Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Slipknot - Slipknot (10th Anniversary Edition)
Jaar van release: 2009
Label: Roadrunner Records
Slipknot - Slipknot (10th Anniversary Edition)
Dit jaar is het alweer tien jaar terug dat het debuutalbum van Slipknot uitkwam, dat twee jaar na de Mate Feed Kill Repeat demo verscheen. Na de release schoot de populariteit van de band tot ongekende hoogte, wat eigenlijk erg vreemd is aangezien de muziek verre van toegankelijk is. Vooral in het begin werd Slipknot in de nu-metal hoek geduwd, waardoor een bepaalde groep metalliefhebbers per definitie al een hekel aan de band had. Geheel onterecht, wat mij betreft, want op het debuutalbum staat prima metal, al is het niet voor iedereen weggelegd. Dat debuutalbum komt nu, tien jaar na dato, opnieuw uit, met de nodige extra's.

Aan het album zelf is weinig veranderd, behalve dat de foto op de cover in spiegelbeeld gezet is. En er zijn wat bonustracks aan toegevoegd die eerder al als b-kant op singles fungeerden. Niks schokkends, want de betere versies zijn toch de albumversies. De demo's zijn voor de fans dan wel weer interessant, voor zover ze deze opnames nog niet kenden. Met name Despise, wat later hernoemd is naar Purity, laat mooi horen hoe een nummer kan verschillen van demo tot eindproduct.

De dvd die bij deze re-release zit bevat naast de gebruikelijke videoclips ook een "film" van ruim drie kwartier, gemaakt door de Clown, M. Shawn Crahan. Je ziet hierin vele livebeelden van tien jaar terug, alsmede vele backstage beelden (waaronder zo te zien ook uit Nederland) en rare dingen die de bandleden en crew uithaalden. Af en toe krijg je het idee dat je naar een aflevering van Jackass zit te kijken, zoals het er soms aan toe gaat. Kotsende mensen, dingen en elkaar in de fik zetten op het podium, iemand met een taser bewerken, Sid die veelvuldig van het balkon het publiek in springt, podia die te klein zijn voor een band met 9 man, je krijgt het allemaal te zien. Maar ook zie je beelden van diverse foto- en signeersessies, dus de meer "normale" kant van het touren. Het geheel bestaat uit losse fragmenten, en is gelukkig niet zo artsy-fartsy in elkaar gezet als sommige andere Slipknot-films van Crahan. Grappig om een keer te zien, verder niet.

Leuker, vooral voor ons Nederlanders, is het live-optreden dat op de dvd staat. Dit is opgenomen op 3 juni 2000 in Nijmegen. Juist, dat was Dynamo Open Air, toen het niet meer in Eindhoven kon plaatsvinden. Voor mij was dit optreden de eerste echte kennismaking met Slipknot, en ik denk dat dat voor wel meer mensen het geval was. In ieder geval was het leuk om weer terug te zien, al is het op TMF destijds ook wel eens uitgezonden. Het geluid is niet altijd even goed, het beeld is wel dik in orde. Crowdsurfen mocht toen nog, en vanaf het podium het publiek in pissen ook. Dat is dus ook te zien bij dit optreden.

Wie het album nog niet heeft haalt met deze re-release gelijk een geweldige versie in huis, maar door de vermakelijke dvd en de bonustracks is het ook voor de Slipknot-fans een interessante nieuwe versie.

Tracklist:
1. 742617000027
2. (sic)
3. Eyeless
4. Wait And Bleed
5. Surfacing
6. Spit It Out
7. Tattered & Torn
8. Purity * 9. Liberate
10. Prosthetics
11. No Life
12. Diluted
13. Only One
14. Scissors
15. Eeyore
16. Me Inside
17. Get This (bonus track)
18. Spit It Out (Hyper Version) (bonus track)
19. Spit It Out (Stamp You Out Mix) (bonus track)
20. (sic) (Molt-Injected Mix) (bonus track)
21. Wait And Bleed (Terry Date Mix) (bonus track)
22. Wait And Bleed (demo) (bonus track)
23. Snap (demo) (bonus track)
24. Interloper (demo) (bonus track)
25. Despise (demo) (bonus track)

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 7 september 2009

Koop dit album in

Meer Slipknot:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Slipknot - Slipknot (10th Anniversary Edition)
Reactie van Old Mhb op 08-09-2009 om 13:14u

Met ander woorden : Die mixen vind ik shit. Voor diegeen die er op het festival bij waren is het een leuke gelegenheid om es uit te pluizen als je er toevallig je eigen smoeltje op ziet staan en je er aan te ergeren dat je intussen een 50literbierbuik hebt bijgekregen als je jezelf nog herkent. De rest is al jaren te vinden op het net. Kotsers, schijterds en andere zeiktoestanden vanaf het podium op het publiek vind ik een gebrek aan respect voor diegenen die een duur kaartje hebben gekocht.

Geldklopperij van de bovenste plank dus !!!

Slipknot - Slipknot (10th Anniversary Edition)
Reactie van Niek op 08-09-2009 om 16:11u
Score: 90 / 100

Sid pist tegen het drumstel van Chris aan, niet het publiek in. Slordige fout.

Slipknot - Slipknot (10th Anniversary Edition)
Reactie van mauwert op 08-09-2009 om 17:08u

jah. de laatste echte dynamo..heriner me. dat t flink regende bij maiden wij schuilen in die tent. en dan maiden zien spelen en mayhem (volgens mij Horen) hahahhaha