Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-08-2020

Megadeth - Endgame
Jaar van release: 2009
Label: Roadrunner Records

Megadeth - Endgame

Ik ga deze review niet beginnen met een verhaal over de geschiedenis van Megadeth, de hoogtijdagen van begin jaren 90, het vertrek van bandleden, alcohol,- en drugsgebruik en de glorieuze terugkeer naar de roots. Ik zal al helemaal geen verhaal houden over de voormalige band van Megadeth frontman Dave Mustaine. Ik begin simpelweg met het oordeel dat Endgame een fantastisch album is, die wat mij betreft de hoogtijdagen van weleer helemaal terugbrengt.

United Abominations kon mij goed bekoren, al kreeg ik toch het idee dat de songs me na verloop van tijd minder deden, de politiek getinte teksten me minder aanstonden en dat de productie toch beter had gekund. Geen zorgen, Endgame zal de mensen die deze twijfels ook hadden meteen overtuigen. Het openingsduo Dialectic Chaos/This Day We Fight zijn instant speed metal pareltjes zoals we ze sinds Rust In Peace niet meer gehoord hebben en laten meteen duidelijk horen waarom Chris Broderick de perfecte gitarist voor Megadeth is.

Chris heeft namelijk hetzelfde soort charisma in zijn spel wat Marty Friedman ook had en hij strooit veelvuldig met technische stukjes die uitblinken in virtuositeit en gevoel. Qua spelcapaciteiten is hij duidelijk Mustaine’s meerdere, maar doordat Dave hier wat smerige solo’s speelt zijn ze een afwisselend gitaartandem dat de liefhebbers zal doen smullen. Naast de openingstracks raast de speed metal trein door op nummers als Headcrusher en het aan High Speed Dirt doen denkende 1,320 (door de verwijzing naar auto’s en dezelfde bluesy solo’s), terwijl de tragere stampers ruim vertegenwoordigd zijn met nummers als Bite The Hand en The Right To Go Insane.

De melodieuzere aspecten van een album als Youthanasia zijn nog steeds aanwezig op een prachtig nummer als 44 Minutes, waar de staccato riffs, ronkende baslijnen en vlijmscherpe solo’s worden afgewisseld door een refrein waar Dave zich vol overgave instort. De meest interessante nummers zijn echter het duistere en erg oldschool aandoende Endgame, waar men veelvuldig switcht tussen vette grooves, thrashriffs en weergaloze gitaarsolo’s, en de ‘ballad’ van het album, The Hardest Part Of Letting Go… Sealed With A Kiss. Denk hierbij niet aan een zoveelste remake van A Tout Le Monde, maar aan sfeervolle, met orkest ondersteunde, akoestische passages, die afwisselen met bijtende riffs en een geëmotioneerde en tegelijkertijd maniakale hoofdpersoon die zijn geliefde inmetselt.

Een goed nummer is niks zonder een goede productie, een wijsheid die Andy Sneap in pacht heeft. Hij voorziet het album van een scherpere en zwaardere productie dan Megadeth ooit heeft gehad, zonder er ook maar een moment voor te zorgen dat Endgame als een Nevermore of een Machine Head album klinkt. Het voornaamste pluspunt is de eindelijk weer eens hoorbare basgitaar, die op deze manier weer een grotere rol lijkt te hebben dan hij sinds het vertrek van David Ellefson had. De drums klinken daarnaast spetterend en vanzelfsprekend hebben de gitaren de zware sound die een metal album horen te kenmerken.

Om terug te komen op de openingsstelling: hoe fantastisch is Endgame precies? Met een bepaalde vorm van objectiviteit kunnen we toch stellen dat Endgame met gemak begin jaren 90 had kunnen uitkomen, maar de eerlijkheid gebied mij toch hieraan toe te voegen dat dit album na 20 luisterbeurten in mijn top 3 van favoriete Megadeth albums is terecht gekomen. Welke albums dit zijn laat ik even terzijde, maar ik ben heel erg benieuwd of meerdere mensen deze reactie hebben. Endgame verdient met recht een toppositie in mijn jaarlijst en zal weinig mensen teleurstellen. Leve Megadeth!

Tracklist:
1. Dialectic Chaos
2. This Day We Fight
3. 44 Minutes
4. 1,320
5. Bite The Hand That Feeds
6. Bodies Left Behind
7. Endgame
8. The Hardest Part Of Letting Go… Sealed With A Kiss
9. Headcrusher
10. How The Story Ends
11. The Right To Go Insane

Score: 94 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 30 augustus 2009

Koop dit album in

Meer Megadeth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Megadeth - Endgame
Reactie van dave op 30-08-2009 om 21:39u
Score: 100 / 100

dit is weer de oldsckool megadeth ik hoop dat metallica een hoop keer naar deze cd luistert kunnen ze een hoop van leren.

Megadeth - Endgame
Reactie van Kiske op 31-08-2009 om 00:13u
Score: 90 / 100

Kap nou es met dat eeuwige MetallicA/Megadeth gezijk. Het zijn verschillende bands met totaal verschillende muzikanten. Dave heeft bij metallica maar aan anderhalf album meegeschreven en heeft maar een jaar bij MetallicA gezeten. Kortom de vergelijking tussen Megadeth en MetallicA gaat gewoon weg niet meer op! En de muziek van beide bands met elkaar vergelijken slaat dus ook nergens op.

Neemt niet weg dat Megadeth met Endgame wel een pareltje de markt op slingert!

Megadeth - Endgame
Reactie van iron_dennis op 31-08-2009 om 18:25u

Ik ben zeer benieuwd!

Megadeth - Endgame
Reactie van Old Mhb op 01-09-2009 om 08:19u
Score: 98 / 100

Dit album klinkt als 2 tieten ! Kandidaat voor nummer 1 op mijn jaarlijstje.

Megadeth - Endgame
Reactie van Een Metalfan op 01-09-2009 om 09:10u

kijk als zelfs Old MBH er tevreden mee is......

Megadeth - Endgame
Reactie van Old Mhb op 01-09-2009 om 17:19u

Zeg onbekende, zou je niet beter eens bekend maken wat jij van dit album vind in plaats van kritiek te geven op mijn uitmuntende smaak.

Megadeth - Endgame
Reactie van Jopla op 01-09-2009 om 18:23u
Score: 100 / 100

Geweldig,
ongelofelijk

Megadeth - Endgame
Reactie van Erik op 01-09-2009 om 19:53u
Score: 100 / 100

Waanzinnig goed album dat nu al tot de absolute toppers van dit jaar behoort !

Megadeth - Endgame
Reactie van Ruud op 01-09-2009 om 21:23u
Score: 100 / 100

Utmuntende CD. Vette opname, zo hoort dit genre te klinken.

Megadeth - Endgame
Reactie van Koes op 02-09-2009 om 08:13u
Score: 95 / 100

Plaat van het jaar!!!

Megadeth - Endgame
Reactie van RoyACDC op 02-09-2009 om 11:46u
Score: 96 / 100

woorden zijn zinloos...........luister gewoon!

Megadeth - Endgame
Reactie van iron_dennis op 03-09-2009 om 10:48u

Wat is nu de precieze release datum van de cd in Europa?

Megadeth - Endgame
Reactie van RoyACDC op 03-09-2009 om 11:49u
Score: 96 / 100

11 september.............15 september VS....

Megadeth - Endgame
Reactie van de pomper op 03-09-2009 om 15:34u
Score: 99 / 100

Eindelijk weer een Megadeth album waar ik kippenvel van krijg, en dat gaat niet meer zo makkelijk als je de 40 gepasseerd bent!

Megadeth - Endgame
Reactie van Old Mhb op 04-09-2009 om 23:30u

Ga es een uurtje in je blote reet op de noordpool gaan staan. Ondanks het gezeik over de opwarming ... werkt dat gegarandeerd.

En nogmaals : Dit album is retegaaf !!!

Megadeth - Endgame
Reactie van oelkel op 11-09-2009 om 11:26u
Score: 8 / 100

echt een luisterplaat je groeit er steeds iets meer in, natuurlijk tis geen rust in peace en helaas die zal ook nooit meer geevenaard worden denk ik, maar tis er wel weer een om je vingers bij af te likken. moet ook zeggen het nummer wat mij het meest raakte was The Hardest Part Of Letting Go… Sealed With A Kiss in het begin dacht ik echt van what the fuck maar na een paar keer beluisteren is het een van mijn favorieten geworden.

Megadeth - Endgame
Reactie van Sándor666 op 16-09-2009 om 10:47u
Score: 83 / 100

Een goed album met veel goede nummers, enkele supernummers en ook een enkele minder nummer. Het cliché: beter dan alles wat Dave Mustaine gemaakt heeft behave "RIP" en "CTE".

Ik ben erg kritisch van aard, vandaar 83 punten, maar van de 100 punten die sommige mensen geven snap ik echt helemaal niks...

Megadeth - Endgame
Reactie van peetn op 21-09-2009 om 16:46u
Score: 90 / 100

verplichte aanschaf,dit leg je binnen 10tal jaar met even plezier nog op

Megadeth - Endgame
Reactie van metalmarcel op 22-09-2009 om 19:04u
Score: 95 / 100

super album. retestrak. zo goed heb ik megadeth in decennia niet gehoord

Megadeth - Endgame
Reactie van Julian op 23-09-2009 om 02:46u
Score: 90 / 100

Heerlijk strak album!

90 van de 100 punten!

Megadeth - Endgame
Reactie van heinz op 25-09-2009 om 21:59u
Score: 90 / 100

sehr gutes werk von mastermind mustaine...diese platte dreht uberstunden in meine cd spieler
alte zeiten erleben respct !!

Megadeth - Endgame
Reactie van Iwan op 29-09-2009 om 21:37u

Zeer zeker weer een van de betere Megadeth albums. Kreeg na 1 keer luisteren meteen dat oude Megadeth gevoel weer een beetje. Staat zeker in mijn jaarlijst

Megadeth - Endgame
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 14-11-2009 om 22:43u
Score: 89 / 100

Mijn respect hebben ze, als anthrax dit voorbeeld nou eens volgde.

Megadeth - Endgame
Reactie van twiggy op 09-12-2009 om 00:22u
Score: 100 / 100

uitstekend album

lekker doorluisteren

Megadeth - Endgame
Reactie van Soufiane op 17-12-2009 om 21:00u
Score: 100 / 100

Lekker harde thrash
goede solo's en harde drums

youthanasia/countdown to extinction/rust zijn mijn favoriete albums met endgame

Megadeth - Endgame
Reactie van youri op 12-02-2010 om 22:55u
Score: 85 / 100

anthrax is dood , megadeth nog lang niet

Megadeth - Endgame
Reactie van Thomassn op 08-12-2010 om 14:19u
Score: 90 / 100

Ik ben eigelijk pas megadeth gaan luisteren in 2010 dus dit is vrij nieuw voor me maar als ik het moet vergelijken met andere albums vind ik het wel beter dan RIP (yes I said it) aleen Cryptic writings en Risk zijn koeler dan dit (personlijke meningen for the win)

en what the Fuck is dit anthrax gezeur? sinds wanneer heeft het iets met megadeth te doen ik zie zelfs staan : "als anthrax dit voorbeeld nou eens volgde" Anthrax is heeel anders dan megadeth en dat zou je moeten weten nieuw album in 2011 van anthrax zal zoals normaal niets als megadeth klinken, en dat zou je moeten weten als "metalfan" (laat ik er maar van uitgaan dat je uberhaupt iets van metal af weet)

Megadeth - Endgame
Reactie van Dennie op 13-09-2013 om 21:36u
Score: 65 / 100

De enige Megadeth die me niet kan boeien.. en ik heb hem zeker 10 maal gedraaid. Hij is goed hard en de solo's vliegen als vanouds om je oren. Dat wel!