Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Gloryhammer - Tales From The Kingdom Of Fife
Jaar van release: 2013
Label: Napalm Records
Gloryhammer - Tales From The Kingdom Of Fife
In het al jarenlang lopende, in al zijn kneuterigheid erg charmante programma ‘Tussen Kunst En Kitsch’ beoordeelt een team van deskundigen op resolute wijze of de oude zolderbeeldjes, schilderijen, vazen en andere prullaria in de categorie overbodige kitsch of authentieke kunst vallen. Voor enige twijfel lijkt er geen sprake. Maar wat doe je als recensent als een band kitscherigheid tot een ware kunst heeft verheven? Daarvan is namelijk absoluut sprake bij Tales From The Kingdom Of Fife, een powermetalband rondom zanger/toetsenist Christopher Bowes (Alestorm).

Want laten we wel wezen: dit album is énorme kitsch. Het is alsof Rhapsody Of Fire en Dragonforce een liefdesbaby hebben gemaakt met de reli-nichten van Blessed By A Broken Heart. Het glazuur springt me van de tanden ervan, maar het geheel is wel met zoveel plezier en met zo’n vette knipoog gebracht dat het moeilijk is om het resultaat niet te waarderen. Want Bowes mag dan bij Alestorm regelmatig de grenzen van de goede smaak opzoeken (en met evenveel regelmaat overtreden), dat wil niet betekenen dat dit debuut van Gloryhammer niet met liefde voor het genre in elkaar is gezet.

Eigenlijk dient het Bal-Sagoth naar de kroon stekende intro Anstruther's Dark Prophecy al als een waarschuwing voor iedereen die niet van epische ‘over the top’ metal houdt. Als The Unicorn Invasion Of Dundee losbarst, is er echter geen houden meer aan. Met onverholen enthousiasme vuurt de band de ene stoere riff na de andere vingervlugge keyboardpartij af. De flauwekultekst over een leger eenhoorns die onder de betovering van een kwaadaardige magiër het nietsvermoedende stadje Dundee belagen, kan alleen maar voor een grote glimlach zorgen.

Ook de overige nummers zijn heerlijke powermetalhymnes met een stevige knipoog, waarbij de grote namen van het genre geparodieerd, maar nergens belachelijk gemaakt worden. Het materiaal varieert daarbij van stoere, triomfantelijke midtempo-stampers (Quest For The Hammer Of Glory, Hail To Crail, de heerlijke bonustrack Wizards!) tot Dragonforce-achtige ADHD-bommetjes (Amulet Of Justice). Een van de hoogtepunten is het gewichtig klinkende Magic Dragon, met een fout meebrulrefrein waar zelfs Manowar een moord voor zou doen. Het enige minpunt is de afgrijselijke ballad Silent Tears Of Frozen Princess, waarbij de ironie ineens ver te zoeken is en de band met een veel te serieuze toon de plank volledig mis slaat.

Tales From The Kingdom Of Fife is een album dat je als serieuze metalliefhebber eigenlijk niet goed zou mogen vinden. Toch is het zo’n vermakelijke plaat geworden dat ik er keer op keer met plezier naar luister. Ik ben benieuwd wat het jurypanel van het AVRO-programma hierover te zeggen zou hebben.

Tracklist:
1. Anstruther's Dark Prophecy
2. The Unicorn Invasion Of Dundee
3. Angus McFife
4. Quest For The Hammer Of Glory
5. Magic Dragon
6. Silent Tears Of Frozen Princess
7. Amulet Of Justice
8. Hail To Crail
9. Beneath Cowdenbeath
10. The Epic Rage Of Furious Thunder
11. Wizards! (Bonus Track)

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 5 juli 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Gloryhammer - Tales From The Kingdom Of Fife
Reactie van Hammerboy op 06-07-2013 om 20:55u
Score: 83 / 100

Beetje jammer dat het kitsch noemt, Vooral dat laatste stukje dat je als serieuze metalfan dit niet leuk zou vinden vind ik een erg apparte opmerking. Uiteindelijk geef je het album wel een terecht punt.

Gloryhammer - Tales From The Kingdom Of Fife
Reactie van appie op 07-07-2013 om 21:31u

ik wil het wel beoordelen
in de eerste plaats is het opera met metal invloeden en geen metal met opera invloeden, het is dus erg stevige opera, dus geen kitsch.
muzikaal klinkt het als een huis totaal niks mis mee.
de teksten zijn opera en passen dus bij de muziek al heb ik er niks mee, tot nog toe niks mis mee.
om een oordeel te treffen heb ik youtube en internet afgestruind en kwam ik dus ook clipjes van de heren tegen.
kinderachtige middeleeuws aandoende filmpjes alsof het uit kinderfilms als lord of the rings komt, en een stel middeleeuws uitgedoste muzikanten in allerlei nichterige en kinderlijke poses dus ik knap er toch nog op af

Gloryhammer - Tales From The Kingdom Of Fife
Reactie van callahan op 11-07-2013 om 17:49u
Score: 90 / 100

zoals de review wordt beschreven, lijkt het net alsof er niet serieus muziek wordt gemaakt. Dat wordt er zeker.
Natuurlijk is het niet bijzonder origineel maar wel enorm goed gedaan.
Heerlijk om naar te luisteren, muzikaal vakmanschap en een absolute aanrader als je van een fijne pot powermetal houdt.

Gloryhammer - Tales From The Kingdom Of Fife
Reactie van liza op 06-10-2014 om 21:44u
Score: 85 / 100

niks mis met deze cd ligt lekker in gehoor vooral als ik thuis met een klusje bezig ben.

Gloryhammer - Tales From The Kingdom Of Fife
Reactie van mephisto op 11-12-2014 om 16:48u
Score: 83 / 100

Zeker een leuk album. Alle cliché's zijn aanwezig, maar je weet perfect waar je je kan aan verwachten en aan die verwachtingen wordt ook ruimschoots voldaan.
Geen topper, maar zoals ik al zei: zeker een leuk album!