Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

various - Larga Vida Al... Volumen Brutal (a tribute to Baron Rojo)
Jaar van release: 2002
Label: Locomotive Music
Naar mijn mening is de meest ondoordachte manier van een label om een cd te promoten, het sturen van promotiecd's waar maar een fractie van de complete tracklist op staat. Gelukkig zien de meeste labels daar de onzinnigheid van in, maar dat valt van Locomotive Music niet te zeggen. Wat ik hier heb is namelijk een schijfje met daarop vijf nummers van een dubbelcd waar in totaal maar liefst negentien tracks op staat. En dan gaat het ook nog eens om een tribute album waar bands aan meegewerkt hebben die onderling qua kwaliteit erg verschillen! Niet slim.

Dus... "a tribute to Baron Rojo". Ik had nog nooit van deze Spaanse band gehoord, maar de heren schijnen in hun thuisland als goden vereerd te worden. Na bestudering van de compositorische structuur van de vijf nummers kom ik tot de conclusie dat Baron Rojo een gevarieerde, pakkende mix van Hardrock en Heavy Metal neerzet. De vijf nummers op deze sampler hebben, indien we die even als los staande van de kwaliteit van de uitvoerende bands onder beschouwing nemen, ieder een eigen karakter en liggen erg gemakkelijk in het gehoor. Een volledig arsenaal aan punten gaat in ieder geval al naar Baron Rojo, maar omdat ik de originele versies niet ken kan ik je ook niet vertellen of je beter de twee albums van deze band kan kopen of voor de tribute moet gaan.

Uit de lijst van deelnemende bands haal ik er twee die ik ken: Tierra Santa en het geweldige Mägo de Oz. Maar die zijn uiteraard weer niet op mijn sampler te vinden. De bands die er wel op staan zijn Azrael, Lujuria, Boikot, Koma en Easy Rider. Om de aars van het label eenmaal te kussen en het meeste uit de omstandigheden te halen, zal ik wat licht werpen op dit vijftal bands, die je in ieder geval op de dubbelcd terug kan vinden.
De eerste band heeft wel een leuke sound en het nummer "Resistiré" krijgt duidelijk een Power Metal draai. De zanger is het gewend om hoog te zingen en klinkt goed. Toch vind ik de combinatie Spaanse taal en Heavy Metal niet extreem geschikt, maar die mening wordt waarschijnlijk gevormd door mijn voorkeur voor talen met hardere klanken.
Lujuria vind ik iets minder klinken, wat komt door de zanger, die erg onopvallend is en dus niet van verbijsterende kwaliteit. Ook klinkt de band minder krachtig en energiek dan Azrael.
Het derde nummer, "Son Como Hormigas", wordt uitgevoerd door Boikot. Wat een toepasselijke naam, want deze band moet je vanwege de belachelijke zanger zeker boycotten. De beste man kan voor geen meter zingen; hij probeert het niet eens. Het is haas een geval van 'spoken word' en als hij dan ook nog eens heel irritant "yeah yeah yeah yeah" gaat lopen brallen hoeft het van mij al helemaal niet meer.
Koma klinkt best gaaf. Deze zanger weet wel te imponeren, hij klinkt gewoon erg stoer en ruig. In combinatie met het heerlijke volle gitaargeluid zorgt dit er voor dat het nummer "Con Botas Suclas" erg goed uit de verf komt. Het laatste nummer, door de band "Easy Rider", is een instrumentaaltje. Lekker melodieus, met leuk gitaarwerk.

Wat ik tot nu toe van dit tribute album gehoord heb varieert erg in kwaliteit. Het is dus ook onmogelijk om een oordeel te geven, laat staan een cijfer. Liefhebbers van Baron Rojo hebben dit cdtje natuurlijk al in huis, en een ieder die geïnteresseerd is in Spaanstalige Heavy Metal raad ik aan om eerst de 'klassieke' albums van de band zelf te onderzoeken.

CD 1:
1. Koma - Con Botas Sucias
2. Disidencia - Anda Suelto Satanás
3. Transfer - El Pobre
4. Muro - Los Desertores Del Rock
5. Easy Rider - Efluvios
6. Lujuria - Larga Vida Al Rock & Roll
7. Nörthwind - El Presidente
8. Marea - Chica de la Cuidad
9. Tierra Santa - Barón Rojo

CD 2:
1. Grass - Incomunicación
2. Rata Blanca - Los Rockeros Van Al Infierno
3. Los Suaves - Dame la Oportunidad
4. Boikot - Son Como Hormigas
5. Ankhara - Las Flores Del Mal
6. Azrael - Resistiré
7. Ktulu - Satánico Plan (Volumen Brutal)
8. Mägo de Oz - Concierto Para Ellos
9. Blood - Hermano Del Rock 'n' Roll
10. Pyramid - El Barón Vuela Sobre Inglaterra

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 10 december 2002

[ Terug naar de Album Reviews ]