Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Jorn Lande - The Gathering
Jaar van release: 2007
Label: Frontiers Records
Jorn Lande - The Gathering
Er komen twee cd's tegelijk uit van onze Noorse vriend Jorn Lande: een cover-cd genaamd Unlocking The Past en daarnaast ook nog eens deze verzamel-cd The Gathering. Ze worden uiteraard allebei voorzien van een recensie, maar bij eentje moet ik toch eventjes uitleggen wat er de laatste tijd zoal is gebeurt rond Jorn's persoontje. Dat doen we nu dus. Jorn heeft in 2006 zijn vierde soloalbum The Duke uitgebracht en ging daarna meteen aan de slag aan de nieuwe cd van Masterplan. Dat hield hij niet lang vol, want niet lang daarna besloot hij de band te verlaten, ontevreden over de te volgen koers van de band van ex-Helloweenleden Roland Grapow en Uli Kusch (die inmiddels ook vertrokken is).

Aangezien Masterplan de zoveelste band is die hij na een paar cd's vaarwel zegt, lijkt het erop dat Jorn zich nu volledig gaat concentreren op zijn solowerk. En hij gaat er vanuit dat veel mensen eigenlijk nog niet zo bekend zijn met zijn muziek die hij maakt. En ik denk inderdaad dat hij pas is doorgebroken dankzij zijn positie in Masterplan. Al zijn nieuwe fans hoeven nu niet langer te gaan zoeken naar zijn vorige soloplaten Starfire, Worldchanger en Out To Every Nation. Want The Gathering staat propvol met nummers van die albums, inclusief een verdwaald Ark- en Millenium-nummer.

Alles is voorzien van een remix en een paar nummers zijn opgenieuw opgenomen door de huidige band van Jorn. Welke weet ik niet precies, ik ben alleen zeker van Hourglass van Ark. Voor de rest is er een willekeurige selectie gemaakt uit zijn eerste drie soloalbums, want daarvan was de kwaliteit altijd wel vrij constant. Jorn maakt een moderne versie van 'classic hardrock' die soms wel erg strak en netjes klinkt. Maar dat is de charme van zijn muziek en het vette geluid maakt de gitaren extra knapperig.

Dus The Gathering is een mooi startpunt geworden voor iedereen die wil beginnen met het volgen van de solocarriëre van Jorn. En voor Jorn zelf is dit ook een nieuw begin. Hij heeft een nieuw platencontract gesloten bij Frontier Records. En als hij voorlopig niet wéér bij een andere band gaan zingen, denk ik dat we nog veel gaan horen van zijn solomateriaal.

Tracklist:
1. Something Real
2. Gonna Find the Sun
3. Bridges Will Burn
4. Young Forever
5. Tungur Knivur
6. One Day We Will Put Out The Sun
7. Sunset Station
8. Hourglass
9. Gate Of Tears
10. House Of Cards
11. My Own Way
12. Worldchanger
13. Abyss Of Evil
14. Where The Winds Blow
15. Christine
16. Big

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 15 januari 2007

Koop dit album in

Meer Jorn Lande:

[ Terug naar de Album Reviews ]