Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Black Sun Aeon - Routa
Jaar van release: 2010
Label: Cyclone Empire
Black Sun Aeon - Routa
Toen ik deze promo opzette had ik geen idee wat ik moest verwachten, maar na enkele seconden herkende ik meteen al het muzikale handschrift van een oude bekende, Tuomas Saukkonen. Deze overdadig getattoeerde en gepiercte, maar goedaardige Fin is een ware workaholic, en kwamen we al tegen in meer bands dan we vingers hebben. Na wat zoekwerk blijkt dit inmiddels al het tweede wapenfeit te zijn van Black Sun Aeon, ik kan me alleen wat demo-opnames herinneren en heb dus waarlijk het debuut gemist...

Het is dus al wel duidelijk dat die trademark sound in al het werk van Tuomas aanwezig is. Makkelijk te herkennen aan de zware gitaren, dikke lagen keyboards en samenzang tussen de mooi rollende grunts en cleane zang. Typisch Fins, zou je kunnen stellen. Het geheel heeft een gothic/doomy sfeertje zonder echt heel slap te gaan klinken, zoals bij veel Finse collega's. Echter is de originaliteit natuurlijk ver te zoeken. Wellicht is een dubbelaar als deze ook een beetje te veel van het goede, maar blijkbaar had het concept (de Finse winter) van deze plaat meer dan één cd nodig. Met de preciezie van een klokkenmaker is aan de details en de productie gewerkt, er valt niks af te dingen aan de mooi uitgewerkte songs. Hiervoor moeten oprechte complimenten gemaakt worden. Het resultaat is dan dat het geheel lekker wegluistert, maar blijft desondanks ook wat weinig hangen.

Er valt oprecht een kanttekening te plaatsen bij het bestaansrecht van deze band, aangezien dit eigenlijk weinig verschilt van Tuomas' werk in bands als Before The Dawn. Maar blijkbaar heeft deze multi-instrumentalist geen gebrek aan inspiratie... In elk geval kan niemand die van melodieuze metal houdt hier de mist mee in gaan, ook fans van bijvoorbeeld Katatonia kunnen dit best eens gaan beluisteren.

cd 1:
1. Core of Winter
2. Frozen
3. Sorrowsong
4. Routa
5. Wreath of Ice
6. Dead Sun Aeon
7. Cold

cd 2:
1. Funeral of World
2. River
3. Frozen Kingdom
4. Wanderer
5. The Beast
6. Silence
7. Apocalyptic Reveries

Score: 68 / 100

Reviewer: Felix
Toegevoegd: 11 juni 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Black Sun Aeon - Routa
Reactie van Erik op 15-06-2010 om 01:07u
Score: 90 / 100

Geweldig album!

Black Sun Aeon - Routa
Reactie van King of Beer op 17-06-2010 om 01:23u
Score: 88 / 100

Niet zo goed als de eerste maar nog steeds een magistraal album.