Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Eluveitie - Evocation I - The Arcane Dominion
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records
Eluveitie - Evocation I - The Arcane Dominion
Met drie albums in vier jaar tijd en vijf succesvolle tours het afgelopen jaar, is het logisch dat een band het even rustiger aan wil gaan doen. Het Zwitserse Eluveitie neemt dit wel heel letterlijk en brengt met Evocation I – The Arcane Dominion het eerste deel van een akoestisch tweeluik uit. De metal is dit keer achterwege gelaten, waardoor emotie en sfeer voorop komen te staan.

Chrigel Glanzmann is als brein van de band ook dit keer weer verantwoordelijk voor de teksten (grotendeels geschreven in oud Gallisch), die gaan over de Gallische mythologie. Zo is een Roodkapje-achtig sprookje het thema van Omnos. Het is mij helaas niet duidelijk of we hier met een conceptalbum te maken hebben of waar het concept verder over gaat.

Wel is het zo dat er een bende gastmuzikanten is opgetrommeld voor een bijdrage aan dit album. We horen bijvoorbeeld Alan Nemtheanga van Primordial op het openingsnummer en het sobere Nata, en Oliver S. Tyr van Faun speelt een deuntje mee op The Arcane Dominion. Bij het beluisteren van dit nummer, weet je dat dit het herkenbare geluid van Eluveitie is. Ook is er een oud lid van de band, Sarah Wauquiez, tijdelijk terug op de draailier.

Op Evocation I – The Arcane Dominion horen we vooral Anna Murphy (draailier) en Meri Tadic (viool) op zang. In eerste instantie is het even wennen, vooral gezien de taal, maar het oude Gallisch past wel bij de pure, eerlijke en authentieke folk die we op dit album horen. Eigenlijk is Evocation I – The Arcane Dominion het beste te beluisteren als één geheel wat muzikaal gezien prachtig in elkaar zit en hele sfeervolle melodieën bevat. Deze ‘light-versie’ van Eluveitie is leuk voor de afwisseling, maar ergens mis ik toch een stuk power en zou de band van mij het gas vol mogen intrappen. Hopelijk gebeurt dat op de volgende cd wel en krijgen we het oude en vertrouwde geluid van Slania en Spirit weer te horen.

Voor de liefhebber is Evocation I – The Arcane Dominion overigens te beluisteren via de myspace van de band.

Tracklist:
1. Sacrapos – At First Glance
2. Brictom
3. The Arcane Dominion
4. A Girl’s Oath
5. Within The Grove
6. The Cauldron Of Renascence
7. Nata
8. Omnos
9. Carnutian Forest
10. Dessumiis Luge
11. Gobanno
12. Voveso In Mori
13. Memento
14. Ne Regv Na
15. Sacrapos – The Disparaging Last Gaze

Score: 80 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 12 april 2009

Koop dit album in

Meer Eluveitie:

[ Terug naar de Album Reviews ]