Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Unanimated - In The Light Of Darkness
Jaar van release: 2009
Label: Regain Records
Unanimated - In The Light Of Darkness
Jon Nödtveidt mag dan in 2006 een eind aan zijn leven hebben gemaakt, maar de meesterlijke muziek die hij met Dissection maakte inspireert nog steeds talloze bands. Eerder dit jaar leverde Necrophobic een knaller van formaat af met Death To All en ook Unanimated volgt met In The Light Of Darkness overduidelijk de sporen die meer dan een decennium eerder door Dissection (en deze band zelf) zijn uitgezet. Dat wil zeggen: sinistere, melodierijke black/death metal die door de geweldige gitaarlijnen toegankelijk klinkt, maar tegelijkertijd een buitengewoon kwaadaardige sfeer uitademt.

In 1993 en 1995 leverde deze band – in dezelfde jaren als Dissection – twee albums af die enthousiast werden ontvangen. Daarna bleef het echter lang stil: een jaar later werd de band begraven, maar sinds 2007 is Unanimated weer actief. In The Light Of Darkness is het eerste nieuwe wapenfeit en klinkt – ondanks de lange stilte – meteen vertrouwd in de oren. Inmiddels is de band door Regain Records onder haar hoede genomen (een label dat de laatste jaren heeft laten zien een duidelijk oor voor sterke extreme metal te hebben).

Met het eerste echte nummer, Retribution In Blood, wordt de toon meteen goed gezet: een krachtig, pakkend nummer dat naast duidelijke Dissection-invloeden ook niet had misstaan op het laatste Watain-album. Het is het enige verwijt dat je Unanimated misschien kan maken, maar gezien de lange geschiedenis van deze band is dat ook tegelijkertijd een weinig steekhoudend argument. In The Light Of Darkness kent geen enkel zwak nummer, maar de uitschieter is voor mij toch wel het titelnummer, waar de band toch behoorlijk origineel uit de hoek komt. Het nummer is erg traag, maar kent een geweldig refrein dat nog weken in je hoofd blijft rondzweven.

Hoewel Unanimated wat mij betreft zijn meerdere moet erkennen in Necrophobic (wiens Death To All gegarandeerd hoge ogen gaat gooien in menig jaarlijstje), mag ook In The Light Of Darkness met een gerust hart aan iedere extreme metalcollectie toegevoegd worden. Het is namelijk een volwassen klinkend, prima geproduceerd en op alle fronten gewoon kwalitatief hoogstaand in elkaar zittend album geworden.

Tracklist:
1. Ascend With The Stench Of Death
2. Retribution In Blood
3. The Endless Beyond
4. Diabolic Voices
5. In The Light Of Darkness
6. The Unconquered One
7. Enemy Of The Sun
8. Serpent's Curse
9. Death To Life
10. Strategia Luciferi

Score: 83 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 29 augustus 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Unanimated - In The Light Of Darkness
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 18-09-2009 om 21:54u
Score: 86 / 100

Goeie comeback, aanrader voor fans van bands als dissection, sacramentum, necrophobic, eucharist en desultory.