Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Arkaea - Years In The Darkness
Jaar van release: 2009
Label: Century Media Records

Arkaea - Years In The Darkness

Toen de heren Olde Wolbers en Herrera geen uitnodiging ontvingen om een doorstart te maken met hun voormalige band Fear Factory, moesten ze hun nieuwe ideeën toch in een ander project kwijt zien te raken. En zo werd vorig jaar Arkaea opgericht, dat verder wordt aangevuld met Jon Howard (zang) en Pat Kavanagh (bas) van het Canadese Threat Signal.

Als je weet dat de helft van de nummers die op Years In The Darkness zijn beland, oorspronkelijk waren bedoeld voor de nieuwe Fear Factory-schijf, weet je in grote lijnen wel wat je op dit debuut zal aantreffen. Door de inbreng van Threat Signal-zanger Jon Howard wordt er echter een twist aan het totaalgeluid toegevoegd, één die het album naar mijn smaak niet ten goede komt. Howard rekt de meeste woorden die hij zingt lang uit, waardoor de snelheid die gitarist Christian Olde Wolbers met zijn riffs creeërt, tenietgedaan wordt. Dat Howard in bijvoorbeeld Awakening ook een heel andere soort zang laat horen, namelijk duivels geschreeuw, maakt weinig verschil. Dit is een zanger die je moet liggen, want ook zijn stemgeluid is niet voor iedereen weggelegd. Dan kan een uur lang duren. Ik heb er in ieder geval na drie nummers wel weer genoeg van gehoord.

Arkaea hoeft zich met deze eerste poging nergens voor te schamen. Als je het album beluistert hoor je direct dat je niet met een jeugdig bandje te maken hebt dat voor het eerst iets mocht opnemen in de studio. Years In The Darkness klinkt wat dat betreft in elk opzicht professioneel. Waar het aan schort is een gedeelte songwriting en een gedeelte zang. Regelmatig hoor je goede, energieke riffs die weer ouderwets machinaal aandoen. Toch kan de aandacht nooit voor lange tijd worden vastgehouden. Jammer.

Tracklist:
1. Locust
2. Beneath The Shades Of Grey
3. Years In The Darkness
4. Gone Tomorrow
5. Awakening
6. Black Ocean
7. Break The Silence
8. Lucid Dreams
9. My Redemption
10. War Within
11. The World As One
12. Rise Today
13. Away From The Sun

Score: 68 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 23 augustus 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van midian op 23-08-2009 om 22:54u
Score: 80 / 100

dit album van arkaea vindt ik meer waard dan de 68 punten van edo. het album is afwisselend, goede productie en hij boeit mij wel. fans van fear factory, check this out