Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Týr - By The Light Of The Northern Star
Jaar van release: 2009
Label: Napalm Records

Týr - By The Light Of The Northern Star

Ik denk dat ik voor velen spreek als ik constateer dat het voorgaande Týr album Land een behoorlijke teleurstelling was. De band leek zichzelf een klein beetje verloren te zijn in de nevelen der saaiheid, terwijl een viking/folk metal band hoort te bruisen van de energie. De band lijkt mijn smeekbedes in ieder geval gehoord te hebben, want By The Light Of The Northern Star is de perfecte opvolger van het in mijn ogen nog steeds onovertroffen meesterwerk Eric The Red.

Het album gaat al meteen van start met het furieus hakkende Hold The Heathen Hammer High, wat meteen laat zien dat men de status van duffe band probeert tegen te gaan. Alle ingrediënten voor een geslaagd en herkenbaar Týr nummer zijn namelijk te vinden: aanstekelijkheid, folky solo’s en grootse, melodieuze zangpartijen, maar dan met wat toegevoegde gewelddadigheid. Tróndur I Gřtu laat iets van de agressie varen en komt al wat meer overeen met de rustigere kroegenmeezingers,waar nummers als Into The Storm en Hear The Heathen Call weer meer richting de power metal gaan. Het opzwepende en krachtige By The Sword In My Hand is daarnaast een ultiem strijdlied, terwijl afsluiter By The Light Of The Northern Star een wat langer en epischer lied is.

Afwisselende en goede songs, een topproductie waarbij alle instrumenten goed tot hun recht komen, vlijmscherpe gitaarsolo’s en vooral de toevoegde stevigheidswaarde zorgen ervoor dat ik dit album bijna even goed vind als Eric The Red, maar toch moet concluderen dat het nét niet dat beetje extra heeft waardoor het mijn favoriete album van deze Faroëse band zou kunnen worden. Ik vrees dat de eerste keer dat ik The Edge hoorde nooit meer overtroffen zal worden, maar dat betekent niet dat ik dit album niet vaak zal draaien. Au contraire, By The Light Of The Northern Star is een topproduct, wat de gedachte dat Týr een saaie band is hopelijk zal wegnemen.

Tracklist:
1. Hold The Heathen Hammer High
2. Tróndur I Gřtu
3. Into The Storm
4. Northern Gate
5. Turid Torkilsdóttir
6. By The Sword In My Hand
7. Ride
8. Hear The Heathen Call
9. By The Light Of The Northern Star

Score: 87 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 31 mei 2009

Koop dit album in

Meer Týr:

[ Terug naar de Album Reviews ]