Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Extol - Extol
Jaar van release: 2013
Label: Indie Recordings

Extol - Extol

Van die bands die je dan een tijd geweldig vindt en om onverklaarbare reden uit het oog bent verloren. En dat die dan nog steeds platen blijken te maken. Extol, met het totaal fantasieloos getitelde album Extol, deed mij bovenstaande 'openbaring' ervaren.

Althans, dat dacht ik. Want toen ik de Google-machine eens liet ratelen, bleek de band na The Blueprint Dives in 2005 geen enkel geluid van zich te hebben laten horen. (Die documentaire van vorig jaar tel ik voor het gemak even niet mee). Goed, dan ligt het dus in ieder geval niet aan mij, maar weet de band te tippen aan het niveau van 2005?

Die vraag is welhaast onmogelijk te beantwoorden; hoe vergelijk je appels met peren? Onmogelijk! Niet dat Extol ineens r&b is gaan maken; de band opereert nog steeds in het progmetalgenre. Maar wat een wereld van verschil! De Noren klinken op Extol minder gevat en minder staccato. Het is vloeiender en volwassener. Wat dat betreft hebben vooral de cleane stembanden een flinke oppoetsbeurt achter de rug. Zeker niet onverdienstelijk. Helaas is dat ten koste gegaan van het functioneren van de grunts. Hoort dit nog wel thuis in de dynamische, progressieve rock/metal die de heren te berde brengen?

De vraag stellen is hem beantwoorden. En dat dubbele gevoel overheerst over het algemeen een beetje op deze plaat. Bij vlagen geweldig, voert deze plaat soms terug naar Opeth in de hoogtijdagen (niet voor niets stonden ze 2005 in hun voorprogramma, onder andere in Melkweg). Maar dan wel met een moderne, ronde productie. Helaas klinkt het met evenveel vlagen ietwat ad hoc en experimenteel. Zo nu en dan bekruipt me het gevoel van een jamsessie waarbij de samenhang nog niet helemaal uitgekristalliseerd is.

Maar dit geklaag en geknies moet gelijk weer niet al te serieus genomen worden. Ik had nou eenmaal hoge verwachtingen van deze Scandinaviërs en ietwat teleurgesteld moet geconcludeerd worden dat ze díe niet helemaal hebben weten waar te maken. Ze moeten gewoon maar weer eens wat vaker samen spelen en lekker touren. Waarschijnlijk komt het met de volgende plaat dan allemaal wel weer goed.

Tracklist:
1. Betrayal
2. Open The Gates
3. Wastelands
4. A Gift Beyond Human Reach
5. Faltering Moves
6. Behold The Sun
7. Dawn Of Redemption
8. Ministers
9. Extol
10. Unveiling The Obscure

Score: 69 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 29 augustus 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Extol - Extol
Reactie van Den op 29-08-2013 om 13:00u
Score: 85 / 100

grappig, ik vind deze nieuwe plaat een schitterende combinatie van de voorgaande platen van Extol. Er zitten zelfs een paar riffs in die verwijzen naar de eerste (black metal) cd van de band. Dat er geen volgende blueprint dives zou volgen kan al afgeleid worden uit het feit dat ze nog niet twee platen in dezelfde stijl hebben utigebracht.

PS: en de zang, tja, typisch Extol. Die knaap heeft volgens mij altijd zo geklonken. Love it or hate it...