Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Love Forsaken - Sex, War & Prayers
Jaar van release: 2006
Label: eigen beheer
Love Forsaken - Sex, War & Prayers
Wat hebben Italiaanse cd's en pizza's met elkaar gemeen? Ja, ze zijn allebei rond, maar daar een pizza doorgaans geen spannend gaatje centraal heeft, gaat u niet door voor de koelkast en zelfs niet voor een paar pluchen pantoffels. Nee, waarde lezer, 't zit 'm hierin: ze hebben allebei elke keer een ander belegje, en zo'n beetje alles is mogelijk. Zo creatief als de kokkies met de pizza's wezen, des te creatiever zijn de spitters van de harde oorden met hun schijfjes.

Maar net zoals bij pizza's kom je ook wel eens een schijfje tegen die niet in de smaak valt. En hoe lyrisch ik over de Italiaanse metalscene ook ben, de laatste tijd, ook daar stuit je uiteindelijk op een minder verteerbaar exemplaar.

Love Forsaken is zo'n exemplaar. Duidelijk is dat deze band, die met Sex, War & Prayers haar debuut presenteert, wil opvallen en melodieus wil uitblinken. Nu wil toeval dat er wel meer bands tegenwoordig willen opvallen, uitblinken en innoveren, en daar heb je naar mijn inziens meer voor nodig dan een stel jankerige toetsen die de prominente boventoon voeren bij Love Forsaken. Tot het irritante toe.

Eentonigheid slaat gauw toe. De nummers kronkelen zich weliswaar in vele bochten om melodieus en (een poging tot) bruut met elkaar te doen versmelten (want we hebben het immers over metal), maa deze opzet faalt echter jammerlijk. De melodie neemt nogal buitensporige proporties aan daar ook de gitaren naar hartelust soleren tot de snaren knappen, en in combinatie met de dominante toetsen toont het geheel een krampachtige overkill aan vloeiende klanken die de harde totaal ondersneeuwen. Nummer in, nummer uit. De evenwicht ontbreekt, en of dat opzet is of een tekort aan skills, het kan mij niet bekoren.

Evenals de vocalen niet, die in zo'n situatie de rol van een donderende wolk op zich zouden moeten nemen om het geheel nog een beetje in stevige banen te leiden. Maar ook deze leveren half werk, en wellicht wel minder dan dat. Wat geschreeuw met een rochel diep in de keel wordt een vormloze grunt. En als er plots ook nog een vrouwenstem boven water drijft, de zoetsappigheid vergritend, de stevige noot afhoudend, gooi ik de handdoek definitief in de ring.

Ik denk dat deze pizza in de toekomst was overbodig beleg moet lozen, en essentieel beleg moet aandikken om echt daadwerkelijk goed te gaan smaken. Want zegt u nou zelf, waarde lezer, curry in plaats van tomatenpuree als basis willen slechts weinigen versmaden.

Tracklist:
1. Diamonds Rain
2. Lightfull Experience
3. Words To The Wind
4. The Human Race
5. Forsaken Love
6. Beyond
7. Education
8. Ominous
9. Sex, War&Prayers

Score: 55 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 30 mei 2006

Meer Love Forsaken:

[ Terug naar de Album Reviews ]