Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Elvenking - The Scythe
Jaar van release: 2007
Label: AFM Records
Elvenking - The Scythe
Voor fijne en vrolijke folk metal kun je altijd terecht bij Elvenking. Deze Italiaanse band doet zijn kunstje al sinds 2000 en de cd's Heathenreel, Wyrd en The Winter Wake werden goed tot zeer goed ontvangen. Toch viel de band steeds meer in herhaling en vooral met de laatste cd kreeg men het gevoel dat de fut al een beetje uit de band zat. Toch is het met The Winter's Wake dat Elvenking een beetje meer in de publiciteit is gekomen. Een tour met Jon Olivia's Pain dat ook Nederland aandeed, was het eerste echte visite-kaartje. Nu na een jaar is Elvenking alweer terug met een nieuwe cd genaamd The Scythe.

Het is duidelijk dat de band eens wat nieuws wilde proberen en uit de sleur wil proberen te komen. Daarom is The Scythe een cd geworden die stukken donkerder en bij vlagen harder is geworden. Folk metal is bijna geen juiste benaming meer, want de gitaren staan veel meer naar voren dan voorheen. De viool is niet geheel verdwenen, maar vaak is die slechts op de achtergrond te horen. Maar toch, de melodie-lijnen en de redelijk vrolijke refreinen doen wel degelijk denken aan de folk metal-dagen van 'vroeger'.

De donkere (overigens zeer mooie) hoes moet duidelijk maken dat Elvenking niet meer staat voor brave elfjes-metal. De dood staat centraal en het is allemaal lang niet zo vriendelijk meer. Van mij hoeft het eigenlijk helemaal niet. Het is net alsof de band denkt dat harder en donkerder gelijk staat voor beter en meer respect in de metal-scene. Maar ze komen eerder met een cd dat klinkt als een stuurloos schip. Laten we hopen dat deze cd een eenmalig uitstapje is en dat de volgende een echte folk-, power metal-klassieker gaat worden! De melodieën op The Scythe laten in ieder geval horen dat er zeker nog wel inspiratie daarvoor in de band zit. En met The Divided Heart en Posion Tears staan er zeker nog wel wat goede songs op de cd.

Tracklist:
1. The Scythe
2. Lost Hill Of Memories
3. Infection
4. Poison Tears
5. A Riddle Of Stars
6. Romance & Wrath
7. The Divided Heart
8. Totentanz
9. Death And The Suffering
10. Dominhate

Score: 65 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 1 oktober 2007

Koop dit album in

Meer Elvenking:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Elvenking - The Scythe
Reactie van wob op 01-10-2007 om 16:20u

Ben benieuwd.
hoop toch iedere keer weer op een knaller van een cd maar meer dan leuk en wel aardig was het op de voorgaande 2 platen niet.

Zo'n overdonderende indruk als destijds met het debuut 'Heathenreel'
maken ze op mij in ieder geval waarschijnlijk toch nooit meer.
Op 't eerste gehoor ietwat rommelige nummers en een zanger waarvan ik aanvankelijk dacht 'wat is ie slecht!'
Maar de man had gewoon een heel karakteristieke stem waar je van moet (in mijn geval leren te) houden en de nummers zijn gewoon erg avontuurlijk met erg mooie melodieen en waarin ook nog wel es een grunt opdook.
Met het wonderlijke 'Seasonspeech', de ballad 'Skywards' met z'n verrassende einde en de beuker 'White willow' voor mij als hoogtepunten.

Nee, daar komen ze niet snel meer bij in de buurt... laat staan overheen!

Elvenking - The Scythe
Reactie van patrick op 02-10-2007 om 19:32u
Score: 85 / 100

Ten eerste moet ik zeggen dat inderdaad Heathenreel en Wyrd hele goede albums waren. Vooral de nummers white willow, under the tree of usdum en moonchariot vond ik prachtig, maar toen kwam The Winter Wake met wel paar goede nummers als The Winter Wake (overgens een op dat album wat afwijkend nummer richting The Scythe) en Throws Kind, verder viel het mij wat tegen.

Maar op 8 september keek ik op hun myspace en toen stonde de nummers The Scythe en The Divided Heart er op. Goede nummers maar vond The Divided Heart wat tegen vallen, maar ach Elvenking heeft goede reputatie bij mij, dus ik heb gemaild naar sounds metalbasement in R'dam om de CD te bestelle, vervolgens heb ik deze op 19 sept opgehaalt en geluisterd.

Ik vind het wel een goed album en ja ze klinken anders, maar niet anders zoals sonata arctica dat het geen power metal meer is, in dit geval is Elvenking nog steeds power metal met folk invloeden, dat houden ze vast, maar nu komen ze harder uit de bocht en laten ze horen dat ze ook hardere nummers kunnen maken met alsnog de goed klinkende refreinen en de mooie stem van de zanger, die ze ook goed combineren met de grunts. Dit is nog steeds Elvenking maar dan beter dan Winter Wake en harder dan eerst. Ik ben tevreden en van mij mogen ze zo doorgaan!!!

En over dat de dood centraal staat op dit album. Onzin, als u goed geluisterd had of desnoods mee gelezen had dan had u begrepen dat de vrouw op de cover met haar zeis centraal staat. Zij is namelijk de mistress of costumes zoals genoemt op album en zij bewerkt mannen zo met haar zogenaamde liefde dat deze "slachtoffers" het leven niet meer zien zitten. Het album begint met de inleiding over deze vrouw tot dat ze aan het eind van het album zelf sterft. Een zeer meeslepend verhaal en makkelijk om lekker bij weg te dromen.

Elvenking - The Scythe
Reactie van Iria op 03-10-2007 om 00:28u

Ehmz..... @ patrick; maar dan gaat het toch nog steeds over de dood, of niet dan? Het leven niet meer zien zitten en sterven is naar mijn idee... sja... dood :)

Elvenking - The Scythe
Reactie van Een Metalfan op 03-10-2007 om 15:47u
Score: 40 / 100

Elvenking is dood.

Elvenking - The Scythe
Reactie van patrick op 04-10-2007 om 11:07u

Elvenking leeft, en jaah de dood speelt een rol, maar centraal staat die vrouw met de (figuurlijke) zeis.. neem eens de moeite het album te luisteren met de teksten erbij.. geloof me is de moeite waard.

^^

Elvenking - The Scythe
Reactie van satyr op 11-10-2007 om 13:47u
Score: 93 / 100

elvenking is dood zeg je???rot op dit is gwn een uitstekend album ik vind deze juist beter dan hun vorige albums maar dat is iedereen zyn mening! naar myn mening is evenking volwassener geworden en hun nieuwe songs zyn gwn uitstekend myn favoriete zyn nrs 1,3,4,7,9 en horns ablaze op digipack is ook een heel goede song