Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Virus - The Black Flux
Jaar van release: 2008
Label: Season of Mist
Virus - The Black Flux
Virus is het project van voormalig Ved Buens Ende opperhoofd Carl-Michael Eide, ook wel bekend als Czral (die je welllicht ook nog kent van Dødheimsgard). In 2003 werd onder de naam Virus al het Carheart album opgenomen dat zich liet kenmerken door een bizarre mengeling van stijlen, maar verbazingwekkend pakkend en op zijn tijd erg poppy was.

Vijf jaar en een zware val, die ervoor zorgde dat hij enige tijd in een rolstoel belandde, later is Czral samen met zijn partners in crime, bassist Plenum Berntsen (ex-Ved Buens Ende) en Einar Sjursø (ex-Beyond Dawn en Lamented Souls) op drums terug met het ambitieuze The Black Flux.

Wat het meeste opvalt bij het beluisteren van de eerste nummers Stalkers of the Drift en As Virulent As You is dat de sfeer op The Black Flux een stuk duisterder is als op Carheart, waar dat album vaak nog een absurdistisch, Monty Python-achtig gevoel voor humor tentoonspreidde is dit nieuwe album meer als een avantgarde rock soundtrack voor een David Lynch film. Dit wordt vooral veroorzaakt door de dissonantie in zowel de muziek als de zang, want ook vocaal gaat Czral duidelijk niet over de platgetreden paden. Op The Black Flux is zijn stemgeluid nog het beste te omschrijven als een combinatie van Kvohst (van Code) en David Bowie. Ieder nummer afzonderlijk behandelen is op een plaat als deze niet gepast, al springen de nummers Archives, Lost Peacocks en de afsluiter Strange Calm er wat mij betreft wel uit, maar het album komt pas tot zijn volle recht als het in zijn geheel beluisterd wordt. Bij voorkeur met koptelefoon op zodat al de aspecten volledig tot zijn recht komen.

The Black Flux is zeker geen eenvoudig album, een muzikale vergelijking maken is dan ook lastig, al zijn de overeenkomsten met Ved Buens Ende zeker aanwezig. Sterker nog, het meeste materiaal voor The Black Flux is geschreven voor Ved Buens Ende. Het album doet mij vanwege het vervreemdende karakter ook regelmatig denken aan het Department of Apocalyptic Affairs album van Fleurety, waar Czral ook nog enige tijd mee samen heeft gewerkt. Het duurt enige tijd voordat The Black Flux al zijn geheimen prijs geeft, iets dat ook veroorzaakt wordt door het op het eerste gehoor ontbreken van herkenbare songs. Maar als geheel overtuigd The Black Flux zeer zeker.

Tracklist:
1. Stalkers of the Drift
2. As Virulent as You
3. Archives
4. The Black Flux
5. Intermission: Ocean Highway
6. Inward Bound
7. Lost Peacocks
8. Shame Eclipse
9. Strange Calm

Score: 95 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 3 februari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Virus - The Black Flux
Reactie van W. op 03-02-2009 om 23:10u
Score: 95 / 100

Erg laat, deze review. Het album is al enige tijd uit. En die Monty Python/David Lynch vergelijking zijn de eigen woorden van Virus, zo krijg je die review wel makkelijk gevuld, natuurlijk. Letterlijk citaat uit hun biografie:

If ‘Carheart’ was the “Monty Python” album of Virus, ‘The Black Flux’ is definitely the “David Lynch” one.

En Czral zit nog steeds in zijn rolstoel trouwens.

Verder, een geweldig album, de 95 punten zeker waard.

Virus - The Black Flux
Reactie van Je moeder op 10-02-2009 om 00:25u
Score: 80 / 100

Nou en? beter laat dan nooit. Of mag dat ook al niet getypt worden omdat het al eens ergens eerder neergezet is?
Stoere man dat jij alles van Virus/Czral afweet, niet iedereen surft de hele dag op het net op zoek naar bandbiografiëen.

moet zelf ook nog een review hiervan online zetten. Niet iedereen koopt de cd in de eerste week.