Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Sirenia - The 13th Floor
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records

Sirenia - The 13th Floor

De carrousel der zangeressen blijft maar draaien bij Sirenia. Nieuw album, nieuwe zangeres. Het lijkt inmiddels een terugkerend ritueel. Ook Monika Pedersen hield het na één album al voor gezien wegens muzikale meningsverschillen. Jammer, want op het vorige album Nine Destinies And A Downfall liet ze horen dat haar zang perfect past bij de muziek van Sirenia. Balen ook voor Morten Veland, die voor de zoveelste keer op zoek kon naar een nieuwe vocaliste.

De zoektocht eindigde uiteindelijk bij de Spaanse Pilar Giménez García, ofwel Aylin, die in eigen land al een klein beetje bekendheid had vergaard met haar deelname aan X Factor. Van de vorige drie Sirenia-zangeressen komt Aylin wat betreft haar vocale prestaties het dichtst in de buurt van Pedersen. Ze heeft eveneens een lieflijke, zachte stem, waarbij je ook kunt denken aan Liv Kristine.

Muzikaal ligt The 13th Floor overduidelijk in het verlengde van zijn voorganger Nine Destinies And A Downfall. De riffs zijn een stuk makkelijker in het gehoor liggen dan in de beginperiode het geval was. Zij worden aangevuld met fraaie orkestrale arrangementen en koren. De zachte stem van Aylin wordt op gezette tijden afgewisseld door onvriendelijk gegrom van Veland. The Mind Maelstrom valt in positieve zin op vanwege het fraaie gebruik van koren in het refrein en het smerige gegil van Veland in het middenstuk. De andere nummers zijn gelijkwaardig en zijn stuk voor stuk typerend voor het Sirenia ná Sirenian Shores.

Sirenia is de klap alweer te boven. Het vertrek van Pedersen weegt niet zwaar omdat Aylin over genoeg capaciteiten lijkt te beschikken om haar voorgangster te evenaren en in de toekomst misschien te overtreffen. Voor The 13th Floor geldt wederom dat de grunts en growls minder aanwezig zijn dan op de eerste twee platen. Vind je dat niet erg en kon je het vorige album ook goed waarderen, dan zal ook deze niet schijf niet teleurstellen.

Tracklist:
1. The Path To Decay
2. Lost In Life
3. The Mind Maelstrom
4. The Seventh Summer
5. Beyond Life’s Scenery
6. The Lucid Door
7. Led Astray
8. Winterborn 77
9. Sirens Of The Seven Seas

Score: 84 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 8 januari 2009

Koop dit album in

Meer Sirenia:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sirenia - The 13th Floor
Reactie van TheForgotten op 08-01-2009 om 13:52u
Score: 78 / 100

Ben het deels met de reviewer eens, maar zoals al eerder aangaf bij de melding dat Sirenia een nieuwe video op myspace had geplaatst, keert Sirenia bij dit album meer terug naar de eerste twee albums. Overigens komt Morten in mijn ogen vaker aan bod op dit album dan op het vorige, positieve ontwikkeling dus. Bovendien heb ik het gevoel dat dit album, door beter gebruik van koren, in inbreng van orchestrale elementen en het vaker voorkomen van Morten, beter in de smaak zal vallen bij de oudere Sirenia-fans. Persoonlijk ben ik overigens niet dol op deze en de vorige zangeres, omdat beide een wat 'poppy' stem hebben. Maargoed, dat is een kwestie van smaak...volgens mij is het combineren van poppy zang met enigszins Gothic metal elementen ook weer een fijne nieuwe trend in de wereld van de Gothic rock/metal. Zie Nightwish, Delain en (helaas) Sirenia..

Sirenia - The 13th Floor
Reactie van Stephan op 12-01-2009 om 23:12u
Score: 68 / 100

Uitstekende analyse door TheForgotten. Het is wat van de oudere Sirenia elementen terug. Ze hebben het beste uit de stem van Aylin gemaakt. Maar de nog steds "poppy" indruk brengt een mindering van mijn score. Desondanks een interessante plaat.

Sirenia - The 13th Floor
Reactie van jacqueline op 02-03-2009 om 20:43u
Score: 99 / 100

het lijkt gelukkig weer een beetje op het oude werk het kan nog steviger met wat meer grunts erin vooral het nummer winterborn 77 klinkt vooral lekker