Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Týr - The Lay Of Thrym
Jaar van release: 2011
Label: Napalm Records

Týr - The Lay Of Thrym

Ik denk niet dat Týr me nog snel zal verrassen met een heel vernieuwende plaat. Om eerlijk te zijn: zolang de band fijne opzwepende folk metal blijven maken als het geval is op The Lay Of Thrym maakt dit me niet heel erg uit. Het album is een logische voortgang van de iets stevigere stijl die men heeft ingezet op het uitstekende By The Light Of The Northern Star en is ook eigenlijk even goed. Ik ben in de regel voor de ‘stilstaan is achteruitgaan’-regel als het aankomt op albums, maar Týr omzeilt dit probleem gelukkig met subtiele details.

Het is moeilijk de vinger er op leggen waar het aan ligt, maar The Lay Of Thrym heeft eenzelfde sfeer als Eric The Red . Waar het vorige album een ietwat nieuw en harder geluid liet horen, mengt men nu de hardere kant op perfecte wijze met de melodie van mijn favoriete album. De snelle opener Flames Of The Free en het opzwepende Shadow Of The Swastika hebben beide in zowel koor als melodielijnen lichte Blind Guardian tintjes, maar klinken tegelijkertijd hoe Týr zou moeten klinken. Laatstgenoemd nummer heeft daarnaast ook tekstueel een iets andere strekking dan hun meeste nummers met een zin als “Make sure you count me out of the ranks of you inbred morons with your sewer gas and kiss my Scandinavian ass”.

Meeslependere nummers vinden we in het aan Metallica herinnerendeEvening Star en het Deens gezongen Konning Hans. Zij zorgen weer even voor de kampvuurmomenten die een fijne afwisseling zijn op snellere nummers. Met titelsong The Lay Of Thrym is er daarnaast ook een mooie epische afsluiter, die in het begin een kleine hint naar Regin Smiđur heeft. Enige minpuntje is dit keer qua songs helaas wel het behoorlijk saaie Fields Of The Fallen dat als vrij basic power metal klinkt en daardoor ook wat vreemd over komt op het album.

Ik denk dat de mannen van Týr hun geluid op dit album perfect gevonden hebben. Stevig om de mensen die zeuren over hoe de soft de band wel niet was tegen te spreken, melancholisch zoals op het machtige Eric The Red en zoals altijd opzwepend en tegelijkertijd technisch. Verrassend is het allemaal niet meer, maar het klinkt zo lekker! De fans weten wat te doen, al raad ik wel aan om wat extra geld neer te leggen voor de speciale editie met twee geslaagde covers van Rainbow en Black Sabbath!

Tracklist:
1. Flames Of The Free
2. Shadow Of The Swastika
3. Take Your Tyrant
4. Evening Star
5. Hall Of Freedom
6. Fields Of The Fallen
7. Konning Hans
8. Ellindur Bóndi Jadri
9. Nine Worlds Of Lore
10. The Lay Of Thrym
11. I (Black Sabbath cover)
12. Stargazer (Rainbow cover)

Score: 87 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 8 juni 2011

Koop dit album in

Meer Týr:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Týr - The Lay Of Thrym
Reactie van youri op 08-06-2011 om 19:19u
Score: 88 / 100

erg gaaf album!

Týr - The Lay Of Thrym
Reactie van Metaller op 09-06-2011 om 19:48u

hmm ik zit nog te twijfelen of ik hem haal

Týr - The Lay Of Thrym
Reactie van bram op 14-06-2011 om 12:54u
Score: 90 / 100

Fields of the Fallen saai...?

Týr - The Lay Of Thrym
Reactie van HarrY op 22-06-2011 om 10:18u
Score: 85 / 100

Ik vind fields of the fallen juist erg goed liedje!!
Resterende gedeelte ook uitstekend..