Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2020

Valiance - Wayfaring
Jaar van release: 2002
Label: Black Lotus Records
Valiance - Wayfaring
Het eerste wat opvalt aan deze uit Italie afkomstige cd is de zang. Het schorre, hese stemgeluid van zanger Carmine Gottardo doet in het begin een beetje onwennig aan, maar wordt in het eerste nummer, The Less Breathen Path goed opgevangen door een achtergrondkoortje, zodat de verveling niet meteen toeslaat.

Hoe verder de cd vordert, hoe meer ik geintreseerd raak in die vocalen. De eerste paar nummers deed het me een beetje saai aan, maar zo halverwege krijgt het pakkende spel van koor-zanger me te pakken, en ik begin de combinatie steeds beter te vinden, zeker als blijkt dat de zanger niet zo maar wat bromt, maarook zeker andere dingen kan laten zien.

Neem daarbij een uitstekende groep muzikanten, en de basis voor een goede cd is gelegd. Stevige power metal, met hier en daar een randje symphonie, een combinatie die het goed doet.

In een kleine 3 kwartier voert het album ons door 9 nummers, die soms positief verrassende elementen bezitten. Ik doel dan op kleine dingen, zoals het draaitafelachtige gitaargebruik in het tweede nummer Immaterial wat me wel wat aan het vergelijkbare geluid in 'The Glass Prison' van Dream Theater doet denken, en het gebruik van een piano aan het begin van The Secret (Melting Snow). Kleine dingen dus, want zoveel verschil zit er niet tussen de onderlinge nummers. Het is gewoon aanstekelijke, soms harde power metal die absoluut niet gaat vervelen.

Vervelend is alleen dat er helemaal niks over de band te vinden valt. Bij de promo zat geen biographie of iets dergelijks, op de homepage van de band staat er wel een, maar daarvan is de informatiewaarde nul komma niks. Ik kan het dus niet met zekerheid zeggen, maar ik geloof dat de band ooit is begonnen onder de naam Tixotropia, zo twee EP's en een langspeler uitbracht, en toen verderging als Valiance. Na The Unglorious Conspiracy zou dit dan het tweede wapenfeit van het zestal zijn. Fijn dat er zoveel duidelijkheid bestaat...

Tracklist:
1. The Less Breathen Path
2. Immaterial
3. The Secret (Melting Snow)
4. Gates Of Winter
5. Neverendig Flame
6. Victim Of My Pride
7. Recall
8. Free Man's Cage
9. Valiant Day

Score: 74 / 100

Reviewer: DaKonium
Toegevoegd: 24 februari 2003

Koop dit album in

Meer Valiance:

[ Terug naar de Album Reviews ]