Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Squealer - The Circle Shuts
Jaar van release: 2008
Label: AFM Records

Squealer - The Circle Shuts

In 2005 overleed zanger Henner van het Duitse Squealer als gevolg van een ongeluk met zijn auto, waarop de band haar naam veranderde van Squealer naar Squealer A.D. Een jaar later werd deze vervangen door Gus Chambers bekend van Grip Inc., maar nu anno 2008 heeft deze de band weer verlaten en heeft plaatsgemaakt voor Norbert Vornam met een nieuw rauw maar melodisch stemgeluid. Een zware taak om over te nemen, want de vorige albums van Squealer waren behoorlijk sterk en dat was mede te danken aan het aangename stemgeluid van voorgaande zangers. Een nieuwe zanger, een nieuw album in de vorm van The Circle Shuts, maar onder een oude naam, want Squealer A.D. heet weer gewoon Squealer.

Muzikaal gezien is de muziek nog altijd hetzelfde gebleven als op voorganger Confrontation Street. De rauwe thrash doorspekt met powermetal ligt lekker in het gehoor, en is op momenten heerlijk hard. Daarnaast weet de band er genoeg drama in te verweven om buiten het puur agressieve ook muziek neer te zetten die meer is dan alleen het harde beukwerk. Het drama is echter ook het punt waar Norbert Vornam het soms af laat weten. Het is net wat teveel op momenten, waardoor de emotionele teksten soms net iets te gemaakt klinken. De ballads zijn dan ook het mindere stukje muziek op dit album, hoewel ze nog alles behalve slecht zijn.

Buiten dat kleine minpuntje doet Norbert Vornam het ontzettend goed achter de microfoon. Met name opener The Sources of Ignition en groot hoogtepunt Martyrs of the Half Moon zijn nummers die elke band die zich binnen dit genre beweegt wel op zijn curriculum wil hebben staan. De band schittert dan ook op de momenten dat het echt hard wordt. Een geweldig album als je van hard beuken met en heerlijke melodie houdt.

Tracklist:
1. The Sources of Ignition
2. Mask of the Betrayer
3. New Saviour
4. Grey
5. Godlike
6. These Urges
7. Thrasher
8. Martyrs of the Half Moon
9. I Came for You
10. Once Fallen
11. The Circle Shuts

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 20 september 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]