Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Týr - Land
Jaar van release: 2008
Label: Napalm Records

Týr - Land

Týr slaagt er wederom in om een album te maken dat vol staat met blije folkriedeltjes, epische koorzang en vikingheroiek. De mannen blijken nog steeds topmuzikanten te zijn, die naast een flinke dosis techniek in de instrumentbeheersing ook allemaal fantastische zangers zijn. De fans hoeven de review niet verder te lezen en kunnen Land meteen aanschaffen. De mensen die net als ik hopen op een album dat weer net zo gaaf is als Eric The Red na het goede, maar toch beduidend mindere Ragnarok kunnen doorlezen.

Want laat ik nu echt eerlijk zijn: Land valt behoorlijk tegen. Alle hierboven genoemde ingrediënten die de voorgaande albums Týr maakten zijn nog steeds aanwezig, maar de inspiratie lijkt zoek te zijn. De aanstekelijkheid en epiek van Eric The Red en de vingervlugge solo’s van Ragnarok, het komt allemaal veel minder tot uiting. Wat er nog wel inzit zijn lange, sferische passages (Ocean), enkele mooie melodielijnen (Gandksvaedi Tróndar en Land), de immer fantastische zang van Heri Joensen en de geslaagde remake van Hail To The Hammer die het album zeker een waardige aanschaf maken. Dit alles kan echter niet verhullen dat ik na afloop van het album vrij weinig nummers echt onthouden heb.

Het is niet de kwaliteit die ik mis, die is hier nog steeds aanwezig. Het is het feit dat Land zo verdraaid veilig klinkt. Het is mooi, maar niet oorstrelend prachtig. Het is stevig zonder echt te rocken. Het is episch, maar dan op een gezapige manier. Týr heeft een mooie, eigen sound, maar klinkt hier toch een stuk minder spontaan dan ik van ze gewend ben. Alsof de vikingen hun baarden getrimd hebben en spontaan merkkleding zijn gaan dragen, hun bier en mede hebben omgewisseld voor rode wijn en Odin slechts nog als een grappige traditie zien: stijlvol, maar toch minder geslaagd voor een viking.

Ik hink heel erg op twee gedachten bij het schrijven van deze review: Týr blijft een stijlvolle, sympathieke band waar ik over het algemeen graag naar luister en Land is absoluut een aardig werkje, maar aan de andere kant is het niet speciaal genoeg om euforisch over te zijn. Ik hoop dan ook dat de beste heren de volgende keer toch iets minder op safe spelen en de ware krijgsgeest weer naar boven halen!

Tracklist:
1. Gandksvaedi Tróndar
2. Sinklars Vísa
3. Gátu Ríma
4. Brennivín
5. Ocean
6. Fípan Fagra
7. Valkyrjan
8. Lokka Táttur
9. Land
10. Hail To The Hammer

Score: 70 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 8 juni 2008

Koop dit album in

Meer Týr:

[ Terug naar de Album Reviews ]