat het geheel lekker wegluistert. Echter lijkt de cd tegen het einde wel een herhalingsoefening te worden. Dat geldt dan voornamelijk voor de laatste drie tracks.

Uiteindelijk brengt The Answer niets nieuws, en is het voorgaande werk avontuurlijker te noemen. Maar hierbij dient niet vergeten te worden, dat de band dit zelf ook niet pretendeert. Deze aanpak levert een goed album op, maar zal geen blijvende indruk achter laten.

Tracklist:
1. New Horizon
2. Leave With Nothing
3. Spectaculair
4. Speak Now
5. Somebody Else
6. Concrete
7. Call Yourself A Friend
8. Baby Kill Me
9. Burn You Down
10. Scream A Louder Love

Score: 78 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 27 september 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Answer - New Horizon
Reactie van Metal666 op 28-09-2013 om 10:26u

Uiteindelijk is dit gewoon een tof album.

Wat is er tegenwoordig nog nieuw, buiten Death Metal met RNB misschien? Je klinkt net als André Verhuyzen, en dat is voor mij écht geen compiment.

The Answer - New Horizon
Reactie van Een Metalfan op 29-09-2013 om 21:52u

gelijk heb je. ik bedoel de reviewer Marcel

The Answer - New Horizon
Reactie van appie op 01-10-2013 om 13:39u
Score: 70 / 100

dit album klinkt nogal amerikaans in tegenstelling tot het oudere werk, niet slecht maar wel veel minder dan het oudere werk