Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Behemoth - Ezkaton
Jaar van release: 2008
Label: Regain Records
Behemoth - Ezkaton
De liefhebbers weten het al jaren, maar sinds het vorig jaar verschenen The Apostasy mag het Poolse Behemoth zich definitief tot één van de grootste namen in het death metal genre rekenen. Een zeer terechte status, aangezien de band al jarenlang het ene na het andere kwaliteitsalbum aflevert. Tussen de albums door verschijnen inmiddels regelmatig enkele zoethoudertjes, waaronder ook deze EP.

Er staat in feite slechts één nieuw nummer op Ezkaton, in de vorm van het verpulverende Qadosh. Dit is Behemoth in optima forma: staccato riffs, strak drumwerk en de kenmerkende, krachtige, dictatoriale grunts van frontman Nergal, die zijn giftige teksten op de mensheid loslaat. Een geweldig nummer dat absoluut niet had ondergedaan voor de overige nummers op The Apostasy. Opener Chant For Ezkaton 2000 e.v. is niets anders dan een geüpdate versie van het gelijknamige nummer op Satanica. Prima, maar niet bepaald essentieel.

De rest van de EP wordt gevuld met covers (van Master’s Hammer en Ramones – niet de meest voor de hand liggende keuzes) en live-nummers. De Master’s Hammer-cover Jama Pekel klinkt moddervet en heeft een fijne groove, maar is toch ook ietwat simplistisch. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Ramones-cover I’m Not Jesus, die in de categorie ‘leuk voor één keer’ valt. De laatste drie nummers zijn live-opnames uit ons ‘eigen’ Leeuwarden. Wat vooral opvalt, is hoe krachtig het oude black metal nummer From The Pagan Vastlands live klinkt in een death metal-uitvoering. Ook de nummers Decade Ov Therion en Chant For Ezkaton 2000 e.v. worden uitstekend vertolkt.

Bij het beluisteren van deze EP bekruipt me een enigszins dubbelzijdig gevoel. Enerzijds klinkt het materiaal als een klok, maar aan de andere kant is de uiteindelijke oogst toch wat mager: één nieuw nummer, twee aardige, maar weinig verheffende covers en drie krachtige live-nummers, die echter óók op het onlangs verschenen live-album staan. Voor de echte fans is deze EP dan ook nog wel een leuke aanvulling op de collectie, maar anderen zou ik willen aanraden om eerst maar eens met de reguliere albums en het live-album At The Arena Ov Aion te beginnen. Geweldige band, goed klinkende EP, maar desondanks absoluut geen noodzakelijke kost.

Tracklist:
1. Chant For Ezkaton 2000 e.v.
2. Qadosh
3. Jama Pekel (Master's Hammer Cover)
4. I'm Not Jesus (Ramones Cover)
5. From The Pagan Vastlands (Live)
6. Decade Ov Therion (Live)
7. Chant For Ezkaton 2000 e.v. (Live)

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 februari 2009

Koop dit album in

Meer Behemoth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Behemoth - Ezkaton
Reactie van Cataclysm Child op 24-02-2009 om 00:36u

Ik vond dat nieuwe nummer anders één van saaiste Behemoth-nummers dat ik ooit gehoord heb...

Behemoth - Ezkaton
Reactie van Artorius op 04-03-2009 om 15:29u

EP's van Behemoth zijn tot dusver altijd redundant, dus misbaar. Los daarvan is mij opgevallen dat deze band ook wat albums betreft de laatste jaren wel heel erg in herhaling valt.