Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

various - The Heart of Roadrunner Records
Jaar van release: 2003
Label: Roadrunner Records
various - The Heart of Roadrunner Records
Roadrunner bestaat 20 jaar en viert dit met een bescheiden compilatie van wat z'n belangrijkste bands zijn geweest over de jaren. Naast reguliere fan-favourites als "Roots Bloody Roots" (Sepultura), "Replica" (Fear Factory), "Abigail" (King Diamond) en "Loco" (Coal Chamber), bevat de cd een aantal tot op heden onuitgebrachte nummers en B-sides. Laten we die eens wat nader bekijken, want de waarde van een compilatie hangt natuurlijk voornamelijk af van hetgeen hij te bieden heeft op dat gebied.

Van Slipknot's "Spit It Out" is een "Stamp You Out"-mix gemaakt, die op zich weinig te vertellen heeft maar wel eens leuk om te horen is als je de opgefokte metal van de gemaskerde helden uit Iowa kunt waarderen. Er worden wat effecten over Corey's zanglijnen gegooid, wat wel interessant klinkt, maar over het algemeen mist deze mix een hoop van de agressie en kwade intentie die het origineel zo confronterend maakte.
Killswitch Engage vind ik een van de beste 'moderne metal bands' van de afgelopen jaren. Een aangename verassing dus dat er een geheel onuitgebrachte track op deze cd staat! Terwijl fris klinkende gitaarmelodieën "Into the Unblind" openen, denk ik even dat ik naar een nieuw nummer van In Flames zit te luisteren. In dit nummer klinken de invloeden van Zweedse melodieuze Death Metal bands des te meer door. Een korte, doch aangename bonus.
Stone Sour had een grote hit met "Bother" en is nu uiteraard een van de belangrijkste bands van Roadrunner. De band rondom de ontmaskerde Corey Taylor heeft voor de compilatie het nummer "Rules of Evidence", dat op de single van "Bother" verscheen, ter beschikking gesteld. Het is een opzwepende track met sterke zanglijnen en lekker zware gitaren.
Op de zgn. "Black Edition" van Soulfly's debuutalbum (whatever the fuck dat ook mag zijn, ik ben niet zo'n aanhanger van Max Cavalera's recente werk) verscheen al het nummer "Possibility of Life's Destruction". Het is een matig geproduceerd thrash nummer.

Ill Niño vind ik geen flikker aan, en daarom kan ik ook geen betrouwbare evaluatie van de Reborn Mix van "Unreal" geven. De liefhebbers zullen het wel kunnen op z'n waarde kunnen schatten.
Glassjaw's "Modern Love Story" is wat mij betreft de grote verassing van deze cd. Wat een lekker melig, druk nummer, met toffe duelerende vocalen. Ik moet binnenkort "Worship and Tribute" maar eens proberen, want deze band heeft me met een nummer van amper één minuut behoorlijk weten te intrigeren.
Murderdolls, de Misfits-achtige shock-punk band van Slipknot drummertje Joey, komt met een lekker simpele punkrock-track genaamd "Crash Crash" op de proppen. Best een leuk deuntje, al kunnen de heren veel betere songs schrijven.
Ook best geinig is Machine Head's versie van Nirvana's "Negative Creep". Rob Flynn heeft natuurlijk al een ruige stem, en de uitstekende wijze waarop hij hier Kurt Cobain eer aandoet bewijst dat die zeker niet misplaatst was geweest op een grunge album van begin jaren '90.
Van Chimaira had ik nog nooit wat gehoord, en een cover van The Cure is dan natuurlijk ook niet de beste manier om zo'n band te leren kennen. De heren nemen "Fascination Street" op min of meer bevredigende wijze onder handen, maar afgaande op de sound van de band voel ik me niet geroepen om er binnenkort achteraan te gaan.

Het boekje van de cd valt enigszins tegen. Een twintigjarig jubileum vier je niet elke dag, dus wat mij betreft was een 'biografie' van Roadrunner Records met wat foto's niet misplaatst geweest. Maar nee, het enige wat we krijgen is een handvol kleine foto's...
Waarom er geen foto van Brujeria staat afgebeeld is mij overigens een raadsel, aangezien nu al jaren bekend is dat deze 'mystery band' onder meer uit Dino Cazares en Shane Embury bestaat.

Dit is leuk als gift aan iemand die de afgelopen twintig jaar iets beters (?!) te doen had dan de ontwikkelingen in de metalscene volgen, maar die persoon krijgt dan wel een vertekend beeld van de relevantie van nu-metal. Naar mijn smaak staat er iets te weinig klassiek materiaal (Cynic!!!) op dit overzichtje van 20 jaar Roadrunner, maar eerlijk gezegd betwijfel ik ten zeerste dat de huidige doelgroep van het label uit de voeten kan met bands als King Diamond en Obituary. Er staan een aantal leuke 'rarities' op het schijfje, maar het was beter geweest als het label een voorbeeld genomen had aan Moonfog, en er gewoon een dubbelcompilatie van gemaakt had met op de eerste cd achtien populaire 'hits', en op de tweede zeventig minuten aan extra's.

Fanatieke fans van Killswitch Engage, Glassjaw en Murderdolls zullen een weinig voldoening halen uit dit schijfje, maar als ik jou was zou ik wachten totdat "The Heart of Roadrunner" tussen de labelsamplers in de 5 euro bakken te vinden is.

Tracklist:
1. Sepultura - Roots Bloody Roots
2. Slipknot - Spit It Out (Stamp You Out Mix)
3. Killswitch Engage - In the Unblind
4. Fear Factory - Replica
5. Spineshank - The Height of Callousness
6. Life of Agony - Through and Through
7. Stone Sour - Rules of Evidence
8. Coal Chamber - Loco
9. Soulfly - Possibility of Life's Destruction
10. Brujeria - Brujerizmo
11. Type O Negative - Christian Woman (edit)
12. Ill Niño - Unreal (Reborn Mix)
13. Glassjaw - Modern Love Story
14. Obituary - The End Complete
15. King Diamond - Abigail
16. Nailbomb - Wasting Away
17. Murderdolls - Crash Crash
18. Deicide - Dead By Dawn
19. Machine Head - Negative Creep
20. Chimaira - Fascination Street

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 9 april 2003

[ Terug naar de Album Reviews ]

various - The Heart of Roadrunner Records
Reactie van dave op 12-02-2006 om 13:40u
Score: 80 / 100

goeie cd staan goeie bands bij