Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Neal Morse - Live Momentum
Jaar van release: 2013
Label: InsideOut Music
Neal Morse - Live Momentum
Zoals ook de liturgie van de protestantse kerkdienst gekenmerkt wordt door regelmaat, zo lijkt ook het releasepatroon van progrocker Neal More liturgische trekjes te vertonen. Vrijwel ieder jaar – en in ieder geval eens in de twee jaar – verschijnt een nieuw album, meestal tot aan de nok gevuld of zelfs twee schijfjes beslaand, vol energieke, uitgesponnen en doordachte progrock, gevolgd door een uitgebreide tour, waarvan vervolgens meestal een liveregistratie in de vorm van een fraai totaalpakket aan DVD’s en CD’s volgt. Hoewel het patroon bekend is, lijdt de kwaliteit er echter niet onder, want als Morse voor één zaak garant staat, is het wel dat zijn releases stuk voor stuk van een zeer hoogstaand niveau zijn.

Natuurlijk kon een nieuwe liveregistratie dan ook niet uitblijven na het verschijnen van het laatste album Momentum. Met het werkelijk meesterlijke So Many Roads nog in het achterhoofd, is het echter de vraag of Live Momentum iets toevoegt aan het omvangrijke oeuvre van Morse. Voor de Amerikaanse fans in ieder geval wel, want het concert is opgenomen in New York – en dat zal de gemiddelde Amerikaan toch net even iets meer zeggen dan Tilburg (hoewel Testimony 2 Live ook al in Los Angeles is opgenomen, dus alleen voor de locatie hoeven de Amerikanen het niet te doen).

Toch komt Live Momentum, ondanks het vanaf de eerste seconde enthousiast klappende publiek, wat stroef op gang. Het titelnummer van Momentum klinkt zelfs een beetje matjes en ook qua geluidsafstelling niet bepaald optimaal, alsof zowel de band als de geluidsman nog even een warming-up moesten doen. Gelukkig is Morse wel vanaf het begin van de show goed bij stem. Eigenlijk begint de progtrein echt op gang te komen vanaf Author Of Confusion, het magistrale nummer van de plaat One, en het mooie, gevoelige Spock’s Beard-oudje The Distance To The Sun.

Uiteindelijk valt de setlist van Live Momentum, in vergelijking tot So Many Roads (de liveplaat hiertussen ken ik niet), echter lichtelijk tegen. Zo krijgt de luisteraar weer een (hoewel razendknap uitgevoerde) medley van Testimony en Question Mark voorgeschoteld, terwijl So Many Roads toch ook wel wat meer verrassende combinaties van nummers liet horen. Dat maakt het voor de die-hard fan natuurlijk een stuk interessanter. Dergelijke frivoliteiten blijven hier echter grotendeels afwezig en ook voor een afwijkend nummer als Freak is helaas geen plek in de setlist weggelegd. Gelukkig wordt wel het meesterlijke epos World Without End gespeeld, wat veel goed maakt.

Laat ik voorop stellen dat Live Momentum absoluut waar voor zijn geld biedt, want de luisteraar krijgt een kleine drie uur aan vierentwintigkaraats progrock voor de kiezen. Prachtig materiaal, maar gezien de enorme hoeveelheid live-releases is het zeker geen essentieel album, ook niet voor de Morse-fanaten onder ons. Dan bevat So Many Roads toch echt meer verrassingen, onvoorspelbare combinaties van nummers, en kippenvelmomenten. Maar afgezien van de noodzaak van dit album is Live Momentum absoluut geen straf om te beluisteren.

Tracklist:
1. Momentum
2. Weathering Sky
3. Author Of Confusion
4. The Distance To The Sun
5. Testimony Suite (Sleeping Jesus, Prince Of The Power Of The Air, The Promise, Wasted Life)
6. Thoughts Part 5
7. The Conflict
8. Question Mark Suite (The Temple Of The Living God, Another World, Entrance, Inside His Presence)
9. Fly High
10. World Without End
11. Crazy Horses
12. Sing It High
13. King Jesus

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 12 juli 2013

Koop dit album in

Meer Neal Morse:

[ Terug naar de Album Reviews ]